Aloe vera, beneficiile reale și efectele adverse dovedite științific

Dana Lascu |
Data publicării:
Aloe vera
Aloe vera

Aproape că nu e calup de reclame la TV în care să nu găsești un produs cu aloe vera. Există unele dovezi că aloe vera poate ajuta la vindecarea unor tipuri de răni și poate a ușura simptomele unor afecțiuni. Dar, în alte cazuri, poate dăuna grav sănătății

Răni: Aloe vera este un tratament lăudat de mult timp. Alexandru cel Mare folosea un acest gel scors din frunzele cărnoase pentru a vindeca rănile soldaților săi. Dar, în timp ce există dovezi că aloe vera poate ajuta cu unele tipuri de răni, extrasul poate întârzia vindecarea în altele sau chiar agrava anumite răni. Discutați cu medicul dumneavoastră dacă produsele de aloe sunt potrivite pentru tipul de rană pe care îl aveți!

O revizuire din 2015 a mai multor studii a remarcat faptul că proprietatea vindecătoare a aloe vera în rănile cutanate este legată de un compus numit glucomannan, care afectează creșterea celulelor pielii și accelerează vindecarea rănilor.

Arsuri

 Iată o patologie în care aloe pare să „strălucească". O serie de studii și meta-analize arată că unguentele și cremele de aloe pot ajuta arsurile, inclusiv arsurile solare, să se vindece mai repede. Unele substanțe din aloe ușurează umflarea și accelerează procesul de vindecare, iar altele ajuta corpul să repare pielea. Dar, din nou, poate exista reversul medaliei, adică mult-lăudata gremă (gel sau soluție, orice ar fi ea) vă poate duce la infectarea arsurilpr.

De aceea, trebuie să consultați un doctor pentru:

  1. O arsură gravă;
  2. O arsură întinsă;
  3. Orice arsură care pare infectată;
  4. O arsură care durează prea mult timp ca să se vindece.

Psoriazis

Crema de extract de aloe pare să ajute unii oameni cu piele uscată, cu aspect solzos, cu mâncărime sau dureroasă, cum e în cazul psoriazisului. Spre exemplu un studiu din 2012 spune că rezultatele aloe vera sunt în proporție de 81% favorabile în psoriazis, doar că studiul a fost realizat pe animale. Așa că mai bine întrebați medicul dacă vă recomandă sau nu așa ceva.

Blisterele herpetice

Sunt ceva studii de mici anvergură, cel mai recent găsit de noi fiind publicat în 2016, care arată că aloe ar putea ajuta la încetinirea înmulțirii virusului herpetic, cel vinovat aceste bubițe. Crema de extract de Aloe poate ajuta, așa cum arătam, unele tipuri de răni să se vindece mai repede.

Herpesul genital

Aceeași familie de virusuri (herpes simplex) care cauzează herpesul în jurul gurii poate provoca afecțiuni care apar la nivelul pielii dumneavoastră. În două studii, acesta și acesta, bărbații care au utilizat crema de aloe pe aceste răni s-au vindecat mai repede decât cei care au folosit gel de aloe sau o cremă placebo. O parte din acest motiv ar putea fi faptul că aloe pare să încetinească reproducerea virusului.

Acnee

Cercetările sugerează ca gelul de aloe poate ajuta la îndepărtarea acneei dacă îl folosiți de două ori pe zi, împreuna cu o cremă –medicament cu tretinoin. Într-un studiu separat, medicii au aplicat o cremă standard timp de 2 zile pentru vindecarea rănilor la un grup de persoane după dermabraziune, un tratament pentru acnee care pătrunde în piele. Când au adăugat aloe pe crema de pe o parte a feței, rănile s-au vindecat mult mai repede. Asta pentru că extractul pur de aloe vera are proprietăți antimicrobiene.

Cancer și alte boli

Datorită antioxidanților pe care îi conține - arată un studiu - aloe vera ar putea fi adjuvant pentru ameliorarea efectelor tratamentelor pentru cancer, dar și poate face parte dintr-un plan de prevenție pentru boli cardiovasculare, cancer, boli neurodegenerative și diabet. Are de asemenea, efecte antimimicrobiene, în anumite condiții, arată un alt studiu

Diabet

Există dovezi că aloe luată pe cale orală ar putea ajuta la scăderea atât a nivelului zahărului din sânge (studiul acesta) cât și a colesterolului la unele persoane cu această afecțiune. Dar ar putea, de asemenea, interfera cu medicamente precum insulina și ar putea duce la o prea mare scădere a nivelului de zahăr în sânge.

Alte studii, folosind diferite forme și doze de aloe, au avut rezultate diferite. Spre exemplu, un studiu arată că folosirea pe termen lung poate duce la afectarea ficatului. Concluzia e că nu este clar dacă aloe aministrată oral este sigură de utilizat pentru diabet. Oamenii de știință au nevoie de mai multe studii pentru a sorta aceste lucruri.

Aloe vera, efecte secundare

Administrată oral, doar un gram pe zi, ar putea să provoace insuficiență renală. Poate avea, de asemenea, un puternic efect laxativ. S-ar putea să aveți o reacție adversă la aloe dacă sunteți alergic la usturoi, ceapă, lalele sau alți membri ai familiei Liliaceae. Poate fi toxică pentru ficat.  Ca un laxativ, aloe ar putea să vă față să pierdeți minerale electrolitice cum ar fi potasiul, ceea ce reprezintă o problemă dacă aveți afecțiuni renale sau de inimă. De asemenea, vă poate afecta copilul nenăscut dacă sunteți gravidă. Un studiu arată chiar că poate avea efect carcinogen.

Interacțiuni nedorite cu unele medicamente

Cremele și gelurile sunt în mare parte bine tolerate, dar forma orală poate schimba modul în care o parte din medicamentele dumneavoastră funcționează, în special diureticele, digoxina pentru probleme cardiace, diluanții de sânge cum ar fi warfarina și medicația pentru diabetici.

Și rețineți că aloe vera este un supliment alimentar, nu un medicament reglementat. Asta înseamnă că este greu să știi exact ce este în orice produs cu aloe. La consultații, spuneți-i medicului dumneavoastră despre toate suplimentele și medicamentele pe care le luați, inclusiv aloe vera!

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCMedical și pe Google News

Te-a ajutat acest articol?

Urmărește pagina de Facebook DCMedical și pagina de Instagram DCMedical Doza de Sănătate și accesează mai mult conținut util pentru sănătatea ta, prevenția și tratarea bolilor, măsuri de prim ajutor și sfaturi utile de la medici și pacienți.


Articole Recomandate
Crossuri externe
Descarcă aplicația DCMedical
Get it on App Store Get it on Google Play
Ultimele știri publicate
Cele mai citite știri
Patologii

Politica de confidențialitate | Politica Cookies | | Copyright 2024 S.C. PRESS MEDIA ELECTRONIC S.R.L. - Toate drepturile rezervate.
cloudnxt2
YesMy - smt4.5.3
pixel