Un număr de alimente - iaurt, sau varză murată, dar și unele mai puțin cunoscute - sunt făcute prin fermentație, o modalitate veche pentru conservarea alimentelor.
Aceste alimente, precum și băuturile fermentate kombucha și kefir, au devenit populare în ultimii ani, cel mai probabil din cuza potențialul lor de a spori sănătatea intestinului. Produsele fermentate conțin bacterii benefice naturale, cunoscute sub numele de probiotice, care se crede că îmbunătățesc digestia, arată specialiștii de la Harvard Medical School.
De asemenea, probioticele găsite în alimentele fermentate pot asigura beneficii modeste legate de inimă, potrivit unui articol publicat în Jurnalul Colegiului American de Cardiologie.
Un studiu a constatat că prin consumarea zilnică a preparatului kimchi (un preparat coreeean - legume murate picante), oamenii au reușit să piardă în greutate și să-și reducă tensiunea arterială. O altă îmbunătățire a a vizat nivelul zahărului din sânge și a colesterolului.
Iaurtul poate reduce colesterolul
Mai multe studii mai mici au arătat că prin consumul de iaurt se poate reduce colesterolul LDL dăunător și markerii din sânge ai inflamației, ambele un semn al riscului cardiovascular. În plus, studiile populaționale din diferite țări sugerează că persoanele care mănâncă produse lactate fermentate, cum ar fi iaurtul și unele brânzeturi, au un risc mai scăzut de boli cardiovasculare, comparativ cu persoanele care nu mănâncă aceste alimente.
"Oamenii au consumat iaurt de secole, care este principala sursă de alimente fermentate în dieta americană", spune dr. Eric Rimm, profesor de epidemiologie și nutriție la Harvard T.H. Chan Școala de Sănătate Publică. „Dar nu știm cu adevărat dacă iaurtul este sănătos pentru că este fermentat, sau din alt motiv”, spune el.
De asmenea, iaurturile sunt adesea consumate de persoanele care aleg diete sănătoase. "Dacă aveți un bol de iaurt simplu și cu conținut scăzut de grăsimi pentru micul dejun, este mult mai bine decât să ai Froot Loops", spune Dr. Rimm.
„Acum, că alte produse fermentate, inclusiv băuturile cum ar fi kefirul și kombucha (o băutură fermentată, ușor alcoolizată), devin tot mai populare, vom avea ocazia unică de a studia efectele lor potențiale asupra sănătății”, spune Dr. Rimm.
Deși dovezile par să favorizeze adăugarea de produse fermentate în dietă, mai spune el, atenție la celelalte componente ale alimentelor, care ar putea fi dăunătoare pentru sănătatea inimii.
Unele iaurturi conțin, de asemenea, trei sau mai multe lingurite de zahăr adăugat pe porție. Aceasta este jumătate din limita zilnică de zahăr adăugat sugerat de AHA pentru femei și o treime din limita sugerată pentru bărbați. Dietele cu conținut ridicat de zahăr au fost asociate cu un risc crescut de boli de inimă. De exemplu, unele alimente pot fi foarte bogate în sodium, ceea ce poate crește presiunea sângelui.
De fapt, în studiu, oamenii au mâncat trei porții (100 de grame) de kimchi pe zi. Această cantitate (un total de aproximativ 3/4 cană) conține aproape 1,000 miligrame (mg) de sodiu. American Heart Association (AHA) recomandă nu mai mult de 2300 mg sodiu zilnic și în mod ideal mai puțin de 1500 mg.
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCMedical și pe Google News
Te-a ajutat acest articol?
Urmărește pagina de Facebook DCMedical și pagina de Instagram DCMedical Doza de Sănătate și accesează mai mult conținut util pentru sănătatea ta, prevenția și tratarea bolilor, măsuri de prim ajutor și sfaturi utile de la medici și pacienți.