Unii pești au o probabilitate mai mare decât alții să rețină compuși toxici găsiți în algele marine după ingestie. Aceștia pot avea efecte favorizante pentru tumori care ar putea fi implicate într-o serie de complicații gastrointestinale, inclusiv cancerul.
Cancerul este cauzat de mutații în celulele de ADN care scapă de sub control și cresc în cele din urmă sub formă de tumori. Netratată, condiția poate continua să invadeze țesutul corpului până devine iremediabilă. Mai multe surse alimentare, inclusiv fructele de mare, au fost recunoscute ca factori de risc semnificativi pentru această boală.
Toxinele care duc la dezvoltarea cancerului digestiv
Un studiu intitulat "Consumul de fructe de mare: un factor de risc major pentru cancerul colorectal" în Journal of Medical Hypotheses în 2008 a evidențiat posibilele efecte cancerigene ale consumului de anumite fructe de mare. Raportul a avertizat că anumite toxine care declanșează o boală gastro-intestinală pot duce ulterior la dezvoltarea cancerului digestiv.
Cercetătorii au avertizat că "uneori, fructele de mare acumulează toxine de otrăvire a fructelor de mare, care provoacă o boală gastro-intestinală".
Fructe de mare - FOTO: Freepik@yarunivstudio
Biotinul este un tip de algă microscopică care apare în mod natural și este consumată de crustacee. Odată consumat, crustaceele rețin toxina. Oamenii se pot îmbolnăvi rapid din cauza consumului de fructe de mare contaminate cu DSP.
În decurs de 30 de minute până la câteva ore, o persoană poate să aibă diaree, greață, vărsături și dureri abdominale de la care poate dura trei zile să se recupereze.
"În plus, toxinele DSP sunt promotoare de tumori care ar putea crește riscul de cancer colorectal. Regulile actuale referitoare la nivelul de toxine DSP în carne de fructe de mare se concentrează doar pe reducerea simptomelor gastrointestinale. Din nefericire, nivelul legal al toxinelor DSP în fructele de mare este suficient pentru a crește riscul de cancer colorectal", au mai notat cercetătorii, potrivit Express.
Descoperirile au fost ulterior confirmate într-un studiu din 2013 publicat în Marine Drugs, care a subliniat necesitatea unor cercetări suplimentare pe subiecți umani.
"Efectele favorizante pentru tumori, mutagene și imunosupresoare demonstrate la animale în asociere cu DST nu au fost confirmate la oameni. Cu toate acestea, mai multe studii sugerează că expunerea cronică poate crește riscul cancerelor gastrointestinale", arată studiul din 2013.
Conform Centrului de Control al Bolilor din British Columbia, DSP apare prin ingestia de fructe de mare precum:
- Midii
- Cochilii
- Scoici
- Stridii
- Vongole
Centrul pentru Controlul și Prevenirea Bolilor afirmă că o gamă largă de fructe de mare pot provoca DSP, iar această afecțiune apare în întreaga lume. Cu toate acestea, este cel mai frecventă în apele temperate, în special în Coastele Pacificului și Atlanticului din America de Nord, inclusiv Alaska.
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCMedical și pe Google News
Te-a ajutat acest articol?
Urmărește pagina de Facebook DCMedical și pagina de Instagram DCMedical Doza de Sănătate și accesează mai mult conținut util pentru sănătatea ta, prevenția și tratarea bolilor, măsuri de prim ajutor și sfaturi utile de la medici și pacienți.