Alimentele pe bază de insecte, studiate. Cât de sănătoase sunt, de fapt

Monika Baciu |
Data publicării:
insecte - FOTO: Freepik@Flowo
insecte - FOTO: Freepik@Flowo

Alimentele pe bază de insecte sunt disponibile și în Europa. Dar cât de sănătoase sunt, de fapt. Produsele alimentare pe bază de insecte disponibile pe piața europeană de comerț electronic sunt în principal snacks-uri, ciocolată și produse similare. Aceste categorii de produse sunt bine cunoscute de consumatorii europeni și prezintă insectele într-o formă invizibilă, sub formă de praf.

În ultimii ani, insectele comestibile au fost recunoscute drept surse potențiale de alimente "noi" în țările occidentale, datorită sustenabilității și adaptabilității lor în sectorul producției alimentare.

Pentru a determina distribuția producătorilor de alimente pe bază de insecte în Europa, precum și numărul și tipurile de produse, au fost colectate și analizate date din comerțul electronic. Clasificarea FoodEx2 a fost utilizată pentru a categoriza produsele. Datele despre compoziția nutrițională au fost înregistrate și doza zilnică recomandată (RDA) a fost calculată.

Rezultatele au arătat că 523 de produse oferite de 53 de companii din 17 țări europene au fost identificate. Piața predominantă a fost cea din Europa de Vest (55,8%), iar 24 de specii de insecte erau vândute. Dintre acestea, patru specii au fost cele mai reprezentative: Tenebrio molitor (182 produse), urmat de Acheta domesticus (140), Alphitobius diaperinus (54) și Locusta migratoria (34).

Alte specii au fost prezente în cantități mai mici. Cele mai comune categorii comerciale de alimente pe bază de insecte întâlnite în comerțul electronic european au fost snacks-urile, ciocolata și produse similare. Rezultatele subliniază beneficiile potențiale ale integrării alimentelor pe bază de insecte în dieta zilnică, în ceea ce privește aportul de proteine, energie și grăsimi.

Alimentele sustenabile, necesare

Una dintre cele mai mari probleme ale vremurilor noastre este producerea de alimente sigure, nutritive, prietenoase cu mediul și accesibile. Creșterea populației globale, cererea tot mai mare de alimente proteice, costurile în creștere ale surselor de proteine animale și vegetale, îngrijorările legate de securitatea alimentară și impactul ecologic al fermelor intensive de animale și plante conduc la un interes tot mai mare pentru sursele alternative de proteine din întreaga lume.

În ultimul deceniu, comunitatea științifică și producătorii au propus mai multe noi resurse alimentare, cum ar fi algele micro și macro, proteinele monocelulare și insectele. În acest context, alimentele pe bază de insecte reprezintă o soluție emergentă și destul de practică pentru provocările cu care ne confruntăm.

Entomofagia (consumul de insecte de către oameni) este o tradiție dietetică veche, încă observată în diverse țări din Asia, Africa și America Latină. Pe de altă parte, în țările occidentale, consumul de insecte este adesea asociat cu emoția de repulsie și poate apărea ca o amenințare la adresa identității culturale, deoarece insectele nu fac parte din tradițiile culinare ale țărilor occidentale, fiind considerate o practică primitivă sau chiar barbară.

Cu toate acestea, datorită sustenabilității și potențialului sectorului de producție, în ultimii ani insectele comestibile au fost identificate drept surse "noi" de alimente în țările occidentale.

Alimentele pe bază de insecte, beneficii nutriționale

Insectele reprezintă o sursă excelentă de nutrienți, în special proteine și grăsimi. Compoziția nutrițională a insectelor variază între specii și este influențată de factori biotici și abiotici, cum ar fi dieta, condițiile de creștere și stadiul de dezvoltare, arată studiul european publicat în MDPI.

În 2015, Autoritatea Europeană pentru Siguranța Alimentară a publicat primul său aviz științific privind riscurile creșterii și consumului de insecte ca hrană și hrană pentru animale.

Produsele pe bază de insecte și insectele comestibile din Uniunea Europeană sunt clasificate ca Alimente Noi, adică acele produse pe care oamenii nu le-au consumat semnificativ în UE înainte de 15 mai 1997 (Regulamentul (UE) 2015/2283, în vigoare din 1 ianuarie 2018).

Comercializarea Alimentelor Noi depinde de depunerea unei cereri de către compania care dorește să introducă produsul pe piață, iar cererea trebuie să treacă printr-un proces de evaluare și autorizare efectuat de Comisia Europeană (CE) și Autoritatea Europeană pentru Siguranța Alimentară (EFSA).

Legislație europeană

În Europa, utilizarea alimentelor pe bază de insecte este reglementată de legislația privind Alimentele Noi. Până în prezent, au fost autorizate nouă cereri pentru patru specii de insecte. Ultima opinie pozitivă a fost emisă de EFSA în ianuarie 2025, privind siguranța formelor congelate și uscate ale viermelui galben de făină (Tenebrio molitor) (Regulamentul de Implementare al Comisiei Europene este încă în așteptare).

Prima autorizație pentru un produs pe bază de insecte a fost acordată pentru viermele galben de făină uscat (Tenebrio molitor) în 2021, iar ulterior au fost autorizate mai multe specii, cum ar fi Acheta domesticus (crichetul de casă) și Locusta migratoria (lăcustele migratoare).

În afacerea alimentelor pe bază de insecte, majoritatea companiilor din Europa sunt localizate în Franța, Regatul Unit, Belgia și Olanda. Conform unui sondaj realizat de IPIFF, cele mai consumate forme de insecte sunt insectele întregi, urmate de batoane proteice, gustări și paste.

Alimentele pe bază de insecte, studiate. Cât de sănătoase sunt, de fapt - FOTO: Freepik@vecstock

Produsele alimentare pe bază de insecte disponibile pe piața europeană de comerț electronic sunt în principal snacks-uri, ciocolată și produse similare. Aceste categorii de produse sunt bine cunoscute de consumatorii europeni și prezintă insectele într-o formă invizibilă (sub formă de praf); mai mult, ele pot fi asociate cu experiențe gustative plăcute. Sunt, fără îndoială, cele mai ușor de acceptat și consumat produse cu insecte, dar și cele mai greu de integrat în dietele zilnice.

Prin urmare, aceste categorii ar putea fi considerate produse de consum experimental ocazional.

Pentru a depăși atitudinile negative față de alimentele pe bază de insecte, este important să se crească gradul de conștientizare a beneficiilor pentru sănătate ale consumului de insecte. Introducerea insectelor în alimentele obișnuite ar putea crește conținutul de proteine, energie și grăsimi, influențând valoarea nutrițională a produsului final. Totuși, acest lucru depinde de tipologia produsului, de speciile de insecte, de procesare și de cantitatea de insecte incluse în aliment.

Ar fi benefic să se concentreze viitoarele eforturi ale cercetătorilor și producătorilor pe informarea corectă a consumatorilor despre beneficiile nutriționale ale insectelor. De asemenea, pentru a ajunge la un segment mai larg al populației, ar trebui dezvoltată o strategie de comunicare personalizată, care să sugereze consumul de insecte prin intermediul rețelelor sociale, de exemplu, prin propunerea de rețete inovatoare și desființarea miturilor legate de entomofagie.

Producătorii ar trebui să includă o varietate mai largă de ingrediente în formulările lor de produse, atât de origine vegetală, cât și animală, nu doar concentrându-se pe speciile deja utilizate, ci și pe diversificarea producției.

În particular, sectorul ar trebui să exploreze și să testeze diverse rețete pentru a spori varietatea produselor pe bază de insecte. În acest context, este esențial ca factorii de decizie politică să se concentreze pe dezvoltarea unor politici care să sprijine și să promoveze tranziția sustenabilă către o economie verde. În ceea ce privește sectorul insectelor, sunt necesare reglementări specifice pentru a crește exploatarea adevăratului potențial al insectelor comestibile.

Insectele comestibile pot deveni o sursă importantă de proteine și nutrienți pentru alimentația noastră, având un impact redus asupra mediului. Deși încă există reticențe în rândul consumatorilor din Europa, produsele pe bază de insecte, cum ar fi gustările și ciocolata, pot oferi beneficii nutriționale semnificative. Educația și informarea consumatorilor sunt esențiale pentru a înlătura barierele culturale și a încuraja adoptarea acestor alimente sustenabile.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCMedical și pe Google News

Te-a ajutat acest articol?

Urmărește pagina de Facebook DCMedical și pagina de Instagram DCMedical Doza de Sănătate și accesează mai mult conținut util pentru sănătatea ta, prevenția și tratarea bolilor, măsuri de prim ajutor și sfaturi utile de la medici și pacienți.


Articole Recomandate
Crossuri externe
Descarcă aplicația DCMedical
Get it on App Store Get it on Google Play
Ultimele știri publicate
Cele mai citite știri
Patologii

Politica de confidențialitate | Politica Cookies | | Copyright 2025 S.C. PRESS MEDIA ELECTRONIC S.R.L. - Toate drepturile rezervate.
pixel