Alzheimer, diagnostic prin teste de sânge. Boala poate fi depistată cu ani înaintea primelor simptome

Monika Baciu |
Data actualizării: | Data publicării:
alzheimer - FOTO: Freepik@kjpargeter
alzheimer - FOTO: Freepik@kjpargeter

Alzheimer ar putea fi diagnosticat prin teste de sânge. Proteinele ”toxice” ar putea fi detectate cu câțiva ani înainte de debutul bolii.

Boala Alzheimer ar putea fi diagnosticată prin teste de sânge. Astăzi, în general, pacienții primesc un diagnostic de Alzheimer numai după ce prezintă semne bine cunoscute ale bolii, cum ar fi pierderea memoriei. Până în acel moment, cele mai bune opțiuni de tratament pur și simplu încetinesc progresia ulterioară a simptomelor.

Dar cercetările au arătat boala Alzheimer are un debut mult mai devreme decât apar primele simptome, cu mult înainte ca deficiențele cognitive să fie vizibile. Aceste semințe sunt proteine beta amiloide care se desfășoară greșit și se înghesuie împreună, formând agregate mici numite oligomeri. De-a lungul timpului, printr-un proces oamenii de știință încă încearcă să înțeleagă, acei oligomeri "toxici" ai beta-ului amiloid sunt considerați a se dezvolta în Alzheimer.

Vezi și: Vorbitul în somn, somnilocvia, cauze și tratament. Cum te afectează

Test de sânge pentru depistarea bolii Alzheimer

O echipă condusă de cercetători de la Universitatea din Washington a dezvoltat un test de laborator care poate măsura nivelurile de oligomeri beta amiloid în probele de sânge. 

După cum se raportează într-o lucrare publicată în data de 5 decembrie 2022 în Proceedings of the National Academy of Sciences, testul cunoscut sub acronimul SOBA - ar putea detecta oligomeri în sângele pacienților cu boala Alzheimer, dar nu și în majoritatea membrilor unui grup de control care nu au prezentat semne de afectare cognitivă în momentul prelevării probelor de sânge, notează Medical Xpress.

Cu toate acestea, SOBA a detectat oligomeri în sângele a 11 persoane din grupul de control. Înregistrările de examinare ulterioară au fost disponibile pentru 10 dintre aceste persoane și toate au fost diagnosticate ani mai târziu cu tulburări cognitive ușoare sau patologie cerebrală în concordanță cu boala Alzheimer. În esență, pentru aceste 10 persoane, SOBA a detectat oligomerii toxici înainte ca simptomele să apară.

"Ceea ce clinicienii și cercetătorii și-au dorit este un test de diagnostic fiabil pentru boala Alzheimer - și nu doar un test care confirmă un diagnostic de Alzheimer, ci unul care poate detecta, de asemenea, semne ale bolii înainte de a se întâmpla tulburări cognitive.

Vezi și: Boala silențioasă de care a suferit actrița Kirstie Alley. La ce semne discrete trebuie să fii atent

Acest lucru este important pentru sănătatea indivizilor și pentru toate cercetările privind modul în care oligomerii toxici ai beta-ului amiloid merg mai departe și provoacă daunele pe care le fac", a declarat autorul principal Valerie Daggett, profesor de bioinginerie și membru al facultății UW în cadrul Institutului de Inginerie Moleculară și Științe al UW.

Echipa a testat SOBA pe probe de sânge de la 310 subiecți de cercetare care și-au făcut anterior probele de sânge și unele dintre dosarele lor medicale disponibile pentru cercetarea Alzheimer. În momentul în care au fost prelevate probe de sânge, subiecții au fost înregistrați ca neavând semne de tulburări cognitive, tulburări cognitive ușoare, boala Alzheimer sau o altă formă de demență.

SOBA detectat oligomeri în sângele persoanelor cu tulburări cognitive ușoare și moderată până la severă Alzheimer. În 53 de cazuri, diagnosticul subiectului de cercetare de Alzheimer a fost verificat după deces prin autopsie- iar probele de sânge a 52 dintre ele, care au fost prelevate cu ani înainte de moartea lor, conțineau oligomeri toxici.

Vezi și: Vizionarea filmelor de Crăciun, efect surprinzător asupra sănătății. Cum te afectează programul festiv și idilic din perioada sărbătorilor

Testul ceasului, diagnostic pentru Alzheimer. Leca, explicație. Cum știi dacă ai probleme vizibile de memorie: Ia o foaie de hârtie și un creion

Testul ceasului a fost utilizat pentru prima dată în 1953 și este unul dintre cele mai frecvente teste utilizate pentru a identifica Alzheimer precoce sau alte forme de demență.

Psihologii folosesc testul ceasului pentru a identifica declinul cognitiv al unei persoane. Am discutat cu Radu Leca, psiholog, pentru a afla în ce constă testul ceasului și care sunt observațiile pe care medicii le fac în urma acestei evaluări cognitive a pacienților.

”Când avem de-a face cu o îngrămădire a cifrelor într-o zonă, atunci subiectul are probleme mari în direcția de concentrare, iar prezența bolii de tip Alzheimer este vizibilă. Există persoane care nu recunosc cifrele ca poziție, de exemplu 11 îl înlocuiește pe 1 și 1 înlocuiește cifra 6. Atunci subiectul încă poate fi ajutat.

Există acest test al ceasului și ne arată tot felul de valori schimbate din punct de vedere psiho-emoțional în interiorul unui om bolnav, afectat care are probleme vizibile de memorie.

De exemplu, știm că în Țările Nordice, în interiorul a tot ceea ce înseamnă politică de îngrijirea vârstnicilor este obligatoriu acest test la fiecare 3, 6 sau 12 luni. Este vorba de persoanele trecute de 65 de ani, chiar dacă nu sunt confirmate cu Alzheimer”, a explicat în exclusivitate pentru DC Medical, Radu Leca, psiholog.

Citește mai departe AICI

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCMedical și pe Google News

Te-a ajutat acest articol?

Urmărește pagina de Facebook DCMedical și pagina de Instagram DCMedical Doza de Sănătate și accesează mai mult conținut util pentru sănătatea ta, prevenția și tratarea bolilor, măsuri de prim ajutor și sfaturi utile de la medici și pacienți.


Articole Recomandate
Crossuri externe
Descarcă aplicația DCMedical
Get it on App Store Get it on Google Play
Ultimele știri publicate
Cele mai citite știri
Patologii

Politica de confidențialitate | Politica Cookies | | Copyright 2024 S.C. PRESS MEDIA ELECTRONIC S.R.L. - Toate drepturile rezervate.
cloudnxt2
YesMy - smt4.5.3
pixel