O echipă de cercetare condusă de dr. Kim Innes, profesor la Universitatea West Virginia din Școala de Sănătate Publică, a descoperit că o simplă meditație sau un program de ascultare a muzicii poate schimba anumiți biomarkeri ai îmbătrânirii celulare și bolii Alzheimer la adulții în vârstă care se confruntă cu pierderea memoriei. Constatările studiului, raportate în Jurnalul Bolii Alzheimer, sugerează, de asemenea, că aceste schimbări pot fi direct legate de îmbunătățirile memoriei și cunoașterii, a somnului, stării de spirit și îmbunătățirea calității vieții.
60 de adulți mai în vârstă, cu declin cognitiv subiectiv (SCD), o afecțiune care poate reprezenta o etapă preclinică a bolii Alzheimer, au participat la studiul clinic randomizat. Deși SCD a fost asociat cu un risc crescut de demență și asociat cu anumite modificări neuropatologice implicate în dezvoltarea bolii Alzheimer, această perioadă preclinică poate furniza, de asemenea, o fereastră critică pentru intervenția terapeutică.
În cadrul acestui studiu, fiecare participant a fost repartizat la întâmplare fie la o ședință de meditație de nivel începător, fie la un program de ascultare a muzicii și a început să practice 12 minute / zi timp de 12 săptămâni. La momentul inițial și la 3 luni, au fost colectate probe de sânge. S-au măsurat doi markeri ai îmbătrânirii celulare: lungimea telomerilor și activitatea telomerazei.
Nivelurile sanguine ale peptidelor beta-amiloide specifice legate de boala Alzheimer au fost, de asemenea, evaluate. În plus, s-au măsurat memoria și funcția cognitivă, stresul, somnul, starea de spirit și calitatea vieții. Toți participanții au fost urmăriți timp de 6 luni.
După terminarea perioadei de intervenție de 3 luni, grupul care a urmat ședințe de meditație a prezentat creșteri semnificativ mai mari într-o peptidă cheie beta amiloidă (Aβ40) decât grupul care a beneficiat de muzică.
Nivelele crescute de beta-amiloid au fost corelate cu îmbunătățirea memoriei și a funcției cognitive, precum și cu starea de spirit, somnul și calitatea vieții la ambele grupuri, la 3 și 6 luni; aceste asociații pozitive au fost mai pronunțate în grupul cu meditație, conform Medicalxpress.com.
Activitatea telomerazei a crescut atât în grupurile de meditație, cât și în grupurile de muzică, deși creșterile au fost semnificative numai în rândul participanților care au avut valori mai reduse la momentul inițial și care au practicat mai frecvent pe parcursul intervenției.
De asemenea, creșterile în lungimea telomerilor au fost, de asemenea, semnificativ mai mari în rândul participanților cu valori mai mici la începutul studiului. Creșteri ale lungimii telomerilor și ale activității telomerazei au fost, de asemenea, corelate cu îmbunătățirea anumitor rezultate cognitive și psihosociale.
În plus, în ambele grupuri s-au îmbunătățit semnificativ memoria și funcția cognitivă, precum și somnul, deși ameliorările stresului, starea de spirit și calitatea vieții au fost substanțial mai mari în grupul de meditație. Aceste îmbunătățiri au fost menținute sau consolidate ulterior la trei, respective, șase luni de la încheierea intervenției.
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCMedical și pe Google News
Te-a ajutat acest articol?
Urmărește pagina de Facebook DCMedical și pagina de Instagram DCMedical Doza de Sănătate și accesează mai mult conținut util pentru sănătatea ta, prevenția și tratarea bolilor, măsuri de prim ajutor și sfaturi utile de la medici și pacienți.