Ce să facem când ne e poftă de ceva dulce. Idei de dulciuri sănătoase: Refugiu sau înlocuirea unei mese

Sonia Baciu |
Data actualizării: | Data publicării:
ce sa facem cand ne e pofta de ceva dulce. FOTO: Freepik
ce sa facem cand ne e pofta de ceva dulce. FOTO: Freepik

Dulciurile naturale, raw vegane, sunt o variantă de ceva dulce atât pentru copii, cât și pentru persoanele care sunt la dietă ori țin post. Care este vârsta indicată pentru a introduce desertul în meniul celor mici.

Mic sau mare, fiecare dintre noi poftim la ”ceva bun”, dar mai ales la ”ceva dulce”, iar senzația pe care ne-o conferă satisfacerea poftei este mai presus de kilogramele pe care ni le pot aduce dulciurile.

Potrivit terapeutului în nutriție Alina Epure, părinții sunt o sursă de inspirație pentru cei mici. ”Întotdeauna ar trebui să ne gândim ce mâncăm în prezența lor astfel încât să fie un pas important către sănătatea lor”, a declarat specialistul în nutriție la Neazta cu Răzvan și Dani de la Antena 1.

În ceea ce privește primul contact cu dulcele, chiar și cel sănătos, Alina Epure afirmă că acesta trebuie realizat cât mai târziu posibil. ”Chiar dacă este sănătos, crește oricum aportul de dulciuri în mod firesc în meniul copiilor. Vin prietenii, vin bunicii, și atunci fiecare aduce câte ceva bun copilului. Rămânem, din păcate, în acest crez că atunci când vizităm un copil îi ducem o bucurie dulce.

De la laptele matern, ușor dulceag, la ciocolată este cale lungă și atunci trebuie să vedem cum gestionăm și porțiile, și frecvența, când introducem în meniul copilului un desert și dacă reușim să introducem un desert calitativ va fi minunat, dar nu cu rol de recompensă sau de refugiu sau înlocuirea unei mese principale.

Sunt și astfel de situații și atunci dezechilibrăm foarte mult alimentația în etapa de creștere a copiilor”, a mai spus doctorul în nutriție, dar și health coach.

Vezi și: Bronșiolita: ce este, simptome, cauze, tratament. Dorobăț și Marinescu: NU este o boală ușoară! Este una din formele grave de afectare respiratorie. Nu ar trebui să ne mirăm

Dulciurile pentru copii, recomandări

Astfel, nutriționistul a exemplificat un desert minunat, numit și ”ciocolata bebelușilor”, un produs natural, realizat din avocado, banană, pudră de roșcovă și miere de albine, care se pasează în blender și apoi se poate folosi chiar la mic dejun sau ca o gustare dulce.

”Roșcovele înlocuiesc foarte bine cacaua, nu excită sistemul nervos și aduc un aport foarte mare de proteine și au un gust chiar extraordinar, simulează foarte bine gustul de ciocolată”, a explicat beneficiile pe care le aduc roșcovele pentru sănătate.

De asemenea, Alina Epure a pregătit și bomboane raw-vegane, cu cocos, cu cremă de roșcove și multe oleaginoase, nuci, caju, migdale, alune de pădure, fistic, semințe de cânepă.

”Important este să ajungem în farfuria copilului cu ceva care să îl atragă și aici putem să îl și implicăm, după vârsta de 2 ani, când poate manevra cu ușurință bețișoarele de frigărui, iar paleta de culori poate fi cât mai variată în bucătăria noastră, cât să îi implicăm, să îi atragem să mănânce cu drag orice desert”, a mai specialistul în nutriție.

Totodată, mai spune terapeutul, fructele sunt recomandate a fi consumate dimineața, deoarece ”reprezintă un suport energetic important, sunt și ușor de introdus la micul dejun sau între micul dejun și prânz, niciodată seara. Reprezintă un boost de energie și dacă vrem să ajungem la culcare la ora potrivită, dacă oferim fructe sau crema de ciocolată sau crema de roșcove seara îi energizăm foarte mult”.

Legat de fructele cu o capacitate de energizare a copiilor, nutriționistul le-a menționat pe cele intens colorate, afine, zmeură, cătina. ”Sunt foarte energizante, sunt benefice în prima parte a zilei, dar niciodată seara”.

Vezi și: Psihiatru, mesaj DUR pentru părinți: Dați naștere unei generații de monștri! Trăim în epoca copiilor desfrânați și needucați. Așteptările lor sunt prea mari și viața e prea dură

Dulciurile pentru copii, un beneficiu și nu o recompensă

Un lucru foarte important pe care nutriționistul a ținut să îl sublinieze cu privire la consumul de dulciuri sănătoase, pe care ni le oferă natura, este acela de a nu ajunge ”în alimentație cu recompense, dar mai ales să nu folosim dulciurile cu rol de recompensă sau de condiționare a meselor principale.

Sunt multe familii în care se motivează copilul să mănânce, dacă termină tot din farfurie va primi un desert. Și rămâne acest șablon și ajung să viseze ciocolată sau să mănânce foarte repede pentru a ajunge la desert”, a concluzionat terapeutul în nutriție.

Care sunt alimentele bune pentru creierul copiilor. Ce nu trebuie să le lipsească în primii 3 ani

Alimentele pline de nutrienți, minerale și vitamine, introduse în meniul copiilor, sunt necesare atât pentru dezvoltarea fizică a acestora, cât și pentru dezvoltarea creierului și a funcțiilor cognitive. Diversificarea are rolul de a obișnui tubul digestiv al copilului cu alimentele noi, iar abia după un an, rolul nutritiv este preluat de alimentele solide, iar acest lucru nu înseamnă că laptele își va pierde beneficiile și aportul de nutrienți, ci nu mai este cel mai important aliment.

De altfel specialiștii în pediatrie recomandă diversificarea alimentară în jurul vârstei de 6 luni, cu plus minus câteva zile, alăptarea continuând atât timp cât este posibilă, din partea mamei și copilului.

”Nevoile nutriționale sunt foarte mari, foarte diverse. Avem nevoie de o alimentație nutritivă pentru o sănătate optimă, în toate părțile organismului, dar, bine-înțeles, creierul are și el nevoile lui. Citește mai departe AICI.

Vezi și: Vitamina B12, cobalamina. Care este doza zilnică în funcție de vârstă și ce boli previne. Deficitul poate duce la probleme neuronale

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCMedical și pe Google News

Te-a ajutat acest articol?

Urmărește pagina de Facebook DCMedical și pagina de Instagram DCMedical Doza de Sănătate și accesează mai mult conținut util pentru sănătatea ta, prevenția și tratarea bolilor, măsuri de prim ajutor și sfaturi utile de la medici și pacienți.


Articole Recomandate
Crossuri externe
Descarcă aplicația DCMedical
Get it on App Store Get it on Google Play
Ultimele știri publicate
Cele mai citite știri
Patologii

Politica de confidențialitate | Politica Cookies | | Copyright 2024 S.C. PRESS MEDIA ELECTRONIC S.R.L. - Toate drepturile rezervate.
cloudnxt3
YesMy - smt4.5.3
pixel