Ficatul este responsabil pentru descompunerea carbohidraților, producerea glucozei și detoxifierea organismului. De asemenea, stochează substanțe nutritive și creează bilă, care este necesară pentru a digera și a absorbi în mod corespunzător substanțele nutritive din alimente. Există multe alimente și băuturi care ajută la protejarea ficatului.
Sănătatea ficatului este vitală pentru sănătatea generală. Disfuncția hepatică poate duce la boli hepatice, tulburări metabolice și chiar diabet de tip 2, potrivit Medicalnewstoday.
Deși poate fi imposibil de gestionat toți factorii de risc, consumul anumitor alimente și băuturi pot favoriza sănătătea ficatului.
În general, găsirea echilibrului în dietă va menține ficatul sănătos. Cu toate acestea, există și unele alimente și grupuri de alimente pe care ficatul le găsește mai greu de prelucrat. Acestea includ:
Alimente grase: mâncăruri prăjite, fast-food și mâncăruri servite la restaurante. Gustările, chipsurile și nucile ambalate pot fi, de asemenea, surprinzător de bogate în grăsimi.
Alimente cu amidon: Acestea includ pâine, paste și prăjituri sau produse de patiserie.
Zahăr: reducerea zahărului și a alimentelor zaharoase, cum ar fi cerealele, produsele de patiserie și bomboanele, pot ajuta la reducerea stresului asupra ficatului.
Sare: Modalități simple de reducere a consumului de sare includ consumul mai puțin în afară, evitarea conservelor de carne sau a legumelor și reducerea sau evitarea cărnii și a slăninii.
Alcool: Oricine dorește să-și dea o pauză ficatului ar trebui să ia în considerare reducerea consumului de alcool sau eliminarea acestuia complet din dietă.
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCMedical și pe Google News
Te-a ajutat acest articol?
Urmărește pagina de Facebook DCMedical și pagina de Instagram DCMedical Doza de Sănătate și accesează mai mult conținut util pentru sănătatea ta, prevenția și tratarea bolilor, măsuri de prim ajutor și sfaturi utile de la medici și pacienți.