Boala Alzheimer, asociată cu moștenirea genetică. De la cine moștenim genele defecte

Monika Baciu |
Data actualizării: | Data publicării:
boala alzheimer - FOTO: Freepik
boala alzheimer - FOTO: Freepik

Istoricul familial ar putea juca un rol semnificativ în predispoziția pentru a dezvolta boala Alzheimer. De la cine moștenim genele. Care sunt șansele să dezvoltăm Alzheimer dacă vreunul din părinții noștri s-a confruntat cu această maladie.

Studiul, care a analizat plăcile amiloide în creierul a 4.400 de adulți fără deficiențe cognitive, a evidențiat importanța istoricului familial matern în creșterea riscului de Alzheimer, posibil din cauza mitocondriilor și cromozomului X moștenite de la mamă.

Cei care au tați diagnosticați cu Alzheimer înainte de vârsta de 65 de ani au un risc mai mare decât media de a dezvolta această afecțiune degenerativă, sugerează noul studiu.

Alzheimer, moștenire de pe partea maternă

Noile cercetări arată că este mai probabil să faci Alzheimer dacă mama ta a avut această boală, comparativ cu cazul în care tatăl tău a fost diagnosticat cu aceasta. Totuși, cei care au tați diagnosticați cu Alzheimer înainte de vârsta de 65 de ani au, de asemenea, un risc mai mare decât media de a dezvolta această afecțiune, sugerează cercetările. Studiul a examinat cantitatea de plăci amiloide din creierul a 4.400 de adulți fără deficiențe cognitive, cu o vârstă medie de 70 de ani.

Studiul desfășurat în Massachusetts a constatat că subiecții de test cu niveluri mai ridicate de plăci amiloide - acumularea de proteine despre care se crede că sunt un precursor al Alzheimerului - aveau mai probabil un istoric familial al bolii pe partea mamei. De asemenea, s-a constatat că persoanele care aveau tați diagnosticați cu Alzheimer la 65 de ani sau mai tineri aveau niveluri mai mari de amiloid în creier.

Vezi și: Cum să scapi de grăsimea abdominală. Dr. Ancuța Leonte: Începe arderea

Alzheimer - FOTO: Freepik@atlascompany

Impactul plăcilor amiloide

Se crede că plăcile amiloide cauzează Alzheimerul, cea mai comună formă de demență, prin acumularea în jurul neuronilor, perturbând conexiunile dintre celulele creierului și în cele din urmă ucigându-le. Amiloidele sunt proteine care apar în mod natural în corp, dar un tip particular, numit beta-amiloid, se poate aglomera în jurul celulelor creierului afectând funcționarea organului.

Poate dura ani pentru ca amiloidele să se acumuleze suficient pentru a avea un impact vizibil asupra funcției mentale. Cercetătorii din studiul din Massachusetts au sugerat că mitocondriile, micile centrale electrice din interiorul celulelor noastre, ar putea fi motivul pentru care pacienții cu mame care aveau demență ar putea fi la un risc mai mare.

Vezi și: Lucrul care crește tensiunea arterială. Consecințele, grave. Riscul e mai mare cu 92%

Mitocondriile sunt moștenite de la mamă, ceea ce i-a făcut pe cercetători să creadă că ar putea fi legat de acest aspect. De asemenea, au teoretizat că defectele din cromozomul X ar putea fi de vină, deoarece acesta este, de asemenea, întotdeauna transmis de la mamă.

"Studiul nostru a constatat că dacă participanții aveau un istoric familial pe partea mamei, se observa un nivel mai ridicat de amiloid", a spus liderul studiului, Dr. Hyun-Sik Yang, neurolog la Mass General Brigham.

"Dacă tatăl tău avea simptome de debut precoce, acest lucru este asociat cu niveluri ridicate în descendenți" a adăugat neurologul Dr. Mabel Seto, coautor al studiului. Cercetătorii au folosit datele din studiul Anti-Amyloid Treatment in Asymptomatic Alzheimer's (A4), folosind scanări cerebrale ale subiecților din SUA, Europa și Japonia între aprilie 2014 și decembrie 2017.

Nivelurile de amiloid găsite au fost comparate cu ceea ce pacienții au spus despre istoricul lor familial cu Alzheimer pentru a obține noile rezultate. Participanții nu au fost urmăriți după studiu pentru a afla care dintre ei au dezvoltat boala.

Vezi și: Trucul dermatologilor pentru a scăpa de călcâiele crăpate și uscate. Dr. Georgiana Gheba: Peste noapte

Persoanele cu un istoric familial al bolii au de două până la patru ori mai multe șanse de a dezvolta această afecțiune, dar noile cercetări sunt primele care notează o diferență între dacă este pe partea mamei sau a tatălui.

O populație în îmbătrânire și stiluri de viață din ce în ce mai nesănătoase vor duce la o creștere estimată la 12,7 milioane de suferinzi până în 2050, dacă cercetătorii nu reușesc să găsească un tratament eficient.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCMedical și pe Google News

Te-a ajutat acest articol?

Urmărește pagina de Facebook DCMedical și pagina de Instagram DCMedical Doza de Sănătate și accesează mai mult conținut util pentru sănătatea ta, prevenția și tratarea bolilor, măsuri de prim ajutor și sfaturi utile de la medici și pacienți.


Articole Recomandate
Crossuri externe
Descarcă aplicația DCMedical
Get it on App Store Get it on Google Play
Ultimele știri publicate
Cele mai citite știri
Patologii

Politica de confidențialitate | Politica Cookies | | Copyright 2024 S.C. PRESS MEDIA ELECTRONIC S.R.L. - Toate drepturile rezervate.
cloudnxt3
YesMy - smt4.5.3
pixel