Un nou sistem de diagnostic pentru Alzheimer. Cum se poate detecta boala înainte de apariția primelor simptome

Giorgi Ichim |
Data publicării:
Alzheimer - Foto: Freepik @tigerjira
Alzheimer - Foto: Freepik @tigerjira

Au fost publicate criteriile revizuite pentru diagnosticarea și stadializarea bolii Alzheimer.

Un grup de lucru convocat de Asociația Alzheimer a publicat criterii revizuite pentru diagnosticarea și stabilizarea bolii Alzheimer, incluzând un nou sistem de clasificare a biomarkerilor care integrează biomarkerii din fluide și imagini, precum și un sistem actualizat de stadializare a bolii.

Aceste criterii, primele actualizări din 2018, sunt fundamentate pe biologie și reflectă progresele recente în înțelegerea biologiei bolii Alzheimer.

Criteriile revizuite definesc boala Alzheimer ca un proces biologic care începe cu apariția schimbărilor neuropatologice caracteristice în absența simptomelor, progresând ulterior spre apariția și agravarea simptomelor clinice, potrivit Medscape.

Biomarkerii bolii Alzheimer sunt organizați în trei categorii:

- biomarkeri de bază

- biomarkeri nespecifici relevanți pentru boala Alzheimer, dar implicați și în alte boli cerebrale

- biomarkeri ai bolilor sau condițiilor care coexistă frecvent cu boala Alzheimer.

Biomarkerii de bază sunt subdivizați în Core 1și Core 2 devin anormali devreme în cursul bolii și măsoară direct plăcile amiloide sau tau fosforilat (p-tau), incluzând PET amiloid și markeri din lichidul cerebrospinal și plasma.

Biomarkerii Core 2 devin anormali mai târziu și sunt asociați mai strâns cu debutul simptomelor, incluzând PET tau și fragmentele solubile de tau.

Criteriile revizuite oferă flexibilitate clinicienilor de a utiliza markeri plasmatici, scanări PET sau teste CSF, adaptându-se nevoilor individuale ale pacienților și diferențelor de acoperire și acces la aceste diagnostice.

În prezent, utilizarea biomarkerilor bolii Alzheimer este recomandată pentru evaluarea pacienților simptomatici, nu pentru cei fără simptome cognitive, în afara studiilor de cercetare.

Asociația Alzheime intenționează să ealboreze ghiduri clinice formale bazate pe aceste criterii în următorul an, cu obiectivul de a le finaliza până în 2025.

Aceste criterii subliniază importanța clinicianului în procesul de diagnosticare și tratament, reflectând progresele științifice actuale și deschizând calea pentru noi abordări terapeutice.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCMedical și pe Google News

Te-a ajutat acest articol?

Urmărește pagina de Facebook DCMedical și pagina de Instagram DCMedical Doza de Sănătate și accesează mai mult conținut util pentru sănătatea ta, prevenția și tratarea bolilor, măsuri de prim ajutor și sfaturi utile de la medici și pacienți.


Articole Recomandate
Crossuri externe
Descarcă aplicația DCMedical
Get it on App Store Get it on Google Play
Ultimele știri publicate
Cele mai citite știri
DC Media Group Audience
Patologii

Iti place noua modalitate de votare pe dcmedical.ro?
Politica de confidențialitate | Politica Cookies | | Copyright 2024 S.C. PRESS MEDIA ELECTRONIC S.R.L. - Toate drepturile rezervate.
cloudnxt2
YesMy - smt4.3.1
pixel