Alzheimer și alte boli ale creierului, declanșate de procesele inflamatorii

Dana Lascu |
Data publicării:

Inflamația antrenează evoluția bolilor neurodegenerative ale creierului, inclusiv a Alzheimer, și joacă un rol major în acumularea proteinelor tau în neuroni, arată un nou studiu.

Rezultatele acestui nou studiu realizat de o echipă internațională de cercetare condusă de Centrul German pentru Boli Neurodegenerative (DZNE) și Universitatea din Bonn se bazează pe analizele țesutului cerebral uman și studii ulterioare de laborator. În cazul particular al Alzheimer, rezultatele relevă o legătură până acum necunoscută între Abeta (Amyloid beta) și patologia tau. Mai mult, rezultatele indică faptul că procesele inflamatorii reprezintă o țintă potențială pentru terapii viitoare.

Proteinele Tau stabilizează de obicei scheletul unui neuron. Cu toate acestea, în boala Alzheimer, demența fronto-temporală (FTD) și alte „tauopatii" aceste proteine sunt modificate chimic, se detașează de citoschelet și se lipesc împreună. În consecință, stabilitatea mecanică a celulei este compromisă într-o asemenea măsură, încât aceasta moare. În esență, „patologia tau" dă neuronilor lovitura fatală. Studiul actual condus de prof. Michael Heneka, director al Departamentului de Boli Neurodegenerative și Gerontopsihiatrie de la Universitatea din Bonn și un cercetător senior la DZNE, oferă noi informații despre motivul transformării proteinelor tau. După cum se dovedește, procesele inflamatorii declanșate de sistemul imunitar al creierului sunt o forță motrice.

Un comutator molecular

Un complex sofisticat de proteine, " NLRP3 inflammasome ", joacă un rol central pentru aceste procese, relatează cercetătorii, în studiul publicat în jurnalul Nature. Heneka și colegii său au studiat deja această macromoleculă, care se află în interiorul celulelor imune ale creierului, în lucrări anterioare. Este un comutator molecular care poate declanșa eliberarea de substanțe inflamatorii. Pentru studiul actual, cercetătorii au examinat probe de țesut din creierul bolnavilor cu demența fronto-temporală decedați (FTD), celulele de creier cultivate și șoarecii care au prezentat caracteristici ale Alzheimer și FTD.

„Rezultatele noastre indică faptul că inflammasomii și reacțiile inflamatorii pe care le declanșează, joacă un rol important în apariția patologiei tau", a spus Heneka. În special, cercetătorii au descoperit că inflammasomul influențează enzimele care induc o hiperfosforilare a proteinelor tau. Această schimbare chimică le determină în cele din urmă să se separe de schela neuronilor și să se strângă împreună. „Se pare ca procesele inflamatorii mediate de inflammasome sunt de o importanta centrala pentru majoritatea - daca nu toate - bolile neurodegenerative cu patologie tau".

O legătură între beta-amiloide și Tau

Acest lucru se aplică în special bolii Alzheimer. Aici intră în joc o altă moleculă: „beta amiloid" (Abeta). În Alzheimer, această proteină se acumulează și în creier. Spre deosebire de proteinele tau, acest lucru nu se întâmplă în interiorul neuronilor, ci între ei. În plus, depunerea Abeta începe în fazele timpurii ale bolii, în timp ce agregarea proteinelor tau apare mai târziu.

În studiile anterioare, Heneka și colegii săi au putut demonstra că inflammasome poate promova agregarea Abeta. Aici vine legătura cu descoperirile recente. „Rezultatele noastre susțin ipoteza cascadei amiloide pentru dezvoltarea Alzheimer. Conform acestei ipoteze, depozitele de Abeta duc în final la dezvoltarea patologiei tau și, astfel, la moartea celulelor", a spus Heneka.

„Studiul nostru actual arată că inflammasomul este legătura decisivă și până acum lipsă în acest lanț de evenimente, deoarece puntează dezvoltarea de la patologia Abeta la patologia tau. Dă mai departe ștafeta, ca să zic așa." Astfel, depozitele de Abeta activează inflammasomul. Ca urmare, este promovată formarea de depozite suplimentare de Abeta. Pe de altă parte, se produc modificări chimice la proteinele tau care rezultă în agregarea lor.

Un posibil punct de plecare pentru terapii

„Procesele inflamatorii promovează dezvoltarea patologiei Abeta, și așa cum am putut acum să arătăm, de asemenea, patologia tau. Astfel, inflammasomul joacă un rol cheie în Alzheimer și alte boli ale creierului", a spus Heneka, care este implicat în Centrul de excelență „ImmunoSensation", de la Bonn și care predă și la Universitatea din Medicină din Massachusetts. Cu aceste descoperiri, cercetătorul în neuroștiințe vede oportunități pentru noi metode de tratament.

„Ideea de a influența patologia tau este evidentă. Un viitor medicament ar putea aborda exact acest aspect prin modularea răspunsului imun. Odată cu dezvoltarea patologiei tau, abilitățile mentale scad din ce în ce mai mult. Prin urmare, dacă patologia tau ar putea fi blocată, aceasta ar fi o pas important spre o terapie mai bună".

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCMedical și pe Google News

Te-a ajutat acest articol?

Urmărește pagina de Facebook DCMedical și pagina de Instagram DCMedical Doza de Sănătate și accesează mai mult conținut util pentru sănătatea ta, prevenția și tratarea bolilor, măsuri de prim ajutor și sfaturi utile de la medici și pacienți.


Articole Recomandate
Crossuri externe
Descarcă aplicația DCMedical
Get it on App Store Get it on Google Play
Ultimele știri publicate
Cele mai citite știri
Patologii

Politica de confidențialitate | Politica Cookies | | Copyright 2024 S.C. PRESS MEDIA ELECTRONIC S.R.L. - Toate drepturile rezervate.
cloudnxt3
YesMy - smt4.5.3
pixel