Un nou studiu a constatat că consumul de alimente ultraprocesate, băuturi zaharoase, deserturi pe bază de lactate și cereale procesate pentru micul dejun ar putea fi legat de un risc ușor mai mare de deces prematur.
Studiul a analizat date din două sondaje efectuate pe parcursul a 30 de ani, la care au participat 74.563 de asistente medicale și 39.501 bărbați profesioniști din domeniul sănătății din fiecare stat. Participanții nu aveau antecedente de cancer, boli cardiovasculare sau diabet și au transmis informații despre stilul de viață și sănătate la fiecare doi ani și informații despre alimentație la fiecare patru ani.
Rezultatele arată că persoanele care consumau aproximativ 7 porții zilnice de alimente ultraprocesate aveau un risc cu 4% mai mare de deces din orice cauză, un risc cu 9% mai mare de deces din alte cauze decât bolile cardiovasculare sau cancerul și un risc cu 8% mai mare de deces legat de boli neurodegenerative, în comparație cu cei din sfertul cel mai mic.
Alimentele ultraprocesate, inclusiv tăițeii instant, mâncărurile gata preparate și gustările ambalate, sunt bogate în sare, grăsimi, zahăr și sărace în vitamine și fibre. Cercetătorii au descoperit că aceste alimente reprezintă până la 58% din aportul zilnic de calorii în țările cu venituri ridicate și au crescut în țările cu venituri medii și scăzute.
Consumul mai multor astfel de alimente crește riscul de depresie, de diabet de tip 2 și de deces legat de boli de inimă. Deși studiul nu sugerează o cauzalitate, acesta oferă sprijin pentru limitarea consumului anumitor tipuri de alimente ultraprocesate pentru sănătatea pe termen lung. Sunt necesare mai multe studii pentru a îmbunătăți clasificarea alimentelor ultraprocesate și pentru a confirma constatările la alte populații.
Foto: Freepik
Legătura dintre alimentele ultraprocesate și cancer
Un studiu realizat de medicul Mingyang Song, profesor asociat de epidemiologie clinică și nutriție la Harvard T.H. Chan School of Public Health, a constatat că asocierea directă dintre alimentele ultraprocesate și cancer este dificil de determinat. Profesorul a citat un studiu de anul trecut care a examinat această legătură, afirmând că dieta este doar o componentă a regimului alimentar general care nu a fost puternic asociată cu multe tipuri de cancer din cauza unor probleme metodologice și biologice.
Dieta este legată în mod complicat de alți factori ai stilului de viață, ceea ce face dificilă identificarea efectului cauzal independent al dietei. David Cutler, medic de familie certificat la Providence Saint John's Health Center, a explicat că există mai mulți factori în consumul de alimente ultraprocesate care pot crea rezultate contradictorii în studiile despre cancer.
O posibilă explicație este aceea că unele alimente ultraprocesate ar putea oferi de fapt protecție împotriva cancerului și a bolilor cardiovasculare, cum ar fi ciocolata neagră, care are un număr mare de calorii și o valoare nutritivă scăzută, dar o asociere cu o mortalitate cardiovasculară mai mică. O altă explicație constă în asocierea dintre consumul de alimente ultraprocesate și bolile neurodegenerative precum scleroza multiplă și boala Parkinson, potrivit Healthline.
Atunci când cercetătorii au luat în considerare calitatea generală a dietei participanților, legătura dintre consumul de alimente ultraprocesate și un risc crescut de deces a devenit mai slabă, subliniind importanța de a lua în considerare calitatea nutrițională a alimentelor.
Care este limita sănătoasă pentru consumul de alimente ultraprocesate
Un nou studiu a constatat că consumul de alimente ultraprocesate este asociat cu un risc ușor mai mare de deces. Studiul, care a analizat date din două sondaje efectuate pe parcursul a 30 de ani, a constatat că sfertul cel mai mare dintre cei cu un consum mediu de 7 porții zilnice a avut un risc cu 4% mai mare de decese totale și un risc cu 9% mai mare de decese din alte cauze decât cancerul sau bolile cardiovasculare, inclusiv un risc cu 8% mai mare de decese neurodegenerative.
Autorii studiului nu au recomandat o excludere totală a alimentelor ultraprocesate din orice dietă, dar experții spun că, în general, nu este recomandabil să se consume foarte mult, deoarece carnea procesată contribuie la cancerul intestinal și multe băuturi și gustări zaharoase contribuie la diabet. Accentul ar trebui pus pe respectarea unei diete care să prevină obezitatea, bolile de inimă, diabetul și cancerul intestinal prin evitarea cărnii procesate. Studiul subliniază importanța evitării alimentelor dulci și slab hrănitoare, în special la copii, pentru a evita rezultatele negative pentru sănătate, pe lângă deces.
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCMedical și pe Google News
Te-a ajutat acest articol?
Urmărește pagina de Facebook DCMedical și pagina de Instagram DCMedical Doza de Sănătate și accesează mai mult conținut util pentru sănătatea ta, prevenția și tratarea bolilor, măsuri de prim ajutor și sfaturi utile de la medici și pacienți.