Alimentele ultraprocesate pot crește riscul de mortalitate cu până la 10%. De ce sunt dăunătoare pentru sănătatea vârstnicilor

Vlad Crăciunoiu |
Data actualizării: | Data publicării:
Alimente ultraprocesate Foto: Freepik
Alimente ultraprocesate Foto: Freepik

Un nou studiu sugerează că un regim alimentar bogat în alimente ultraprocesate poate crește riscul de mortalitate în rândul persoanelor în vârstă, dezvăluind legătura îngrijorătoare între dieta nesănătoasă și longevitatea redusă.

Un nou studiu sugerează că un regim alimentar bogat în alimente ultraprocesate poate crește riscul de mortalitate în rândul americanilor în vârstă cu până la 10%. Cercetarea, care a urmărit dieta și sănătatea a peste o jumătate de milion de participanți timp de peste 20 de ani, a constatat că cel mai ridicat nivel de consum de alimente ultraprocesate a fost în rândul membrilor mai tineri ai cohortei de adulți în vârstă.

Studiul a utilizat date din US NIH-AARP Diet and Health Study, care a urmărit dieta și sănătatea a peste o jumătate de milion de persoane în vârstă. Cercetătorii au evaluat dietele acestora folosind sistemul NOVA, care clasifică alimentele în funcție de gradul și tipul de prelucrare utilizate la prepararea lor.

Aceștia au analizat, de asemenea, scorurile Healthy Eating Index (HEI)-2015 și au constatat că persoanele cu un consum mai mare de alimente ultraprocesate tindeau să aibă o calitate mai scăzută a dietei și un IMC mai mare. Studiul a utilizat două abordări pentru validarea chestionarelor privind frecvența alimentelor: consensul experților și o abordare alternativă bazată pe alimente pentru a defini consumul de alimente ultraprocesate.

Ce este mai exact un aliment ultraprocesat

Sistemul NOVA clasifică alimentele naturale, prelucrate și ultraprocesate în trei grupe: neprocesate, minim prelucrate și ultraprocesate. Alimentele neprocesate provin direct din plante sau animale, fără nicio modificare sau prelucrare, în timp ce alimentele minim prelucrate au fost curățate și părțile necomestibile au fost îndepărtate.

Ingredientele culinare prelucrate sunt substanțe extrase din alimentele naturale, cum ar fi uleiurile, grăsimile, sarea și zahărul, utilizate în cantități mici pentru a condimenta și găti, fără degradare nutrițională.

Alimentele procesate sunt fabricate folosind zahăr, sare și ulei pentru a adăuga aromă și a prelungi termenul de valabilitate al alimentelor naturale, conținând de obicei două sau trei ingrediente.

Alimentele ultraprocesate sunt creații industriale realizate în principal din ingrediente naturale, amidon modificat, grăsimi hidrogenate, coloranți adăugați și potențiatori de aromă. Aceste alimente sunt necostisitoare și convenabile, conținând adesea cinci sau mai multe ingrediente.

Citește și: Tratamentul care repară țesuturile și poate inversa paralizia. Ce sunt moleculele dansatoare și cum vindecă leziunile măduvei spinării

Foto: Freepik @bondarenko_rimma

Cum diferă studiul

Un studiu a descoperit că o dietă bogată în alimente ultraprocesate poate fi dăunătoare pentru sănătate. Studiul a implicat 318 889 de bărbați și 221 607 femei și a avut o perioadă de urmărire extinsă.

Cercetătorii au observat că nu este clar ce s-a făcut între colectarea datelor și urmărire și dacă s-au făcut schimbări în alimentație sau alte activități au fost riscante pentru sănătatea generală. Cea mai mare cantitate de consum de alimente procesate a fost asociată cu creșterea riscurilor de deces din cauza bolilor de inimă și a diabetului, dar nu și a cancerului.

Cercetarea sugerează că efectele dăunătoare ale alimentelor ultraprocesate asupra sănătății pot persista indiferent de factorii generali ai stilului de viață. Alimentele ultraprocesate sunt de obicei mai bogate în zaharuri adăugate, grăsimi nesănătoase și aditivi, fiind lipsite de nutrienți esențiali precum fibrele și vitaminele.

Acestea conțin, de asemenea, niveluri mai ridicate de produse finale de glicare avansată (AGE), care pot crește stresul oxidativ și inflamația în organism. Produse finale de glicare pot crește, de asemenea, nivelurile de cistatină C, care sunt asociate cu scăderea funcției renale și creșterea riscului de boli cardiovasculare.

Studiul se concentrează pe impactul alimentelor ultraprocesate asupra mortalității la adulții în vârstă, cu vârste cuprinse între 73 și 94 de ani. În timp ce cercetarea privind efectele pe termen lung asupra mortalității la populațiile în vârstă este limitată, aceasta sugerează că schimbările alimentare pot fi benefice.

Studiile anterioare au găsit rezultate similare la populațiile în vârstă, cum ar fi evaluarea alimentelor ultraprocesate la vârstele 57-91. Majoritatea cercetărilor se concentrează pe prevenirea problemelor ulterioare printr-o nutriție mai bună, în special pentru persoanele mai tinere.

Cercetătorii au constatat că participanții mai tineri, în special persoanele de vârstă mijlocie, tind să consume alimente ultraprocesate mai mult decât cei mai în vârstă, datorită unor factori precum comoditatea, accesibilitatea și publicitatea.

Aceste alimente sunt disponibile pe scară largă, necesită o pregătire minimă și sunt comercializate intens, atrăgând stilurile de viață ocupate. În plus, persoanele mai tinere care sunt în general sănătoase s-ar putea să nu ia în considerare viitorul dietei lor în raport cu starea lor actuală de sănătate.

Vezi și: Hiponatremia: cauze, simptome și tratament. Ce se întâmplă dacă nu tratezi nivelurile scăzute de sodiu

Sunt toate alimentele procesate dăunătoare?

Dieta vestică are adesea alimente prelucrate, cum ar fi cerealele pentru micul dejun, care pot contribui la acoperirea lacunelor nutriționale prin îmbogățire. Cu toate acestea, consumul excesiv al acestor alimente poate duce la un consum ridicat de alimente calorice lipsite de nutriție.

Sistemul de clasificare NOVA pentru evaluarea impactului alimentelor prelucrate depinde prea mult de gradul de prelucrare și nu ia în considerare conținutul de zahăr, proteine sau fibre adăugate.

Dietitianul Kristin Kirkpatrick avertizează că combinarea tuturor alimentelor procesate riscă să simplifice prea mult știința nutrițională și ar trebui să fie limitată alături de educația individuală. Kirkpatrick subliniază, de asemenea, că nu există o abordare dietetică unică și că fiecare pacient ar trebui să primească o abordare personalizată a nevoilor și obiectivelor sale dietetice.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCMedical și pe Google News

Te-a ajutat acest articol?

Urmărește pagina de Facebook DCMedical și pagina de Instagram DCMedical Doza de Sănătate și accesează mai mult conținut util pentru sănătatea ta, prevenția și tratarea bolilor, măsuri de prim ajutor și sfaturi utile de la medici și pacienți.


Articole Recomandate
Crossuri externe
Descarcă aplicația DCMedical
Get it on App Store Get it on Google Play
Ultimele știri publicate
Cele mai citite știri
Patologii

Politica de confidențialitate | Politica Cookies | | Copyright 2024 S.C. PRESS MEDIA ELECTRONIC S.R.L. - Toate drepturile rezervate.
cloudnxt2
YesMy - smt4.5.3
pixel