Mihaela Bilic, cunoscutul nutriționist, susține că ne putem îngrășa de la orice tip de alimente și mâncare, sănătoasă sau nu, care ne place mai mult sau mai puțin, dar oferă și o soluție în acest sens, o soluție foarte ușor de pus în practică de fiecare dintre noi. Astfel, într-o postare făcută pe contul său de socializare, nutriționistul ne recomandă când trebuie să mâncăm cu adevărat, în contextul în care organismul uman poate să reziste nemâncat și o perioadă mai lungă.
”Și mâncarea care nu ne place tot “se pune”
Dovada că viața e nedreaptă există și în nutriție: ne îngrășăm din mâncare nesănătoasă, dar mai ales din cea sănătoasă, din produse care ne plac, dar și din cele care nu se ridică la înălțimea așteptărilor noastre, din preparatele pe care le mâncăm cu poftă, dar și din cele pe care le mâncăm în silă… cu alte cuvinte totul “se pune” și se depune.
Organismul e construit ancestral iar metabolismul funcționează rudimentar. Legile termodinamicii acționează pe numărul de calorii, fără să țină cont dacă sunt “bune”sau “rele”. E nedrept și stupid să te îngrași cu mâncare care nu ți-a plăcut, dar se întâmplă mereu.
Așa cum putem da înapoi haine, pantofi sau electrocasnice care nu ni se potrivesc sau nu ne satisfac, ar trebui ca și la capitolul alimentar să fim rambursați pentru caloriile cheltuite greșit. Însă odată ce am înghițit mâncarea răul e făcut, nici măcar prin mișcare nu putem scăpa ușor/eficient de excesul caloric”, a scris Mihaela Bilic pe Facebook.
”Dacă răspunsul nu este clar și ferm, opriți-vă”
”Soluția? Să ne oprim la timp! Fiecare gură de mâncare trebuie asumată și justificată: nu avem voie să mâncăm dacă nu ne este foame de nota 6-7 pe o scară de la 0 la 10.
Și apoi, chiar dacă ne este foame, nu avem voie să mâncăm produse de proastă calitate sau care lasă de dorit la capitolul gust. Când duceți mâna cu mâncare la gură, întrebați-vă mereu: de ce mănânc…cât îmi este de foame…m-am săturat…aș putea să mă opresc…îmi place cu adevăra...?
Și dacă răspunsul nu este clar și ferm, opriți-vă, scuipați, lăsați în farfurie, aruncați! Mai bine la gunoi decât pe burta voastră.
Suntem prea săraci din punct de vedere buget caloric, ca să cheltuim cu indiferență și nepăsare. În nutriție nu există împrumut de la bancă și nici pe datorie nu putem trăi. Kilogramele în plus înseamnă calorii consumate peste bugetul ridicol de mic al organismului. Și nu contează dacă ne-a plăcut sau nu”, a mai scris nutriționistul, adăugând și o concluzie amuzantă. ”Dacă viața e nedreaptă și legile lui Murphy funcționează, măcar să ne îngrășăm din lucruri bune”.
De câte calorii avem nevoie într-o zi
Numărul caloriilor se calculează în funcție de vârstă, dar și de activitatea pe care o are o persoană - sedentar, puțin activ sau activ. Potrivit statisticianului Nathan Yau, de la Universitatea California Los Angeles (UCLA), care a analizat datele de la Departamentul American pentru Sănătate, pentru menținerea unei greutăți optime, necesarul de calorii se prezintă astfel:
- 19-30 de ani: 2000 calorii (sedentară), 2000-2200 calorii (puțin activă), 2400 (activă)
- 31-50 de ani: 1800 calorii (sedentară), 2000 calorii (puțin activă), 2200 (activă)
- peste 51 de ani: 1600 calorii (sedentară), 1800 calorii (puțin activă), 2000-2200 (activă).
Vezi și: Sedentarismul, învins cu 30 de minute de mișcare pe zi. Dr. Hâncu: Este de fapt un medicament
Cum ne putem controla foamea. Nutriționist: Avem rezerve de grăsime pentru multe săptămâni
Ne dorim o dietă sănătoasă, care să ne aducă întreg aportul de vitamine și minerale, astfel încât seara să nu cădem pradă foamei. Însă există momente în care, oricât de mult ne-am dorit, aceasta se învârte în jurul nostru sub diverse forme, de cele mai multe ori ca o poftă de ceva. De ceva bun, de ceva dulce ori sărat.
Nutriționistul Cristian Mărgărit a explicat la ”Neatza cu Răzvan și Dani” că senzația de foame este una firească, dar a oferit și câteva soluții pentru a-i rezista acesteia, până a doua zi.
”Foamea este o senzație absolut normală și naturală. Cei mai mulți dintre noi avem rezerve de grăsime pentru multe săptămâni. Nu vei păți nimic dacă suferi puțin de senzația de foame.
Foamea, de fapt, ar trebui să fie o stare comună pe care tu o simți, dar care nu mai are impact emoțional. Nu o mai percepi ca pe un pericol, nu o mai percepi ca pe ceva periculos pentru tine, o accepți și mergi cu ea. Citește mai departe AICI.
Vezi și: 11 superalimente hipocalorice. Ajută la scăderea în greutate, dar și la diversificarea meniului
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCMedical și pe Google News
Te-a ajutat acest articol?
Urmărește pagina de Facebook DCMedical și pagina de Instagram DCMedical Doza de Sănătate și accesează mai mult conținut util pentru sănătatea ta, prevenția și tratarea bolilor, măsuri de prim ajutor și sfaturi utile de la medici și pacienți.