Alimentul banal care PROVOACĂ MIGRENE. Toți românii îl consumă zilnic! Explicațiile unui neurolog

Dana Lascu |
Data publicării:
Dureri de cap, simptom care nu trebuie ignorat
Dureri de cap, simptom care nu trebuie ignorat

Un neurolog de peste ocean atrage atenția că un aliment banal care e pe masa tuturor românilor poate provoca migrene. Ca să fim siguri că aceasta este cauza, ar trebui să-l excludem un timp din dietă, ca sa vedem dacă migrenele se ameliorează

Migrenele sunt a treia boală cea mai răspândită în lume și provoacă suferințe pentru zeci de milioane de oameni. Migrena nu este doar o durere de cap, ea include și o colecție de simptome asociate care pot fi debilitante. Printre acestea se numără greață, vărsături, sensibilitate la lumină și amețeli. Adesea, e o mare problemă să determini ce declanșează migrenele lor. Poate fi vorba de mediu, poate fi ceva hormonal, genetic, secundar unei boli de bază sau declanșat de anumite alimente, precum brânza, vinul roșu sau ciocolata. Un compus intrat în atenție în ultimii ani este glutenul - o proteină care se găsește în grâu, secară și orz și produsele alimentare făcute din acestea, precum banala pâine.

„Ca dietetician înregistrat și neurolog certificat, specializat în gestionarea durerilor de cap, deseori le-au recomandat pacienților mei să încerce o dietă fără gluten", a explicat dr Lauren Green, profesor asistent de Neurologie la Universitatea Californiei de Sud, într-un material postat pe site-ul universității (link direct sursa informației)

Sensibilitatea la gluten

Când cineva suferă de boală celiacă - o tulburare digestivă cauzată de un răspuns autoimun la gluten - există o legătură clară între migrenă și gluten. Glutenul determină celulele imune să elibereze anticorpi pentru a ataca substanțele pe care organismul le consideră străine și nocive.

Când cineva care nu are boală celiacă mănâncă gluten, acesta intră în tractul gastrointestinal unde alimentele sunt descompuse și nutrienții sunt absorbiți. În cazul bolii celiace, sistemul imunitar al acelei persoane vede glutenul ca pe o substanță străină (ca un virus sau bacterii care nu ar trebui să fie acolo) și îl atacă cu un anticorp specific - numit autoanticorp seric transglutaminază (TG) 2 - pentru a distruge glutenul, arată medicul.

Problema este că propriile țesuturi sănătoase sunt distruse în acest proces. „Cu alte cuvinte, atunci când persoanele sensibile la gluten îl consumă, sistemul imunitar vede această proteină ca pe un invadator și creează anticorpi pentru capturarea și distrugerea proteinei. Dacă proteina stă în tractul gastointestinal sau a fost absorbită de alte organe, anticorpii merg în căutarea acesteia și atacă orice țesut adăpostește proteina gluten", spune neurologul

„Acest lucru declanșează o reacție inflamatorie care pune corpul în alertă ridicată, care dăunează diferitelor organe sănătoase. Organele eliberează apoi molecule care determină ca vasele de sânge să devină permeabile și să elibereze apă, electroliți și proteine în țesuturi și să provoace umflarea", continuă aceasta.

Acesta este un răspuns inflamator care afectează întregul corp, nu doar creierul. „Pe lângă durerile de cap, poate provoca mai multe simptome, inclusiv probleme gastrointestinale, oboseală și dificultăți de învățare, doar pentru a numi câteva".

Cum provoacă migrene

Dar doar dacă privim răspunsul inflamator al unei persoane intolerante la gluten, asta nu oferă întreaga imagine despre legătura dintre gluten și migrene. În ultimii ani, oamenii de știință au înțeles mai bine cum și de ce apar migrenele. Migrena este considerată acum o afecțiune genetică care se poate transmite în cadrul familiilor.

„La început se credea că migrenele au apărut din cauza extinderii sau dilatării vaselor de sânge. Dar acum neurologii își dau seama că aceasta nu este toată povestea. Știm acum că această cascadă care duce la o migrenă implică nervii calea de durere trigeminovasculară (TVP) – acel mănunchi de nervi care controlează senzația de pe față, precum și mușcarea și mestecarea. Când această cale este activată de prezența glutenului, de exemplu, provoacă eliberarea multor substanțe chimice, inclusiv histamina, o substanță pe care o produc celulele imune atunci când răspund la accidente, evenimente alergice și inflamatorii. Nervii dn această cale produc, de asemenea, un declanșator descoperit recent pentru migrene; o proteină numită peptidă legată de gena calcitoninei (CGRP)", a notat dr Lauren Green.

Ea spune că atunci când această peptidă este eliberată, determină dilatarea vaselor de sânge în meninge - stratul de țesut care protejează creierul. „Pe măsură ce vasele de sânge se dilată, ele scurg apa și proteinele în meninge, ceea ce provoacă umflarea și iritarea sa. Umflarea activează nervii trigemeni care transmit mesaje către alte regiuni ale creierului, inclusiv talamusul care creează percepția durerii care este asociată cu o migrenă", a explicat neurologul.

Atât în sensibilitatea la gluten, în boala celiacă, cât și în migrenă, în corp există un proces inflamator.

„Ipoteza mea e că răspunsul inflamator la gluten facilitează activarea căii trigeminovasculare, declanșând astfel o migrenă. Nu a existat niciodată un studiu amplu cu privire la modul în care glutenul declanșează migrenele, iar acest lucru sper să explorez în studiile viitoare. De obicei, însă, un declanșator alimentar va provoca o migrenă în circa 15 minute de la expunerea la substanța respectivă. Dacă cineva are teste pozitive la boală celiacă sau la alergia la grâu, atunci răspunsul este simplu: eliminați glutenul din dietă”, arată dr Green.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCMedical și pe Google News

Te-a ajutat acest articol?

Urmărește pagina de Facebook DCMedical și pagina de Instagram DCMedical Doza de Sănătate și accesează mai mult conținut util pentru sănătatea ta, prevenția și tratarea bolilor, măsuri de prim ajutor și sfaturi utile de la medici și pacienți.


Articole Recomandate
Crossuri externe
Descarcă aplicația DCMedical
Get it on App Store Get it on Google Play
Ultimele știri publicate
Cele mai citite știri
Patologii

Politica de confidențialitate | Politica Cookies | | Copyright 2024 S.C. PRESS MEDIA ELECTRONIC S.R.L. - Toate drepturile rezervate.
cloudnxt3
YesMy - smt4.5.3
pixel