Alimentele bogate în fibre pot fi extrem de benefice pentru sănătate, contribuind la menținerea sănătății digestive și la prevenirea anumitor boli.
Alimente bogate în fibre includ:
Legume: broccoli, varză de Bruxelles, morcovi, mazăre, spanac, varză kale
Fructe: mure, zmeură, căpșuni, pere, mere cu coajă, portocale, mango
Semințe și nuci: semințe de in, semințe de chia, semințe de dovleac, migdale, nuci
Cereale integrale: ovăz, orez brun, quinoa, hrișcă, tărâțe de grâu.
Cu toate acestea, există un aliment foarte bogat în fibre.
Conform studiilor, acest aliment care a câștigat tot mai mult teren și în România, fiind cumpărat și consumat de foarte mulți oameni, are o compoziție nutritivă bogată și numeroase beneficii pentru sănătate.
Alimentul cel mai bogat în fibre. O singură bucată are 12 - 15 grame de fibre
Încă din cele mai vechi timpuri, a fost apreciat pentru gustul său delicios și textura cremoasă.
Ei bine, în ultimele decenii, cercetările științifice au demonstrat că este mult mai mult decât un simplu aliment gustos iar beneficiile sale sunt susținute de dovezi solide.
Acest aliment este o sursă excelentă de grăsimi sănătoase, în special de grăsimi mononesaturate, care au fost asociate cu reducerea riscului de boli cardiovasculare și de alte afecțiuni cronice. În plus, el furnizează o varietate de vitamine și minerale esențiale, cum ar fi vitamina K, vitamina E, vitamina C, potasiu și acid folic.
Unul dintre aspectele remarcabile ale avocado, căci despre el este vorba, este conținutul său ridicat de fibre.
Fibrele alimentare sunt esențiale pentru sănătatea digestivă și au fost asociate cu numeroase alte beneficii pentru sănătate. Avocado este o sursă excelentă de fibre, oferind în medie aproximativ 12-15 grame de fibre pentru un fruct de dimensiuni medii.
Doar 100 de grame de avocado oferă 7g de fibre.
Studiile arată că un aport adecvat de fibre poate contribui la menținerea sănătății intestinale, promovând o digestie sănătoasă și prevenind constipația.
Mai mult, fibrele pot ajuta la menținerea unui nivel stabil al zahărului din sânge, ceea ce este crucial pentru persoanele cu diabet zaharat sau pentru cei care doresc să-și mențină greutatea corporală în limite sănătoase. De fapt, unele cercetări sugerează că un consum regulat de avocado poate contribui la reducerea riscului de sindrom metabolic, o afecțiune asociată cu obezitatea, hipertensiunea arterială și niveluri anormale ale zahărului din sânge.
Asta nu este tot, pentru că pe lângă conținutul său bogat de fibre, avocado conține și o varietate de compuși bioactivi, este o sursă excelentă de antioxidanți, care pot ajuta la combaterea stresului oxidativ și la protejarea celulelor împotriva daunelor provocate de radicalii liberi. De asemenea, avocado conține fitosteroli, compuși care pot contribui la reducerea nivelului de colesterol din sânge și la îmbunătățirea sănătății inimii.
Studiile arată că un consum regulat de avocado poate fi asociat cu o gamă largă de beneficii pentru sănătate, inclusiv reducerea riscului de boli cardiovasculare, îmbunătățirea controlului glicemiei, susținerea sănătății oculare și a funcției cognitive, și chiar contribuirea la pierderea în greutate.
Poți mânca avocado cam cu orice, în special cu pâine prăjită, gol cu puțină lămâie, în salate sau cu ouă fierte, poșate sau ouă ochi.
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCMedical și pe Google News
Te-a ajutat acest articol?
Urmărește pagina de Facebook DCMedical și pagina de Instagram DCMedical Doza de Sănătate și accesează mai mult conținut util pentru sănătatea ta, prevenția și tratarea bolilor, măsuri de prim ajutor și sfaturi utile de la medici și pacienți.