Alzheimer, diagnostic prin analize de sânge. Cum se procedează

Monika Baciu |
Data actualizării: | Data publicării:
alzheimer - FOTO: Freepick
alzheimer - FOTO: Freepick

Alzheimer ar putea fi diagnosticat printr-o analiză de sânge.

Alzheimer, boala neurodegenerativă, care afectează memoria ar putea fi diagnosticat printr-un test de sânge. Echipa prof. Zhang Jing, de la Școala de Medicină a Universității din Zhejiang (FAHZU) din China a colaborat cu cercetătorii de la Școala de Medicină a Universitatății din Washington pentru a dezvolta o nouă metodă de diagnostic pentru Alzheimer.

Cele mai recente rezultate ale cercetării științifice sunt bazate pe veziculele extracelulare din plasmă ce ar putea ajuta la diagnosticarea precoce a Alzheimerului. Aceste vezicule extracelulare transportă potențiali biomarkeri pentru boala Alzheimer. Studiul a fost publicat în Alzheimer & Dementia.

În comparație cu metodele tradiționale de examinare, cercetarea publicată de echipa lui Zhang Jing trebuie doar să extragă o cantitate mică de sânge de la subiecți și să verifice modificările mai multor markeri din sânge pentru a ajuta la diagnosticarea bolii, potrivit National Library of Medicine.

Vezi și: Uleiul de cătină, beneficii. Are efecte anticancerigene și protejează sănătatea inimii

Alzheimer, detectat în fază precoce

Această metodă de diagnostic poate depista boala Alzheimer într-un stadiu precoce. Noua metodă poate realiza un diagnostic rapid și precis al bolii Alzheimer și poate fi utilizată pentru a depista prezența bolii la vârstnici, chiar și în stadiu precoce, relatează MedicalXpress.

Această metodă de diagnostic și tratament are o practică clinică deosebită și o valoare de sănătate publică și oferă noi idei de cercetare și direcții pentru diagnosticarea Alzheimerului.

Alzhemier, cum afectează creierul

Boala Alzheimer este o afecțiune neurologică progresivă care afectează de obicei adulții în vârstă și cauzează adesea pierderi de memorie, confuzie, schimbări de comportament și alte simptome îngrijorătoare. Este cel mai frecvent tip de demență.

Boala Alzheimer se caracterizează printr-o scădere a funcției cognitive, pierderea memoriei și, în cazuri grave, tulburări de limbaj și, în cele din urmă, pierderea capacității de viață independentă.

Potrivit estimărilor Centrului chinez pentru controlul și prevenirea bolilor, în China există aproximativ 10 milioane de pacienți cu Alzheimer, ceea ce va depăși 30 de milioane până în 2050, devenind țara cu cel mai mare număr de pacienți cu Alzheimer din lume.

Vezi și: Urina galbenă sau verde, ce o determină și ce afecțiuni se pot ascunde

Cu toate acestea, în prezent, publicul chinez au un grad scăzut de conștientizare și atenție față de Alzheimer și, în general, există rate scăzute de diagnosticare (în special diagnosticare precoce) și rate scăzute de tratament.

Alzheimer, tulburarea neurodegenerativă, de tip demență, este boala ce afectează gândirea, comportamentul și memoria. De altfel, această afecțiune este o provocare pentru oamenii de știință, cursa pentru căutarea unui leac devenind din ce în ce mai competitivă și mai controversată, iar în ultimii ani au existat mai multe controverse importante.

Dacă în urmă cu câteva luni, studiile arătau că dezvoltarea bolii Alzheimer poate provoca o supraîncălzire gravă a celulelor, boala fiind caracterizată prin faptul că proteinele amiloid-beta și tau se aglomerează în creier și distrug celulele, provocând contracția creierului, acum, noi studii oferă o altă perspectivă asupra acestei afecțiunii de care încep să sufere și adulții mai tineri, chiar de 60 de ani.

Vezi și: Efectele surprinzătoare ale mustului. Cui nu îi este indicat sucul de struguri

Testul ceasului, diagnostic pentru Alzheimer. Leca, explicație. Cum știi dacă ai probleme vizibile de memorie: Ia o foaie de hârtie și un creion

Testul ceasului a fost utilizat pentru prima dată în 1953 și este unul dintre cele mai frecvente teste utilizate pentru a identifica Alzheimer precoce sau alte forme de demență.

Psihologii folosesc testul ceasului pentru a identifica declinul cognitiv al unei persoane. Am discutat cu Radu Leca, psiholog, pentru a afla în ce constă testul ceasului și care sunt observațiile pe care medicii le fac în urma acestei evaluări cognitive a pacienților.

”Când avem de-a face cu o îngrămădire a cifrelor într-o zonă, atunci subiectul are probleme mari în direcția de concentrare, iar prezența bolii de tip Alzheimer este vizibilă. Există persoane care nu recunosc cifrele ca poziție, de exemplu 11 îl înlocuiește pe 1 și 1 înlocuiește cifra 6. Atunci subiectul încă poate fi ajutat.

Există acest test al ceasului și ne arată tot felul de valori schimbate din punct de vedere psiho-emoțional în interiorul unui om bolnav, afectat care are probleme vizibile de memorie.

De exemplu, știm că în Țările Nordice, în interiorul a tot ceea ce înseamnă politică de îngrijirea vârstnicilor este obligatoriu acest test la fiecare 3, 6 sau 12 luni. Este vorba de persoanele trecute de 65 de ani, chiar dacă nu sunt confirmate cu Alzheimer”, a explicat în exclusivitate pentru DC Medical, Radu Leca, psiholog.

Citește mai departe AICI

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCMedical și pe Google News

Te-a ajutat acest articol?

Urmărește pagina de Facebook DCMedical și pagina de Instagram DCMedical Doza de Sănătate și accesează mai mult conținut util pentru sănătatea ta, prevenția și tratarea bolilor, măsuri de prim ajutor și sfaturi utile de la medici și pacienți.


Articole Recomandate
Crossuri externe
Descarcă aplicația DCMedical
Get it on App Store Get it on Google Play
Ultimele știri publicate
Cele mai citite știri
Patologii

Politica de confidențialitate | Politica Cookies | | Copyright 2024 S.C. PRESS MEDIA ELECTRONIC S.R.L. - Toate drepturile rezervate.
cloudnxt3
YesMy - smt4.5.3
pixel