Alimentul sănătos care interacționează cu tratamentul pentru tiroidă. Dr. Ruxandra Dobrescu: Niciun alt aliment nu este atât de învăluit în mister și controverse

Monika Baciu |
Data publicării:
nucile - FOTO: Freepik@dimaberlin
nucile - FOTO: Freepik@dimaberlin

Un aliment sănătos, cu un conținut important de fibre, vitamine și minerale, care este benefic pentru sănătatea inimii și controlul glicemiei a născut adevărate controverse în ceea ce privește beneficiile pe care le-ar putea avea asupra tidoidei.

Odată cu creșterea interesului pentru sănătatea tiroidiană, întrebările cu privire la alimentație devin din ce în ce mai frecvente. Printre alimentele care au stârnit recent interesul comunității medicale se numără și unul aparent banal, dar controversat. Specialiștii endocrinologi atrag atenția asupra unui anumit aliment, sugerând că acesta ar putea influența funcția tiroidiană.

Nucile, alimentul controversat

"Niciun alt aliment nu este atât de învăluit în mister și controverse când vine vorba de tiroidă cum sunt nucile! Sunt bune pentru tiroidă sau sunt periculoase? Pare că pe cine întrebi, fiecare are propria părere... Haideți să-ncercăm să lămurim!

Nucile sunt sunt o sursă bună de acizi grași nesaturați, sunt bogate în fibre, in vitamine (acid folic și vitamina E) și minerale (potasiu, calciu) și din acest motiv sunt incluse de multe ori în ceea ce înțelegem prin diete "sănătoase".

Scad riscul de boli cardiovasculare și diabet zaharat, îmbunătățesc profilul lipidic (scad nivelul de trigliceride și colesterol, mai ales LDL colesterol - colesterolul "rău"), îmbunătățesc controlul hipertensiunii arteriale. Prin conținutul mare de omega-3 și polifenoli au proprietăți anti-inflamatorii și protejează de ateroscleroză", arată dr. Ruxandra Dobrescu, medic endocrinolog, pe pagina sa de Facebook.

Vezi și: De ce unele persoane nu se îngrașă oricât ar mânca. Ce spune, de fapt, despre metabolism

Nucile și impactul asupra tiroidei

Nuci - FOTO: Freepik@Racool_studio

În ultimul deceniu, nucile au fost subiectul unui mare interes și a numeroase controverse în ceea ce privește impactul lor asupra sănătății tiroidiene. Cu toate că sunt considerate un aliment sănătos, există temeri că consumul lor ar putea afecta funcția tiroidiană. Pentru a lămuri aceste aspecte, dr. Ruxandra Dobrescu, medic endocrinolog, a oferit clarificări importante pe pagina sa de Facebook.

"Nucile scad absorbția hormonilor tiroidieni, așa că trebuie să evităm să mâncăm nuci timp de câteva ore după administrarea Euthyrox. Cât timp adminstrăm Euthyroxul dimineața pe nemâncate și mâncăm nuci după ce au trecut mai mult de 4 ore – nu-i nicio problemă!

Nucile sunt foarte bogate în grăsimi – ok, grăsimi sănătoase, dar din cauza acestor grăsimi sunt și foarte bogate în calorii! Deci atenție cât mâncăm, ca să nu ajungem să ne îngrășăm! (100 grame nuci înseamnă 650 calorii!).

Vezi și: Radu Leca, dezvăluire tulburătoare despre cum s-a vindecat un muribund. Am zis că nu văd bine! Am văzut deasupra omului un abur

Miezul de nuci conține destul de puțin iod, deci nici gând să facem exces de iod mâncând nuci! Se găsește iod mai degrabă în coaja verde a nucilor pe care oricum o îndepărtăm... Nu, nici de la statul la umbra nucului nu facem exces de iod!

Da, am auzit-o și pe asta! În concluzie: putem mânca liniștiți nuci (cu moderație!) și dacă avem hipo și dacă avem hipertiroidie! Dacă luăm Euthyrox, mai bine mâncăm nucile în a doua parte a zilei ca să nu interfere cu absorbția hormonilor tiroidieni!",  a mai explicat dr. Ruxandra Dobrescu, medic endocrinolog.

Nucile pot fi incluse în dietă cu încredere, cu mențiunea că trebuie să fie consumate cu moderație și având în vedere recomandările specifice pentru persoanele care iau medicamente pentru tiroidă.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCMedical și pe Google News

Te-a ajutat acest articol?

Urmărește pagina de Facebook DCMedical și pagina de Instagram DCMedical Doza de Sănătate și accesează mai mult conținut util pentru sănătatea ta, prevenția și tratarea bolilor, măsuri de prim ajutor și sfaturi utile de la medici și pacienți.


Articole Recomandate
Crossuri externe
Descarcă aplicația DCMedical
Get it on App Store Get it on Google Play
Ultimele știri publicate
Cele mai citite știri
Patologii

Politica de confidențialitate | Politica Cookies | | Copyright 2024 S.C. PRESS MEDIA ELECTRONIC S.R.L. - Toate drepturile rezervate.
cloudnxt2
YesMy - smt4.5.3
pixel