Alimentele care vor dispărea din cauza schimbărilor climatice. Cum ne afectează

Monika Baciu |
Data publicării:
alimentele - FOTO: Freepik
alimentele - FOTO: Freepik

Mai multe alimente, dar și două băuturi extrem de populare, ar putea dispărea din cauza schimbărilor climatice. Acestea le consumăm zilnic și sunt esențiale.

Schimbările climatice ar putea schimba ceea ce mâncăm și bem. Cercetătorii avertizează că mai multe alimente și băuturi ar putea să dispară din cauza schimbărilor climatice.

Încălzirea globală deja determină schimbări în modelele meteorologice din întreaga planetă. Pe măsură ce acestea se schimbă, va fi afectată și capacitatea fermierilor de a cultiva culturi și de a crește alimente în cantitățile la care mulți dintre noi suntem obișnuiți astăzi.

Acest lucru înseamnă că în anii ce urmează, multe dintre produsele pe care suntem obișnuiți să le vedem în magazine astăzi ar putea începe să dispară. Există multe motive pentru care schimbările climatice ar putea afecta alimentele disponibile pentru noi.

Vremea extremă ar putea distruge zonele folosite pentru cultivarea culturilor și menținerea animalelor. Schimbarea sezoanelor ar putea perturba ciclul de viață natural al unei culturi și va distruge zonele care se bazează pe metode de dublă recoltare.

Vezi și: De ce este bine să mergem la biserică. Vlad Ciurea: O să vedeți că de undeva, de sus, din cupolă, încep să se coboare anumite gânduri, idei

Cafeaua, în pericol

Cafea boabe - FOTO: Freepik@xamtiw

Cafeaua este băutura cea mai populară din lume, cu aproximativ 2 miliarde de cești consumate în fiecare zi. Pentru a satisface cererea imensă, au fost produse aproape 10 miliarde de kilograme de boabe de cafea în 2020, potrivit Euronews.

Dar plantele de cafea sunt afectate de un fung distructiv numit “roya” sau “rugină a frunzelor”, care a prosperat în temperaturile tot mai ridicate din America Latină. Rugina frunzelor determină oprirea fotosintezei la planta de cafea deoarece frunzele sunt acoperite cu spori de culoare feroasă.

Între 2012 și 2017, rugina frunzelor a cauzat daune și pierderi de profit de peste 2,5 miliarde de euro, forțând aproape 2 milioane de fermieri să-și părăsească pământurile.

Nu sunt doar ciupercile care ucid plantele care îi îngrijorează pe iubitorii de cafea. Temperaturile în schimbare reduc și numărul de zone potrivite pentru cultivarea boabelor. În Africa, se estimează că numărul de regiuni potrivite pentru cultivarea cafelei va scădea cu 65% până în 2080.

Crescătorii caută plante rezistente la climă și alte soluții pentru problemele cu care se confruntă, dar viitorul nu pare strălucit pentru varietatea preferată de iubitorii de cafea, Arabica.

Vezi și: Ce boală ai putea avea dacă nu te poți trezi când sună ceasul. Semnalul de alarmă transmis de creier

Ciocolata, în criză

Ciocolata este considerată absolut esențială. Bobul de cacao ar putea să se confrunte cu o criză a culturilor dacă temperaturile globale se schimbă prea mult.

Boabele de cacao necesită un mediu foarte specific pentru a prospera și pot crește doar într-o zonă situată la 20 de grade nord și sud de ecuator. Ele necesită temperaturi uniforme, umiditate ridicată, ploi abundente, sol bogat în azot și protecție împotriva vântului, condiții găsite aproape exclusiv în pădurile tropicale.

Îngrijorător pentru iubitorii de ciocolată, Grupul Interguvernamental pentru Schimbări Climatice (IPCC) estimează că zonele de cultivare a cacao-ului ar putea înregistra o creștere a temperaturii cu 2,1 grade Celsius până în 2050, ceea ce ar reduce dramatic zona de cultivare.

Fără condițiile necesare pentru a cultiva aceste boabe, ciocolata ar putea să dispară complet de pe rafturile supermarketurilor.

Vezi și: Bolile aproape imposibil de diagnosticat. Daniel Andrei: Nu toate au tratament

Bananele, pe cale de dispariție

Banane - FOTO: Freepik

Bananele sunt cele mai populare fructe din lume. Producția în 135 de țări, zonele potrivite pentru cultivarea bananelor sunt așteptate să crească cu 50% până în anul 2070.

Deoarece bananele prosperă în medii tropicale, creșterea temperaturilor globale ar putea face ca mai mult teren să fie tehnic capabil să cultive banane. Lipsa de apă disponibilă în acele zone, însă, va anula orice beneficiu posibil pentru cultivatorii de fructe.

În plus față de lipsa de apă, temperaturile în creștere ar putea duce la o creștere a bolii Panama și Black Sigatoka, o infecție fungică care determină uscarea bananelor.

Vezi și: Tromboza venoasă profundă, diagnostic. Dr. Rodica Niculescu: Vedem nivelul la care s-a produs ocluzia

Avocado, impact asupra mediului

Avocado a stârnit deja controverse deoarece oamenii au început să își pună întrebări despre impactul lor asupra mediului. La fel ca bananele, acestea sunt cultivate ca monoculturi. Acest lucru înseamnă că o singură cultură este plantată fără multă biodiversitate, făcând culturile mai susceptibile la dăunători și boli. Pentru a împiedica ca avocado să fie decimati, se folosesc multe pesticide, care pot provoca daune mediului când sunt spălate în timpul ploilor abundente.

Avocado sunt plante pretențioase și au nevoie de condiții care să nu fie prea calde sau prea reci. Necesitând peste 250 de litri de apă pe fruct, acestea devin foarte susceptibile la schimbările climatice. Cu lipsa de apă și temperaturile variabile ca o amenințare în creștere, iubitorii de avocado ar trebui să fie îngrijorați.

Unii oameni de știință se tem că ar putea dispărea până în 2050.

Vezi și: Iaurtul poate reduce riscul de diabet tip 2. FDA aprobă această informație: Cel puțin două pahare sau trei porții pe săptămână

Vinul, afectat de schimbările climatice

Vin - FOTO: Freepik

Soiurile de struguri sunt foarte susceptibile la condițiile de mediu. Motivul pentru care numele vinurilor sunt atât de strâns protejate de locurile lor de origine este că chiar și cea mai mică schimbare poate duce la o diferență în aromă pe care nu trebuie să fii somelier pentru a o observa. Pentru a menține condițiile ideale pentru cultivarea strugurilor, producătorii de vin caută deja altitudini mai mari pentru a produce soiurile lor celebre.

Un studiu din 2013 a prezis că suprafața de teren viabilă pentru cultivarea strugurilor de vin ar putea scădea cu până la 73% până în 2050.

Reducerea sau dispariția anumitor alimente preferate poate afecta negativ sănătatea oamenilor. De exemplu, dacă ciocolata, cafeaua sau alte alimente bogate în nutrienți esențiali devin mai rare sau mai scumpe, consumul acestora ar putea scădea, având un impact asupra sănătății fizice și mentale a consumatorilor.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCMedical și pe Google News

Te-a ajutat acest articol?

Urmărește pagina de Facebook DCMedical și pagina de Instagram DCMedical Doza de Sănătate și accesează mai mult conținut util pentru sănătatea ta, prevenția și tratarea bolilor, măsuri de prim ajutor și sfaturi utile de la medici și pacienți.


Articole Recomandate
Crossuri externe
Descarcă aplicația DCMedical
Get it on App Store Get it on Google Play
Ultimele știri publicate
Cele mai citite știri
Patologii

Politica de confidențialitate | Politica Cookies | | Copyright 2024 S.C. PRESS MEDIA ELECTRONIC S.R.L. - Toate drepturile rezervate.
cloudnxt2
YesMy - smt4.5.3
pixel