Alimentele care te ajută să vezi mai bine. Care sunt și ce alte beneficii îți aduc

Ana-Maria Bugiu |
Data publicării:
alimentele foto:freepik@wayhomestudio
alimentele foto:freepik@wayhomestudio

Alimentele care te ajută să vezi mai bine. De ce nutrienți esențiali ai nevoie pentru îmbunătățirea sănătății oculare.

Sănătatea ochilor este esențială pentru calitatea vieții noastre, dar deseori neglijată în rutina noastră zilnică. În ciuda obiceiurilor noastre ocupate, există un aspect simplu al stilului de viață, care poate juca un rol semnificativ în menținerea ochilor sănătoși: alimentația. Studiile au arătat că o dietă adecvată, bogată în anumiți nutrienți, poate ajuta la prevenirea afecțiunilor oculare și la menținerea unei vederi clare și sănătoase pe termen lung. 

Vezi și: Ceaiul care îmbunătățește memoria. Planta se află în raftul tău de condimente

Nutrienții esențiali pentru sănătatea oculară

1. Vitamina A este esențială pentru menținerea sănătății retinei și pentru vederea nocturnă. 

2. Luteina și Zeaxantina sunt antioxidanți, care ajută la protejarea ochilor de daunele cauzate de radicalii liberi și absorb lumina albastră dăunătoare. 

3. Acizii grași omega-3, cum ar fi cei din uleiul de pește, contribuie la menținerea sănătății vaselor de sânge din ochi și pot reduce riscul de degenerare maculară legată de vârstă.

4. Vitamina C este un antioxidant puternic, care ajută la menținerea sănătății vaselor de sânge din ochi și poate reduce riscul de cataractă. Citricele, kiwi și fructele de pădure sunt surse excelente de vitamina C.

Legumele și fructele colorate, precum morcovii, spanacul, roșiile și afinele, sunt adesea bogate în nutrienții esențiali pentru ochi. Peștele gras, cum ar fi somonul, sardinele și tonul, este o sursă excelentă de acizi grași omega-3, care sunt benefici pentru sănătatea oculară.

Expunerea excesivă la razele UV poate crește riscul de cataractă și degenerare maculară. Poartă ochelari de soare cu protecție UV și un pălăriu atunci când ești în soare. În plus față de consumul de alimente sănătoase pentru ochi, menține o dietă echilibrată în general. Controlul greutății și menținerea nivelului glicemiei pot contribui la prevenirea problemelor oculare legate de diabet. Poartă echipament de protecție pentru ochi în timpul activităților care pot prezenta riscul de leziuni oculare. Respectă regulile pentru utilizarea lentilelor de contact. Programează-te pentru examene oftalmologice regulate, la intervalele recomandate în funcție de vârstă și starea ochilor.

Conform Nebraska medicine, există o listă de alimente, care pot îmbunătăți sănătatea oculară. 

1. Morcovii conțin beta-caroten, pe care organismul îl utilizează pentru a produce vitamina A. Vitamina A este importantă pentru sănătatea ochilor. Lipsa sau cantitățile insuficiente de vitamina A pot duce la ochi uscați, cicatrizarea corneei, orbire nocturnă și pierderea vederii.

2. Legumele cu frunze verzi închise precum kale, spanacul și broccoli sunt bogate în antioxidanții luteină și zeaxantină, care se găsesc în concentrații mari în retina ochiului. Acești antioxidanți acționează ca un filtru și protejează retina de lumina albastră dăunătoare.

3. Fructele și legumele portocalii și roșii precum ardeii roșii, portocalele, căpșunile, broccoli și kiwi conțin vitamina C, un alt antioxidant, care poate ajuta la prevenirea dezvoltării cataractei.

4. Peștele, în special somonul, este bogat în acizi grași omega-3. Acizii grași omega-3 contribuie la promovarea sănătății vizuale a retinei și pot ajuta la prevenirea ochilor uscați. Somonul, sardinele și heringul au cea mai mare cantitate de omega-3, dar caracatița, haliucul și tonul sunt, de asemenea, surse bune.

5. Stridiile sunt bogate în zinc, care ar putea încetini progresia degenerării maculare legate de vârstă. Zincul se găsește și în curcan, ouă, arahide și cereale integrale.

Vezi și: De ce trebuie să porți mănuși de protecție când faci curățenie. Riscurile la care te expui și sfaturi utile

Sănătatea ochilor este valoroasă și merită eforturile noastre de a o menține. Prin adoptarea unei diete echilibrate și bogate în nutrienți esențiali pentru ochi, putem contribui la prevenirea afecțiunilor oculare și la menținerea unei vederi clare. În plus față de dieta adecvată, nu uita să faci controale regulate la oftalmolog pentru a menține o evidență a sănătății oculare și pentru a detecta orice probleme în stadii incipiente. Cu o abordare preventivă, poți să-ți menții ochii sănătoși și viziunea clară pe termen lung.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCMedical și pe Google News

Te-a ajutat acest articol?

Urmărește pagina de Facebook DCMedical și pagina de Instagram DCMedical Doza de Sănătate și accesează mai mult conținut util pentru sănătatea ta, prevenția și tratarea bolilor, măsuri de prim ajutor și sfaturi utile de la medici și pacienți.


Articole Recomandate
Crossuri externe
Descarcă aplicația DCMedical
Get it on App Store Get it on Google Play
Ultimele știri publicate
Cele mai citite știri
Patologii

Politica de confidențialitate | Politica Cookies | | Copyright 2024 S.C. PRESS MEDIA ELECTRONIC S.R.L. - Toate drepturile rezervate.
cloudnxt3
YesMy - smt4.5.3
pixel