Alzheimer: anemia, risc mai mare de demență la seniori

Florina Pop |
Data actualizării: | Data publicării:
 Demență, boala Alzheimer
Demență, boala Alzheimer

Anemia ușoară ar ridica riscul unei persoane să dezvolte în timp Alzheimer sau alte tipuri de demență, susține un studiu olandez.

Anemie, demență. Oamenii cu anemie ar aveau 41% mai multe șanse de a facă Alzheimer și 34% mai predispuși să dezvolte orice tip de demență decât cei fără anemie, au demonstrat cercetători olandezi. Aceștia au observat că există o legătură între riscul de demență crescut și nivelurile ridicate de hemoglobină din sânge.

Autorul principal al studiului este M. Arfan Ikram de la Centrul Medical Erasmus din Rotterdam, Olanda.

Anemie, demență: cifrele cercetării

La studiu, publicat pe 31 iulie în Neurology, au participat peste 12.000 de oameni, toți peste 65 de ani și toți nu aveau demență la debutul cercetării. 6% dintre ei aveau anemie după ce li s-au măsurat nivelurile de hemoglobină. Cercetarea a durat 12 ani, perioadă în care a fost monitorizată starea de sănătate a participanților.

În acest interval, 1.520 au dezvoltat demență, iar 1.194 care au fost diagnosticați cu boala Alzheimer.

Anemie, demență: despre hemoglobină

Hemoglobina este proteina din globulele roșii care transportă oxigen. Un alt studiu a dovedit că persoanele cu un nivel ridicat de hemoglobină aveau mai multe șanse să dezvolte demență: cei cu nivelurile cele mai ridicate aveau 20% mai multe șanse să dezvolte demență decât cei cu nivel mediu, iar cei cu cel mai scăzut nivel de hemoglobină au avut 29% mai multe riscuri de a dezvolta demență decât cei cu niveluri la mijloc, arată medicinenet.

Ikram susține, într-un comunicat dat publicității, că rezultatele ar putea fi semnificative, având în vedere că „prevalența demenței va crește de trei ori în următoarele decenii, cu cele mai mari creșteri preconizate în țările în care rata de anemie este cea mai mare".

Însă, cercetătorii nu știu încă modul în care nivelul hemoglobinei afectează riscul de demență, studiul fiind conceput pentru a demonstra cauza și efectul.

Ikram subliniază nevoia de studii suplimentare: "Sunt necesare mai multe cercetări pentru a determina dacă nivelurile de hemoglobină joacă un rol direct în acest risc crescut sau dacă aceste asociații pot fi explicate prin probleme de bază sau alte modificări vasculare sau metabolice".

Anemie, demență: opiniile altor experți

Medicul Satjit Bhusri, cardiolog la Spitalul Lenox Hill din New York, a analizat rezultatele studiului și a afirmat că rolul hemoglobinei ca transportor de oxigen la creier ar putea fi esențial:

"Orice pierdere rapidă sau lentă de oxigen va duce la un declin cognitiv și se va manifesta ca demență. (...) hemoglobina crescută este o reacție la unele boli care stau la bază. Acea boală obligă organismul să producă mai multă hemoglobină. Acest lucru poate duce la o creștere a grosimii sângelui și a unui flux slab către creier".

Un alt expert - Guy Mintz, specialist cardiovascular la Spitalul Sandra Atlas Bass din Northwell Health din Manhasset, NY – e de părere că descoperirile ar trebui să servească ca un memento pentru medici pentru a acorda atenție chiar și anemiei ușoare atunci când apare. Acesta face o referire și la acele persoane cu niveluri ridicate de hemoglobină - în multe cazuri, creștere hemoglobine s-a întâmplat ca răspuns la obiceiul de fumat. Prin urmare, legătura dintre nivelurile de hemoglobină și demență "poate fi un alt instrument de motivație pentru a-i determina pe acești pacienți să înceteze fumatul", a mai precizat medicul.

Studiul, AICI.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCMedical și pe Google News

Te-a ajutat acest articol?

Urmărește pagina de Facebook DCMedical și pagina de Instagram DCMedical Doza de Sănătate și accesează mai mult conținut util pentru sănătatea ta, prevenția și tratarea bolilor, măsuri de prim ajutor și sfaturi utile de la medici și pacienți.


Articole Recomandate
Crossuri externe
Descarcă aplicația DCMedical
Get it on App Store Get it on Google Play
Ultimele știri publicate
Cele mai citite știri
Patologii

Politica de confidențialitate | Politica Cookies | | Copyright 2024 S.C. PRESS MEDIA ELECTRONIC S.R.L. - Toate drepturile rezervate.
cloudnxt3
YesMy - smt4.5.3
pixel