Alimentele care trebuie consumate pe măsură ce îmbătrânești. Cum interacționează cu medicamentele

Monika Baciu |
Data publicării:
alimentele care trebuie consumate pe masura ce imbatranesti - FOTO: Freepik@gpointstudio
alimentele care trebuie consumate pe masura ce imbatranesti - FOTO: Freepik@gpointstudio

Alimentele care trebuie consumate pe măsură ce îmbătrânești. Poate fi surprinzător, dar alimentele pot afecta modul în care funcționează medicamentele.

Alimentele care trebuie consumate pe măsură ce îmbătrânești. Medicii au întocmit o listă cu alimentele care  ar trebui consumate de persoanele de peste 50 de ani care au și anumite probleme de sănătate. Alimentația face parte dintr-un stil de viață sănătos.

Grapefruit

Poate fi surprinzător, dar alimentele pot afecta modul în care funcționează medicamentele. De aceea, este întotdeauna cel mai bine să vă întrebați medicul sau farmacistul dacă trebuie să evitați anumite alimente. De exemplu, dacă luați medicamente pentru hipertensiune arterială, anxietate sau insomnie, sucul de grapefruit poate interacționa cu medicamentele dumneavoastră.

Nu ratați vitamina C și potasiul pe care le deține grepfrutul. În schimb, bucurați-vă de alte citrice, cum ar fi portocalele și limetele.  Dar verificați etichetele altor sucuri înainte de a le bea. Unele pot conține suc de grapefruit.

Vezi și: Ceaiul care te face să adormi imediat. Cu cât timp înainte de culcare trebuie consumat

Legume crude

Dacă aveți dinți sensibili, cariați sau lipsă de dinți, legumele crude ar putea fi în fruntea listei de alimente pe care trebuie să le evitați. Dar nu pierdeți vitaminele și fibrele. În schimb, încercați să gătiți legumele până când acestea sunt mai moi. Sau folosiți legume pasate - cum ar fi morcovii, dovleacul și sfecla - în supe sau tocănițe. De asemenea, puteți încerca legumele la conservă. Căutați-le doar pe cele fără adaos de sare.

Fasole

Unii oameni evită fasolea din cauza gazelor și a durerilor de stomac pe care le pot provoca. Dar dacă ai eliminat fasolea din dieta ta, poate că ar trebui să te mai gândești. O sursă excelentă de fibre, fasolea este, de asemenea, bogată în proteine și fier și săracă în grăsimi. Trucul este să adăugați fasolea în dieta dvs. încet. Începeți prin a mânca o porție mică de câteva ori pe săptămână. Sau încercați să folosiți o enzimă digestivă care se vinde fără prescripție medicală pentru a reduce gazele.

Vezi și: De ce este recomandat să te vopsești când părul este murdar. Cum influențează acest lucru culoarea vopselei, dar și sănătatea scalpului

Alcool

Consumul moderat de alcool poate reduce riscul de infarct miocardic și unele tipuri de accidente vasculare cerebrale.Dar, pe măsură ce îmbătrâniți, alcoolul vă poate afecta în mod diferit, chiar dacă v-ați obișnuit cu un pahar de vin la cină sau o bere la televizor.Alcoolul perturbă somnul și vă poate crește și tensiunea arterială.

De asemenea, alcoolul poate provoca hipoglicemie la persoanele cu diabet. Afectează chiar și modul în care acționează medicamentele. Discutați cu medicul dumneavoastră despre consumul de alcool.

Lactate

S-ar putea să aveți probleme în digerarea laptelui sau a produselor lactate pe măsură ce îmbătrâniți. Dar s-ar putea să nu trebuiască să renunțați la toate produsele lactate și la calciul și proteinele pe care acestea le furnizează. Multe persoane pot consuma cantități mici de lactate fără a avea tulburări de stomac.

Iar unele produse lactate sunt mai bine tolerate decât altele. Iaurtul simplu degresat și brânzeturile cu conținut scăzut de grăsime sunt alegeri deosebit de nutritive. Sau încercați produsele lactate fără lactoză.

Vezi și: Când scurgerile vaginale provoacă îngrijorare. Ce boli pot indica în funcție de culoare, consistență sau miros

Cofeină

Deși cofeina poate să nu fie o problemă pentru toată lumea, ea poate face ca unele persoane să se simtă anxioase sau nervoase. De asemenea, cafeina poate crește ritmul cardiac și poate provoca probleme de somn. Dacă încercați să o reduceți, asigurați-vă că o reduceți încet. Eliminarea prea rapidă a cofeinei poate provoca dureri de cap, greață sau vărsături. Înlocuiți încet băuturile cu cofeină cu apă, ceai din plante sau decofeinizată.

Carne

Unele dintre cele mai sănătoase bucăți de carne, cum ar fi friptura slabă, pot fi cele mai greu de mestecat. În timp ce hamburgerul este mult mai ușor pentru dinți, este adesea o alegere mai puțin nutritivă. Acesta poate conține între 20% și 30% grăsime. În schimb, căutați carne tocată slabă de vită cu cel mult 10% grăsime. Sau, pentru o sursă de proteine mai sănătoasă și ușor de mestecat, încercați peștele.

Alimentele bogate în sare

Dacă aveți 51 de ani sau peste sau faceți parte dintr-un grup cu risc ridicat, Asociația Americană a Inimii vă recomandă să aveți grijă la cantitatea de sodiu pe care o consumați. Dacă aveți peste 51 de ani, limita recomandată este de 2.300 mg pe zi. Iar dacă faceți parte dintr-un grup cu risc ridicat, asigurați-vă că nu consumați mai mult de 1.500 mg de sodiu în fiecare zi.

Prea mult sodiu vă poate crește tensiunea arterială și vă poate expune la un risc mai mare de atac de cord și accident vascular cerebral. Principalii vinovați? Alimentele procesate, cum ar fi alimentele congelate, alimentele pentru gustări, sosurile pentru salate și carnea de prânz. Citiți cu atenție etichetele și căutați alternative "fără sodiu", cu conținut scăzut de sare sau fără sare.

Vezi și: Leguma verde, catalogată drept cel mai sănătos aliment din lume. Are proprietăți anticancerigene și antiinflamatorii

Legume crucifere

Evitați legumele crucifere din cauza problemelor cu gazele? Legumele crucifere - broccoli, varză, conopidă și varză kale, de exemplu - sunt bogate în vitamina C, betacaroten, fibre, calciu, fier și acid folic. Multe sunt, de asemenea, bogate în vitamina A și vitamina K, precum și sărace în calorii. Unele studii au arătat că acestea pot reduce, de asemenea, riscul de cancer. Nu evitați aceste legume. Doar adăugați-le la mese treptat, în porții mai mici. Consumul de lichide din abundență poate fi și el de ajutor.

Fructe

Fructele proaspete conțin o abundență de vitamine, fibre și alți nutrienți importanți. Dar poate fi greu să vă mâncați "mărul pe zi" dacă aveți probleme de mestecat. În schimb, încercați fructele conservate fără adaos de zahăr sau sirop, sau mâncați fructe mai moi, cum ar fi fructele de pădure, bananele și pepenii. Puteți, de asemenea, să vă amestecați preferatele într-un smoothie de fructe.

Germeni cruzi

Germenii de trifoi, lucernă, ridiche și fasole mung au un conținut ridicat de vitamine B și alte substanțe nutritive. Dar germenii cruzi pot reprezenta, de asemenea, o amenințare pentru sănătatea persoanelor în vârstă și a oricărei persoane cu un sistem imunitar slăbit. Deoarece sunt cultivate în condiții calde și umede, germenii sunt mai predispuși să găzduiască bacterii decât alte produse proaspete. Pentru a vă bucura de germeni în siguranță, gătiți-i bine înainte de a-i mânca.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCMedical și pe Google News

Te-a ajutat acest articol?

Urmărește pagina de Facebook DCMedical și pagina de Instagram DCMedical Doza de Sănătate și accesează mai mult conținut util pentru sănătatea ta, prevenția și tratarea bolilor, măsuri de prim ajutor și sfaturi utile de la medici și pacienți.


Articole Recomandate
Crossuri externe
Descarcă aplicația DCMedical
Get it on App Store Get it on Google Play
Ultimele știri publicate
Cele mai citite știri
Patologii

Politica de confidențialitate | Politica Cookies | | Copyright 2024 S.C. PRESS MEDIA ELECTRONIC S.R.L. - Toate drepturile rezervate.
cloudnxt2
YesMy - smt4.5.3
pixel