Medicul nutriționist Ruxandra Pleșea spune că "niciodată nu este prea târziu pentru a face schimbări în privința dietei, iar diferențele se văd după un an de zile".
Ruxandra Pleșea spune că alimentația corectă poate deveni cel mai bun aliat al frumuseții.
Proteinele, în special cele din ou, sunt esențiale pentru colagen - "scheletul" care menține fermitatea pielii.
Vitamina C și antioxidanții combat efectele radicalilor liberi, poluării și stresului.
Grăsimile bune la refac bariera pielii și îi redau elasticitatea.
Iar conceptul modern de inflamageing - îmbătrânirea cauzată de inflamație cronică - ne arată că zahărul, alcoolul și lipsa somnului pot accelera deteriorarea pielii și a sănătății în general.
"Corpul tău îți mulțumește arătând bine și diminuând ridurile. Trebuie proteine, 20-30 de grame de proteine la fiecare masă, iar sursa perfectă de proteine este oul, pentru că este structura de bază a colagenului.
Colagenul și elastina, care formează acea structură 3D care ne menține fața sus, iar pentru asta avem nevoie de proteină și atunci la fiecare masă să avem proteine animale sau vegetale, făcând o balanță între ele.
O piele frumoasă trebuie să fie ferită de poluarea din mediu, de efectele razelor UV, care îmbătrânesc, de efectele stresului. Toate acestea duc la creșterea de radicali liberi și dacă ai antioxidanți care să lupte cu acești radicali liberi se vede la nivelul pielii.
Și atunci, de unde ne luăm antioxidanții? Din legume și fructe.
Carotenoizii vin cu culoarea galben, roșu, portocaliu și atunci tot ce găsim cu aceste culori trebuie mâncat.
Multă vitamina C este în ardeiul gras. Vitamina C este și ea componentă de bază în formarea colagenului. Proteina, vitamina C trebuie să existe ca să formăm colagen.
Rodia cu polifenoli, un alt component extraordinar cu proprietăți antiinflamatoare, este cunoscută ca fiind elixirul anti-ageing.
Când vorbim de anti-ageing lucrurile au condus în timp la un nou concept de inflam-ageing.
Dacă ești inflamat, ai inflamație cronică, pentru că bei mult alcool, pentru că ești stresat, nu dormi și mănânci mult zahăr, nu se vede, dar se simte.
Dor articulațiile, creierul nu mai este ascuțit cum obișnuia să fie și atunci trebuie componente antiinflamatoare. Rodia este minunată în acest sens, este și o sursă foarte bună de fier, deci de câteva ori pe săptămână o punem în salată, sub forma de bobițe. Hidratează, dar efectul antiinflamator ne interesează cel mai mult.
Grăsimile bune mențin filmul hidrolipidic, adică prospețimea, elasticitatea depinde și de cantitatea și calitatea grăsimii din dietă.
Grăsimile de calitate se găsesc nuci, avocado, uleiuri presate la rece. Sunt pline de vitamina E, care luptă cu radicalii liberi și reface structurile pielii.
Multe surse care conțin grăsime, conțin și vitamina E, pentru că ele se absorb împreună", a mai spus Ruxandra Pleșea, în emisiunea Neatza cu Răzvan și Dani de la Antena 1.
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCMedical și pe Google News
Te-a ajutat acest articol?
Urmărește pagina de Facebook DCMedical și pagina de Instagram DCMedical Doza de Sănătate și accesează mai mult conținut util pentru sănătatea ta, prevenția și tratarea bolilor, măsuri de prim ajutor și sfaturi utile de la medici și pacienți.