Peștele este o sursă de proteine cu conținut scăzut de grăsimi și de înaltă calitate. Este bogat în acizi grași omega-3 și vitaminele D și B2 (riboflavină). Peștele este bogat în calciu și fosfor și reprezintă o excelentă sursă de minerale, cum ar fi fierul, zincul, iodul, magneziul și potasiul.
Este recomandat de către medici consumul de pește de cel puțin două ori pe săptămână ca parte a unei diete sănătoase. Peștele este plin de proteine, vitamine și nutrienți care pot scădea tensiunea arterială și pot ajuta la reducerea riscului de atac de cord sau accident vascular cerebral, conform Washington State Department of Health. Peștele este adesea considerat una dintre cele mai sănătoase surse de proteine și grăsimi. Aceasta se datorează unei combinații unice de nutrienți benefici pe care peștele îi oferă.
Consumul de pește reprezintă o sursă importantă de acizi grași omega-3. Acești nutrienți esențiali mențin sănătatea inimii și a creierului nostru. Doi acizi grași omega-3 găsiți în pește sunt EPA (acid eicosapentaenoic) și DHA (acid docosahexaenoic). Corpul nostru nu produce acești acizi grași omega-3, așa că trebuie să îi obținem din alimentația noastră. Acizii grași omega-3 se găsesc în toate tipurile de pește, dar sunt în special concentrați în peștii grași. Câteva opțiuni bune includ somonul, păstrăvul, sardinele, heringul, macroul conservat în cutie, tonul conservat în cutie și stridiile.
Acizii grași Omega-3 ajută la menținerea sănătății inimii prin scăderea tensiunii arteriale și reducerea riscului de deces brusc, atac de cord, ritmuri cardiace anormale și accidente vasculare cerebrale. Contribuie la funcționarea sănătoasă a creierului și la dezvoltarea vederii și a nervilor la copii în timpul sarcinii. Pot reduce riscul de depresie, ADHD, boala Alzheimer, demență și diabet. Pot preveni inflamațiile și reducerea riscului de artrită.
Consumul de pește, în special a speciilor bogate în omega-3, poate ajuta la protejarea sănătății ochilor și la prevenirea bolilor oculare legate de vârstă, cum ar fi degenerescența maculară.
Acizii grași omega-3 și vitaminele din pește pot contribui la menținerea unei piele sănătoase și la reducerea simptomelor unor afecțiuni cutanate, precum eczema și psoriazisul. Peștele furnizează vitamine precum D, B2 (riboflavină) și B12, care susțin funcții esențiale în organism, inclusiv absorbția calciului, formarea globulelor roșii și metabolismul celular.
Consumul regulat de pește a fost asociat cu un risc redus de depresie, anxietate și tulburări psihice. Acizii grași omega-3 pot avea un efect pozitiv asupra sănătății mentale. Nutrienții din pește, cum ar fi seleniul și zincul, pot stimula sistemul imunitar și pot ajuta organismul să se apere împotriva infecțiilor, conform WebMD.
Peștele furnizează energie durabilă datorită conținutului său ridicat de proteine și acizi grași sănătoși, ceea ce îl face o alegere excelentă pentru menținerea nivelurilor de energie stabile.
Consumul regulat de pește, în special de pește sălbatic și proaspăt, poate aduce numeroase beneficii pentru sănătatea generală și poate contribui la menținerea unei stări de bine pe termen lung. Este important să alegeți surse de pește sănătoase și să respectați recomandările privind consumul pentru a vă bucura de aceste beneficii.
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCMedical și pe Google News
Te-a ajutat acest articol?
Urmărește pagina de Facebook DCMedical și pagina de Instagram DCMedical Doza de Sănătate și accesează mai mult conținut util pentru sănătatea ta, prevenția și tratarea bolilor, măsuri de prim ajutor și sfaturi utile de la medici și pacienți.