Alimentul care sprijină îmbătrânirea sănătoasă. Are efect și asupra stării de spirit. Legătura dintre emoții și îmbătrânire

Monika Baciu |
Data publicării:
branza - FOTO: Freepik
branza - FOTO: Freepik

Acest aliment sprijină îmbătrânirea sănătoasă și are efecte benefice și asupra stării de spirit. Medicii au descoperit legătura esențială dintre emoții și felul în care îmbătrânim.

O analiză genetică amplă publicată în Nature Human Behaviour a descoperit că persoanele cu o bună stare de bine mentală tind să trăiască mai mult și mai sănătos.

Cercetătorii din China au utilizat metoda randomizării mendeliene pentru a identifica factorii care influențează genele noastre și duc la anumite rezultate de sănătate, oferind dovezi potențial cauzale că o bună stare de bine mentală poate contribui la o viață mai lungă și mai sănătoasă. Aceste descoperiri subliniază importanța fericirii și a satisfacției vieții, depășind influențele statutului socio-economic.

Alimentul care sprijină îmbătrânirea sănătoasă

Cercetătorii din China nu au analizat genele a milioane de europeni doar pentru a demonstra beneficiile consumului de brânză.

Studiile observaționale anterioare au arătat că fericirea poate influența modul în care o persoană îmbătrânește, chiar mai mult decât fumatul. Însă aceste asocieri ar putea fi influențate de alți factori neobservați, cum ar fi statutul socio-economic.

Studiul actual este diferit, folosind o metodă analitică numită randomizare mendeliană, un instrument valoros pentru a explora ce factori influențează genele noastre și duc la anumite rezultate de sănătate. Este una dintre puținele metode care permite cercetătorilor să prezică un efect potențial cauzal fără a desfășura un studiu clinic.

În opt seturi de date diferite din Europa, fiecare dintre acestea incluzând între 38.000 și 2,4 milioane de indivizi, cercetătorii au găsit dovezi potențial cauzale că o stare de bine mentală mai bună, măsurată prin satisfacția vieții, dispoziție, neuroticism și simptome depresive, te poate ajuta să trăiești mai mult și mai sănătos.

Vezi și: Hepatocarcinomul, factori de risc. Ce impact au virusurile hepatice. Dr. Mariana Mihăilă: Va trebui monitorizat toată viața

Starea de sprit, impact asupra îmbătrânirii

"Studiul nostru oferă dovezi încurajatoare că îmbunătățirea stării de bine mentale este o cale viabilă către îmbătrânirea sănătoasă, indiferent de statutul socioeconomic al individului", concluzionează autorii.

Explorând mai în detaliu 33 de indivizi din seturile de date europene, echipa de cercetători a investigat ce factori intermediari ar putea conduce la relația cauzală dintre starea de bine mentală și îmbătrânirea sănătoasă, inclusiv alegeri de stil de viață, cum ar fi fumatul, comportamente individuale, cum ar fi utilizarea medicamentelor, cum ar fi masa musculară și bolile, cum ar fi diabetul și cancerul.

Vezi și: Acad. prof. dr. Irinel Popescu, despre metamizol: E inevitabil să nu ne gândim

Care este, de fapt, legătura cu brânza

Brânza - FOTO: Freepik

Dintre toți cei 33 de indivizi analizați, cei care au raportat că mănâncă mai multă brânză și fructe tindeau să aibă scoruri mai mari ale stării de bine mentale. Mai mult, consumul de brânză avea un impact pozitiv de 3,67% asupra sănătății auto-evaluate și asupra duratei de viață.

Pentru a pune acest lucru în perspectivă, fumatul a avut un impact negativ de 4,56% asupra factorilor de îmbătrânire sănătoasă, iar consumul de fructe avea un impact pozitiv de 1,96%.

Interesant este că cercetătorii au descoperit că timpul petrecut la televizor era factorul de stil de viață cu cel mai mare efect negativ asupra factorilor de îmbătrânire sănătoasă: un impact de 7,39%.

Să înțelegi legătura dintre sănătatea mentală și cea fizică este foarte complicat și niciun studiu nu poate lua în calcul toate variabilele posibile. Totuși, autorii acestui studiu susțin că cercetarea lor este "meticuloasă și exhaustivă" în analiza influențelor posibile, cel puțin pentru persoanele de origine europeană.

Mai multe cercetări vor fi necesare pentru a considera de ce consumul de brânză ar putea avea o influență atât de mare asupra îmbătrânirii sănătoase în comparație cu consumul de fructe.

Vezi și: De ce unele persoane nu au avut COVID. Detaliul care oferă imunitate

Grăsimile lactate, ce efect au asupra sănătății

În timp ce alimentele bogate în grăsimi sunt adesea considerate dăunătoare pentru sănătatea umană, studiile sugerează că, în mod moderat, consumul de grăsimi lactate poate reduce colesterolul și riscul de boli cardiovasculare și mortalitate de toate cauzele.

Produsele lactate cu grăsime întreagă, cum ar fi înghețata, sunt legate de o sănătate mentală mai precară, dar unele tipuri de brânză pot fi diferite când sunt consumate într-o dietă echilibrată.

Într-un studiu recent din Japonia, de exemplu, consumul mai mare de brânză a fost legat de o funcție cognitivă mai bună, iar unele alte cercetări sugerează că brânza poate declanșa căile dopaminei în creier, ducând la sentimente de plăcere.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCMedical și pe Google News

Te-a ajutat acest articol?

Urmărește pagina de Facebook DCMedical și pagina de Instagram DCMedical Doza de Sănătate și accesează mai mult conținut util pentru sănătatea ta, prevenția și tratarea bolilor, măsuri de prim ajutor și sfaturi utile de la medici și pacienți.


Articole Recomandate
Crossuri externe
Descarcă aplicația DCMedical
Get it on App Store Get it on Google Play
Ultimele știri publicate
Cele mai citite știri
DC Media Group Audience
Patologii

Iti place noua modalitate de votare pe dcmedical.ro?
Politica de confidențialitate | Politica Cookies | | Copyright 2024 S.C. PRESS MEDIA ELECTRONIC S.R.L. - Toate drepturile rezervate.
cloudnxt2
YesMy - smt4.3.1
pixel