Alzheimer, diagnostic precoce cu jocul video Sea Hero Quest? Ce spun cercetătorii

DCMedical Team |
Data actualizării: | Data publicării:
Jocul Sea Hero Quest, instrument pentru diagnostic precoce in Alzheimer?
Jocul Sea Hero Quest, instrument pentru diagnostic precoce in Alzheimer?

Un nou studiu bazat pe date colectate de la un joc video de navigație care se poate juca și în România pe telefoane și tablete a arătat că orientarea spațială slabă poate fi un indicator precoce de diagnostic al bolii Alzheimer, chiar înainte de apariția oricărui semn clinic.

Sea Hero Quest este un joc video de navigație spațială care poate fi jucat pe telefoane mobile, tablete și aplicații de realitate virtuală, inclusiv în România, și care a fost dezvoltat de oameni de știință de la CNRS (Le Centre National de la Recherche Scientifique), la University College London și de la Universitatea Anglia de East cu scopul declarat din start de a colecta date despre demență.

Un nou studiu bazat pe datele colectate din acest joc a arătat că orientarea spațială slabă poate fi un indicator care să ajute la diagnosticarea precoce a bolii Alzheimer, chiar înainte de apariția oricărui semn clinic.

Cum ne găsim drumul? De ce mă pierd întotdeauna în timp ce prietenului meu nu i se întâmplă niciodată? De ce simțul de direcție al oamenilor variază atât de larg, în general? Este legat de caracteristici genetice inerente sau determinate de factori culturali?

Un joc jucat de peste 4 milioane de oameni

Pentru a răspunde la aceste întrebări, Antoine Coutrot, cercetător la Laboratoarele de Științe ale Numerelor din Nantes, Franța (CNRS / Nante / IMT Atlantique) și colegii englezi de la University College London și Universitatea Anglia de Est, au dezvoltat un joc video care a fost jucat de 4 milioane de oameni. Strategiile desfășurate pentru a reuși să parcurgă etapele diferite ale jocului reprezintă echivalentul a 10.000 de ani de date colectate în laboratoare utilizând metodele tradiționale de experimentare.

Dar cum putem verifica dacă succesul jucătorului este legat de abilitățile sale de orientare spațială sau de capacitatea de a folosi un telefon mobil sau un joc video? Pentru a confirma ipoteza inițială, cercetătorii au comparat performanța de navigație cu voluntarii de sex masculin și feminin de toate vârstele, atât în lumea reală, cât și în cea virtuală, la Paris și la Londra. Rezultatele și primul lor articol, publicate pe jurnalul PLOS ONE, validează această teorie: performanța de navigație virtuală este similară cu cea din lumea reală.

Cum au demonstrat

Odată ce valoarea evaluării abilităților de navigație prin intermediul unui joc video a fost stabilită, oamenii de știință au comparat apoi rezultatele celor care au jucat Sea Hero Quest cu ale celor care, în timp ce nu suferă de demență, au o probabilitate mai mare de a dezvolta boala Alzheimer deoarece sunt purtători de alele de tip APOE-4. Aceștia din urmă, testați în laborator, au înregistrat scoruri normale în răspunsurile lor la studiile neuropsihologice tradiționale.

Cu toate acestea, compararea performanței lor cu cea a jucătorilor de Sea Hero Quest de aceeași vârstă, sex și țară de origine au subliniat modificările în obiceiurile de navigație chiar înainte de apariția simptomelor clinice ale Alzheimer.

Aceste rezultate arată pentru prima dată că testarea la scară largă a performanțelor cognitive digitale ar putea reprezenta un instrument potențial pentru depistarea precoce a bolii Alzheimer și de a ajuta în procese de testare personalizate pentru a diagnostica boala la persoanele care nu prezintă simptome clinice.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCMedical și pe Google News

Te-a ajutat acest articol?

Urmărește pagina de Facebook DCMedical și pagina de Instagram DCMedical Doza de Sănătate și accesează mai mult conținut util pentru sănătatea ta, prevenția și tratarea bolilor, măsuri de prim ajutor și sfaturi utile de la medici și pacienți.


Articole Recomandate
Crossuri externe
Descarcă aplicația DCMedical
Get it on App Store Get it on Google Play
Ultimele știri publicate
Cele mai citite știri
Patologii

Politica de confidențialitate | Politica Cookies | | Copyright 2024 S.C. PRESS MEDIA ELECTRONIC S.R.L. - Toate drepturile rezervate.
cloudnxt3
YesMy - smt4.5.3
pixel