Alimentul care previne dezvoltarea celulelor canceroase. Are efect de peste 75%. Menține și sănătatea creierului

Monika Baciu |
Data publicării:
broccoli - FOTO: Freepik@Epiphany
broccoli - FOTO: Freepik@Epiphany

Acest aliment previne dezvoltarea celulelor canceroase. Are o eficacitate de peste 75 de procente.

Există tot mai multe dovezi că anumite alimente pot împiedica creșterea cancerului, iar majoritatea acestor surse alimentare sunt de origine vegetală. Datorită fitochimicalelor sale unice, o anumită legumă ar putea reduce numărul de celule canceroase cu până la 75 la sută.

Nu toate tipurile de cancer pot fi prevenite, dar există dovezi științifice că modelele alimentare sănătoase conferă un anumit nivel de protecție împotriva bolii. Fitonutrienții, în special, sunt recomandați deoarece ar putea lucra împreună pentru a reduce riscul de cancer. O legumă bogată în astfel de fitochimicale ar putea reduce celulele canceroase cu 75 la sută.

Broccoli, conținut ridicat de antioxidanți

Broccoli conține mai mulți antioxidanți care au implicații asupra sănătății în general, inclusiv în ceea ce privește creșterea cancerului, inflamația și declinul mental.

Printre cele mai importante se numără kaempferolul; un compus major din mugurii de broccoli după hidroliză. S-a demonstrat în mai multe studii că acesta reduce riscul de boli cronice prin creșterea apărării antioxidante a organismului împotriva radicalilor liberi.

Există și alte componente benefice ale broccoliului, printre care se numără:

- Carotenoizi

- Vitamina C

- Glucosinolați

- Acid folic

- Fibre alimentare

- Flavonoli

Vezi și: Ce este, de fapt, atacul ischemic tranzitoriu. Care sunt semnele. În cât timp apare AVC-ul

Compușii din broccoli care previn dezvoltarea celulelor canceroase

Broccoli - FOTO: Freepik@sosiukin

Potrivit lui Viyaja Surampudi, MD, profesor asociat de medicină în Division of Humans la UCLA Health, unele compuși ar putea fi mai potriviți pentru a reduce creșterea cancerului.

"Au existat studii despre acest lucru încă din 1997. Din acea perioadă, am descoperit că există proprietăți anticarcinogene în mugurii de broccoli.

Îm broccoli, în mod specific, există o cantitate mare de un fitochimic numit sulforafan, care este un compus vegetal care luptă împotriva cancerului și care a fost asociat cu reducerea riscului de cancer de prostată, cancer de sân, cancer de colon și cancer oral", a spus prof. Viyaia Surampudi.

Vezi și: Leziunile precanceroase, diagnostic. Dr. Ciprian Cristescu: Nu știm de cât timp există. E nevoie de biopsie. Durează câteva minute

În ce alte alimente se găsește suforafanul

Acest compus este prezent și în alte legume precum varza kale, varza, cresonul și conopida, dar broccoliul este cea mai bună sursă. Oamenii de știință continuă să cerceteze cum sulforafanul ar putea reduce riscul de cancer, de la detoxifierea substanțelor nocive din corp până la acționarea ca agent antimicrobian.

Într-un studiu în tuburi de testare publicat în jurnalul Clinical Cancer Research în 2010, cercetătorii au observat efectele broccoliului asupra celulelor canceroase de sân.

Concluziile lor au arătat că fitochimicalele sulforafan au redus dimensiunea și numărul de celule canceroase cu până la 75 la sută. Aceste constatări susțin utilizarea sulforafanului pentru chemoprevenirea celulelor stem canceroase de sân și necesită o evaluare clinică suplimentară," au notat autorii studiului.

Rezultate similare au fost replicate într-un studiu despre cancerul de prostată, publicat în jurnalul medical Carcinogenesis. Șoarecii tratați cu sulforafan au observat că fitochimicalele ucideau celulele canceroase de prostată și reduceau volumul tumorii cu mai mult de 50 la sută.

Vezi și: Infecția care duce la leziunile colului uterin. Dr. Ciprian Cristescu: Se pot transforma în cancer

Mai multe tipuri de cancer ar putea fi susceptibile la efectele chemopreventive ale sulforafanului. Broccoli și legumele bogate în suforafan cei mai protectori împotriva cancerelor de prostată, plămâni, colon, sân, vezică, ficat, gât, cap, gură, esofag și stomac.

Există mai multe modalități în care fitonutrienții broccoliului ar putea ajuta la acest lucru, inclusiv în reglarea hormonilor și estrogenului. Uneori, aceste substanțe chimice încetinesc creșterea celulelor canceroase și blochează inflamația și ajută la reducerea riscului de daune cauzate de oxidanți.

Deși sunt necesare mai multe cercetări pe oameni, există ample dovezi că broccoliul se numără printre alimentele cu cele mai puternice legături cu prevenirea cancerului.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCMedical și pe Google News

Te-a ajutat acest articol?

Urmărește pagina de Facebook DCMedical și pagina de Instagram DCMedical Doza de Sănătate și accesează mai mult conținut util pentru sănătatea ta, prevenția și tratarea bolilor, măsuri de prim ajutor și sfaturi utile de la medici și pacienți.


Articole Recomandate
Crossuri externe
Descarcă aplicația DCMedical
Get it on App Store Get it on Google Play
Ultimele știri publicate
Cele mai citite știri
DC Media Group Audience
Patologii

Politica de confidențialitate | Politica Cookies | | Copyright 2024 S.C. PRESS MEDIA ELECTRONIC S.R.L. - Toate drepturile rezervate.
cloudnxt2
YesMy - smt4.3.1
pixel