Alimentul benefic pentru creier care topește colesterolul. Vlad Ciurea: Stimulează activitatea celulelor nervoase. Curăță vasele

Monika Baciu |
Data publicării:
usturoiul - FOTO: Freepik@inkong@Captură YouTube@Iusti Fudulu
usturoiul - FOTO: Freepik@inkong@Captură YouTube@Iusti Fudulu

Alimentul benefic pentru creier care topește colesterolul se regăsește în orice bucătărie. Dr. Vlad Ciurea spune ce alte efecte benefice are.

Alimentul benefic pentru creier care topește colesterolul. În plus, stimulează și sistemul imunitar. Prof. univ. dr. Vlad Ciurea, medic medic primar neurochirurgie la Spitalul Clinic SANADOR, a explicat despre ce aliment este vorba. 

”Se știe, de 5.000 de ani, de la vechile popoare. De ce evreii mănâncă usturoi continuu? Este un adevărat panaceu, curăță vasele, îndepărtează acele elemente de depunere de colesterol și stimulează imunitatea și stimulează activitatea celulelor nervoase și activitatea sinaptică, sunt acele mici substanțe care pleacă din usturoi.

De 5.000 de ani se știe că acest popor ales consumă usturoi, dar de ce? Eu am lucrat în Danemarca și făceam o pauză dacă nu aveam de operat. Poporul nu este foarte evoluat din punct de vedere genetic, iar ca să își îmbunătățească starea genetică ei mănâncă usturoi. 

Doar că aduceau un usturoi din Spania, care nu mirosea atât de tare. Al nostru este mult mai sănătos, dar și miroase mai tare”, a explicat prof. univ. dr. Vlad Ciurea, medic primar neurochirurgie la Spitalul Clinic SANADOR, în emisiunea iThink cu Iusti Fudulu de la Antena 3 CNN.

Usturoiul, beneficii pentru creier

Un compus găsit în usturoi și cunoscut sub denumirea de dilly trisulfide, sau DATS, poate juca un rol important în reducerea creșterii tumorale la pacienții cu glioblastom, cea mai mortală formă de tumoră cerebrală. Un studiu publicat în ”Journal of Neuro-Oncology” în august 2013 a remarcat că studiile referitoare la DATS au demonstrat clar că acesta ar putea fi un agent terapeutic eficient în prevenirea progresiei tumorale și în inducerea apoptozei - moartea celulară - în glioblastomul uman activ, fără a afecta funcția ficatului, potrivit Healthfully.

Vezi și: Bolile cardiace, între moștenire genetică și stilul de viață. Diana Mihalcea: Există anumite predispoziții. Favorizează apariția bolii

Usturoiul, benefic pentru îmbunătățirea memoriei și învățării

Odată cu înaintarea în vârstă, pot apărea schimbări la nivelul memoriei și cogniției. Părți ale creierului legate de învățare, memorie, planificare și alte funcții cognitive pot să se micșoreze odată cu înaintarea în vârstă. În plus, scăderea fluxului sanguin către creier din cauza îngustării arterelor, deteriorarea celulelor cauzată de radicalii liberi și creșterea inflamației în creier pot afecta funcționarea cognitivă.

Proprietățile antiinflamatorii ale usturoiului pot fi benefice pentru creier.

Un articol publicat în ”The American Society for Nutritional Sciences” în 2001 a remarcat că extractul de usturoi îmbătrânit, cunoscut sub denumirea de AGE, poate juca un rol în protejarea împotriva pierderii funcției cerebrale, așa cum indică capacitatea sa de a îmbunătăți memoria, funcțiile cognitive și longevitatea.

Vezi și: Ceaiul care te menține tânăr. Ai nevoie de un singur condiment. Te ajută să slăbești și să scapi de coșurile de pe față

Usturoiul reglează fluxul sanguin

Cheagurile de sânge sunt mase care se formează atunci când sângele lichid se solidifică. O acumulare de colesterol poate îngusta o arteră, ceea ce poate schimba sau încetini fluxul de sânge, făcând formarea cheagurilor de sânge mai probabilă.

Un cheag de sânge poate bloca apoi o arteră sau venă în inimă, ceea ce poate afecta gâtul sau creierul și poate duce la un accident vascular cerebral. Usturoiul acționează ca un subțiere eficient al sângelui, similar cu aspirina, și poate ajuta la stabilizarea fluxului de sânge al organismului.

Vezi și: Boala de inimă care apare din cauza supărărilor. Diana Mihalcea: Mimează un infarct

Usturoiul poate preveni boala Alzheimer

Boala Alzheimer apare atunci când neuronii creierului mor. Pe măsură ce boala progresează, pacienții suferă de probleme cognitive, cum ar fi pierderea memoriei, și întâmpină dificultăți în vorbire, luarea deciziilor și recunoașterea familiei și a prietenilor.

O revizuire publicată în ”The Journal of Nutrition, Health and Aging” în noiembrie-decembrie 2005 oferă dovezi convingătoare privind efectele benefice atribuite extractului de usturoi îmbătrânit asupra fiziologiei neuronale și funcțiilor creierului.

Astfel de dovezi susțin potențialul usturoiului din dietă ca tratament alternativ pentru boala Alzheimer, deși sunt necesare studii suplimentare la oameni.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCMedical și pe Google News

Te-a ajutat acest articol?

Urmărește pagina de Facebook DCMedical și pagina de Instagram DCMedical Doza de Sănătate și accesează mai mult conținut util pentru sănătatea ta, prevenția și tratarea bolilor, măsuri de prim ajutor și sfaturi utile de la medici și pacienți.


Articole Recomandate

Gabriel Cotabiță a murit

23 noi 2024, 13:08
Crossuri externe
Descarcă aplicația DCMedical
Get it on App Store Get it on Google Play
Ultimele știri publicate
Cele mai citite știri
Patologii

Politica de confidențialitate | Politica Cookies | | Copyright 2024 S.C. PRESS MEDIA ELECTRONIC S.R.L. - Toate drepturile rezervate.
cloudnxt2
YesMy - smt4.5.3
pixel