Alzheimer, detectat pe loc printr-un scan la ochi

Dana Lascu |
Data publicării:
Ochi
Ochi

Alzheimer, detectat pe loc printr-un scan la ochi: Rezultatele din două studii proaspăt publicate arată că un simpli test non-invaziv poate descoperi semne ale bolii Alzheimer în doar câteva secunde. Cercetătorii arată că vasele mici de sânge din retină, în spatele ochiului, suferă modificări la pacienții cu Alzheimer.

Alzheimer, detectat pe loc printr-un scan la ochi: Rezultatele din două noi studii arată că un simplu test non-invaziv poate semnala semne ale bolii Alzheimer în câteva secunde. Cercetătorii arată că vasele mici de sânge din retină la spatele ochiului sunt modificate la pacienții cu Alzheimer.

Un anume tip de scan arată deteriorări în faza incipientă a bolii

Chiar și pacienții care au un istoric familial al bolii Alzheimer, dar fără simptome, prezintă aceste semne. Iar testele fac diferența întrea persoanele cu Alzheimer și cele cu insuficiență cognitivă ușoară. Rezultatele acestor studii sunt prezentate la AAO 2018, cea de-a 122-a reuniune anuală a Academiei Americane de Oftalmologie.

Testul în cauză este un nou tip de imagistică precisă și neinvazivă denumită angiografie optică de coerență optică (OCTA) și a necesitat o cercetare amănunțită legată de conexiunea ochiului cu Alzheimer. El permite medicilor să vadă cele mai mici vene din spatele ochiului, inclusiv celulele roșii din sânge care se deplasează prin retină.

Deoarece retina este conectată la creier prin intermediul nervului optic, cercetătorii cred că deteriorarea ei și a vaselor de sânge care o irigă pot reflecta schimbările care se petrec în vasele de sânge și în structurile din creier, oferind astfel o fereastră de diagnostic a procesului bolii.

Diagnosticul greoi, în faze prea avansate

Diagnosticarea bolii Alzheimer este în prezent o provocare. Unele tehnici pot detecta semne ale bolii, dar sunt impracticabile pentru screening-ul a milioane de oameni. Scannarea creierului este scumpă și puncția spinală pot fi dăunătoare. În schimb, boala este adesea diagnosticată prin teste de memorie sau observând schimbări de comportament la pacienții care o dezvoltă.

Până când se observă aceste modificări, însă, boala ajunge într-un stadiu avansat. Chiar dacă nu există niciun tratament, diagnosticul precoce este critic, deoarece tratamentele viitoare vor fi probabil cele mai eficiente atunci când sunt prescrise mai devreme pentru a împiedica avansarea ei. Diagnosticul precoce ar putea oferi pacienților și familiilor lor timp pentru a planifica viitorul.

Scopul acestei ultime cercetări este de a găsi o modalitate rapidă și ieftină de a detecta Alzheimer la primele sale simptome.

Cercetătorii de la Universitatea Duke au folosit OCTA pentru a compara retinele pacienților cu Alzheimer cu cele ale persoanelor cu insuficiență cognitivă ușoară, precum și cu cele ale persoanelor sănătoase. Ei au descoperit că grupul cu Alzheimer a pierdut mici vase de sânge retiniene în partea din spate a ochiului și că un strat specific al retinei a fost mai subțire. Chiar și persoanele cu insuficiență cognitivă ușoară nu au prezentat aceste modificări, se arată într-un material dat publicității de Asociația Americană de Oftalmologie.

Oftalmologul și autorul principal al acestui studiu, dr. Sharon Fekrat, profesor de Oftalmologie la Universitatea Duke, împreună cu colegul ei dr.Dilraj Grewal, profesor asociat de Oftalmologie tot la Duke, și echipa de cercetători pe care o conduc, se așteaptă ca munca lor să aibă un impact pozitiv asupra vieții pacientului.

Acest proiect satisface o nevoie imensă nesatisfăcută", a spus dr. Fekrat. „Nu este posibil ca prin tehnicile actuale, cum ar fi o scanare a creierului sau o puncție lombară, să se monitorizeze numărul de pacienți cu această boală, aproape toți au un membru al familiei sau o familie extinsă afectată de Alzheimer. „Avem nevoie de tratamente date mai devreme”.

Al doilea studiu, în Israel

Deoarece genele joacă un rol semnificativ în modul în care boala Alzheimer se declanșează și progresează, o altă echipă de cercetători de la Centrul Medical Sheba din Israel a examinat 400 de persoane care au avut o istorie familială a bolii, dar nu au prezentat simptomele în sine. Ei au comparat retina și scan-urile creierului cu cele ale celor care nu au istoric familial de Alzheimer.

Ei au descoperit că stratul interior al retinei este mai subțire la persoanele cu istorie familială a bolii. Scanarea creierului a arătat că hipocampul, o zonă a creierului care a fost afectată prima de boală, a început deja să se micșoreze. Ambii factori, un strat subțire de retină interioară și un hipocampus mai mic, au fost asociate cu scoruri mai slabe pe un test de funcție cognitivă.

Un scan al creierului poate detecta boala Alzheimer atunci când este mult dincolo de o faza tratabilă", a spus cercetătorul principal dr. Ygal Rotenstreich, oftalmolog la Institutul de ochi Goldschleger la Centrul Medical din Sheba, citat de sciencedaily.com. „Avem nevoie de intervenția cu tratament mai devreme. Acești pacienți sunt au un risc ridicat", a subliniat acesta.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCMedical și pe Google News

Te-a ajutat acest articol?

Urmărește pagina de Facebook DCMedical și pagina de Instagram DCMedical Doza de Sănătate și accesează mai mult conținut util pentru sănătatea ta, prevenția și tratarea bolilor, măsuri de prim ajutor și sfaturi utile de la medici și pacienți.


Articole Recomandate

Gabriel Cotabiță a murit

23 noi 2024, 13:08
Crossuri externe
Descarcă aplicația DCMedical
Get it on App Store Get it on Google Play
Ultimele știri publicate
Cele mai citite știri
Patologii

Politica de confidențialitate | Politica Cookies | | Copyright 2024 S.C. PRESS MEDIA ELECTRONIC S.R.L. - Toate drepturile rezervate.
cloudnxt2
YesMy - smt4.5.3
pixel