Ce mâncăm la plajă. Alimentele care protejează pielea de radiațiile solare

Georgiana Ioniță |
Data actualizării: | Data publicării:

Protejarea pielii de soare este importantă tot timpul anului, dar mai ales în timpul verii. Razele soarelui pot deteriora pielea și pot provoca îmbătrânirea acesteia sau chiar cancer.

 

Potrivit Academiei Americane de Dermatologie (AAD), una din cinci persoane va fi diagnosticată cu cancer de piele pe parcursul vieții. Așadar, utilizarea unei protecții solare este extrem de necesară pentru toată lumea.


Deși cremele de protecție solară sunt considerate prima linie în protecția pielii, există multe produse naturale - atât orale, cât și externe - care s-au dovedit eficiente în protejarea pielii de soare.


Alge


Cercetătorii japonezi au găsit dovezi că antioxidanții din unele alge marine pot protejarea pielea împotriva dezvoltării ridurilor după expunerea la lumina ultravioletă B (UVB). Radiația UVB este frecvența de undă care determină înroșirea pielii și arsurile solare.

Un studiu (link direct) realizat pe 2011 sugerează că folosirea unui antioxidant numit fucoxantină, derivat din alge brune, a redus în  local markeri cauzatori de cancer. Deoarece algele marine protejează efectele radiațiilor UV pe măsură ce cresc, cercetătorii consideră că această protecție se poate transfera la persoanele care le consumă sau le folosesc extern, aplicate pe piele.


Roșiile

Roșiile conțin antioxidanți din familia carotenoidelor. Cercetătorii numesc carotenoizi "fotoprotectori", ceea ce înseamnă că au un compus care ajută organismele vii să combată daunele cauzate de lumina solară. De asemenea, potrivit studiilor, roșiile furnizează antioxidantul licopen, care a fost legat de protecția pielii împotriva daunelor UV.


Beta-caroten

Beta-carotenul este un compus care se găsește în legumele portocalii precum dovleacul, dovlecelul și cartoful dulce și fructe precum caisul și pepenele galben. Sprijină sistemul imunitar și ochii, dar, de asemenea, studiile au demonstrat că protejează pielea de roșeață și de îmbătrânirea prematură dar poate oferi și protecție împotriva radiațiilor solare. 
 Rețineți că studiile nu au arătat niciun beneficiu în prevenirea cancerului de piele, așa că veți avea în continuare nevoie de protecție solară suplimentară, precum protecția solară și îmbrăcămintea.

 

Plante

Plantele se pot proteja de daunele solare UV prin prezența antioxidanților, în special a vitaminelor C și E care se găsesc în frunze și tulpini. Un studiu din 2003, realizat de Journal of the American Academy of Dermatology, a descoperit că o combinație a acestor vitamine oferă o anumită protecție împotriva roșeței și daunelor provocate de expunerea la soare.

În plus, vitamina C, utilizată topic cu vitamina E și melatonină, a avut rezultate pozitive similare atunci când a fost aplicată înainte de expunerea la UV (dar nu în timpul sau după).  Puteți obțin un aport semnificativ de  vitamina C, consumând ardei roșii, căpșuni, broccoli, papaya și ananas. Semințele de floarea-soarelui, migdalele, spanacul și avocado sunt surse bune de vitamina E.

 

 

 

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCMedical și pe Google News

Te-a ajutat acest articol?

Urmărește pagina de Facebook DCMedical și pagina de Instagram DCMedical Doza de Sănătate și accesează mai mult conținut util pentru sănătatea ta, prevenția și tratarea bolilor, măsuri de prim ajutor și sfaturi utile de la medici și pacienți.


Articole Recomandate

Gabriel Cotabiță a murit

23 noi 2024, 13:08
Crossuri externe
Descarcă aplicația DCMedical
Get it on App Store Get it on Google Play
Ultimele știri publicate
Cele mai citite știri
Patologii

Politica de confidențialitate | Politica Cookies | | Copyright 2024 S.C. PRESS MEDIA ELECTRONIC S.R.L. - Toate drepturile rezervate.
cloudnxt2
YesMy - smt4.5.3
pixel