Alzheimer este una din cele mai comune forme de demență. Este caracterizată prin acumularea a doua tipuri de proteine în creier: tau și beta-amiloid. Boala Alzheimer degradează creierul și în cele din urmă, duce la deces.
De ce apare
Nu sunt cunoscute cu precizie cauzele care produc Alzheimer. ”Aproximativ 1% din cazuri, sunt trei gene care sunt considerate determinante pentru apariția bolii și toate cele trei se referă la producția de beta-amiloid, care este, probabil, cauza bolii Alzheimer”, spune Dr. Gad Marshall director medical asociat al Center for Alzheimer Research and Treatment at Harvard-affiliated Brigham and Women's Hospital. „Pentru restul de 99% din cazuri, două tipuri de proteină, amiloid și tau, sunt strâns legate cu afecțiunea Alzheimer, dar multe altele pot contribui la dezvoltarea simptomelor, precum inflamații ale creierului, factori de risc vascular sau stilul de viață.
Îmbunătățiți-vă stilul de viață
Obiceiurile sănătoase pot preveni boala Alzheimer. Puteți lua în considerare următorele rcomandări:
Exercițile fizice: „Cel mai convingător argument este acela că exercițiile fizice ajută la prevenirea bolii Alzheimer sau încetinirea progresării afecțiuni, la persoanele care încep să prezinte simptome”, spune Dr. Marshall într-un articol publicat AICI. „Recomandarea este de 30 de minute de exerciții moderate, de trei-patru ori pe săptămână.”
Țineți dieta Mediteraneană: „Asta a dovedit că ajută la prevenirea bolii sau încetinirea simptomelor. Un studiu recent arată că abordarea, chiar și parțială a acestei diete, este de ajutor, ceea ce este relevant pentru persoanele care întâmpină dificultăți în abordarea unei noi diete”, mai spune Dr. Marshall. Dieta include fructe și legume proaspete, ulei de măsline, alune, nuci, pește, consum moderat de carne de pui, ouă și lactate. De asemenea, un consum moderat de vin roșu și, ocazional, carne roșie.
Dormiți suficient: „Tot mai mult dovezi arată că îmbunătățirea somnului previne apariția bolii Alzheimer și este asociat cu o eliminare mai eficientă a proteinei beta-amiloid din creier (acumularea acesteia este asociată cu apariția bolii).” Se recomandă șapte ore de somn pe noapte.
Dovezi incerte
Există câteva dovezi, dar insuficiente încă, ce arată că unele îmbunătățiri ale stilului de viață ar putea preveni apariția bolii. Una se referă la învățarea unor lucruri noi. „Se crede că învățarea stimuleză activitatea cerebrală și ar putea fi de ajutor în prevenirea bolii Alzheimer, dar dovezile acestor beneficii sunt încă limitate”, mai spune Dr. Marshall.
Socializarea
Se crede că este un factor care scade riscul apariției bolii. „Credem că socializarea și contactul cu oamenii ajută la prevenirea apariției bolii Alzheimer”, explică Dr. Marshall dar până acum „sunt doar informații din studii observaționale.”
Consumul de alcool: consumați, dar puțin. Există dovezi contradictorii în ce privește consumul moderat de alcool (o unitate pentru femei, pe zi, și două pentru bărbați) și reducerea riscului de Alzheimer. „Se crede că vinul, anume, și nu alte forme de alcool, ar putea să ajute, dar nu este total dovedit până acum”, spune Dr. Marshall.
Ce ar trebui să facem
Chiar dacă nu sunt suficiente dovezi care să confirme că alegrile în ce privește stilul de viață au legătură cu boala Alzheimer, ceea ce știm sigur este că acestea pot prevenit bolile cronice. De exemplu, limitând consumul de alcool se poate reduce riscul de cancer, precum cel de sân.
Cel mai sigur sfat: Îmbunătățiți-vă, pe cât posibil, stilul de viață. „Este benefic, iar dacă vă va ajuta și la prevenirea bolii Alzheimer, cu atât mai bine”, spune Dr. Marshall.
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCMedical și pe Google News
Te-a ajutat acest articol?
Urmărește pagina de Facebook DCMedical și pagina de Instagram DCMedical Doza de Sănătate și accesează mai mult conținut util pentru sănătatea ta, prevenția și tratarea bolilor, măsuri de prim ajutor și sfaturi utile de la medici și pacienți.