Alimentele care previn îmbătrânirea creierului. Ce trebuie să mănânci pentru o minte ageră

Monika Baciu |
Data publicării:
alimentele - FOTO: Freepik@muntaha aslam
alimentele - FOTO: Freepik@muntaha aslam

Acestea sunt cele mai bune alimente pentru sănătatea creierului. Previn îmbătrânirea prematură și degradarea acestuia.

Oamenii de știință au descoperit nutrienți cheie din alimentație legați de încetinirea îmbătrânirii creierului. Înțelegerea proceselor biologice ale îmbătrânirii ne-ar putea ajuta să trăim mai mult și să rămânem sănătoși mai târziu în viață, iar un nou studiu leagă viteza cu care îmbătrânește creierul nostru de nutrienții din dietele noastre.

Cercetătorii de la Universitatea din Illinois și Universitatea din Nebraska-Lincoln au comparat scanările cerebrale cu aportul nutrițional pentru 100 de voluntari cu vârste cuprinse între 65 și 75 de ani, căutând conexiuni între anumite diete și încetinirea îmbătrânirii creierului.

Două tipuri de îmbătrânire a creierului

Ei au identificat două tipuri distincte de îmbătrânire a creierului, și îmbătrânirea mai lentă a fost asociată cu aportul de nutrienți similar cu ceea ce ar obține din dieta mediteraneană, demonstrată în studii anterioare ca fiind una dintre cele mai bune pentru corpurile noastre.

"Am investigat biomarkerii specifici ai nutrienților, cum ar fi profilele de acizi grași, cunoscute în știința nutriției pentru a oferi potențiale beneficii pentru sănătate. Aceasta se aliniază cu vastul corp de cercetare în domeniu care demonstrează efectele pozitive asupra sănătății ale dietei mediteraneene, care pune accent pe alimente bogate în acești nutrienți benefici" spune neurocercetătorul Aron Barbey, de la Universitatea din Illinois, potrivit Nature.

Vezi și: Cele două lucruri care scad tensiunea arterială. Au efecte benefice și asupra articulațiilor

Probe de sânge

Dieta mediteraneeană, efect pozitiv asupra creierului - FOTO: Freepik@jruiz1708

Important este că cercetătorii nu s-au bazat pe raportările participanților la studiu privind dietele lor. În schimb, au analizat probele de sânge pentru a căuta biomarkeri nutriționali și a stabili prin dovezi științifice solide despre ce mâncau și beau acești indivizi în vârstă.

Acizii grași, precum cei din pește și ulei de măsline, și antioxidanții cum ar fi vitamina E, prezentă în spanac și migdale, au fost printre biomarkerii benefici identificați, precum și carotenoidele, pigmenți vegetali găsiți în morcovi și dovleac care au fost anterior găsiți că reduc inflamația în organism și protejează celulele de daune. Un alt biomarker benefic asociat cu îmbătrânirea mai lentă în această cercetare a fost colina, care se găsește în concentrații mari în gălbenușurile de ou, organe și soia crudă.

Cercetătorii au evaluat îmbătrânirea creierului atât prin scanări cerebrale RMN, cât și prin evaluări cognitive. Această pereche de abordări a oferit o imagine a agilității mentale practice, împreună cu detaliile mai subtile ale configurației neuronale.

"Aceasta ne permite să construim o înțelegere mai robustă a relației dintre acești factori. Examinăm simultan structura creierului, funcția și metabolismul, demonstrând o legătură directă între aceste proprietăți ale creierului și abilitățile cognitive", spune Barbey.

Vezi și: Ce este transplantul de la donator în moarte circulatorie. Acad. prof. dr. Irinel Popescu: Este cea mai veche și cea mai ușor de înțeles. Așa s-a definit moartea

Nutriția, factor decisiv pentru sănătatea creierului

Dovezile adunate de cercetători indică faptul că nutriția joacă un rol semnificativ în modul în care îmbătrânește creierul, și fiecare nou studiu ajută la furnizarea de mai multe informații despre cum creierul nostru este strâns legat de fiecare altă parte și funcție a corpului.

Această cercetare a capturat doar o imagine la un moment dat și nu este suficient de cuprinzătoare pentru a demonstra cauzalitatea. Cu toate acestea, concluzii similare au fost atinse de un studiu din 2023, care a urmărit participanții timp de 12 ani și a găsit, de asemenea, o legătură între dieta mediteraneană și declinul cognitiv redus.

În continuare, echipa dorește să analizeze studiile clinice pe o perioadă semnificativă de timp pentru a vedea cum dieta și nutriția ar putea afecta îmbătrânirea creierului. Este posibil ca ajustări simple în ceea ce mâncăm să ajute la reducerea riscului de boli neurodegenerative, cum ar fi Alzheimer.

"Studiul prezent identifică tipare particulare ale biomarkerilor nutriționali care sunt promițătoare și au asocieri favorabile cu măsurile de performanță cognitivă și sănătatea creierului" spune Barbey.

Cercetarea a fost publicată în Nature.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCMedical și pe Google News

Te-a ajutat acest articol?

Urmărește pagina de Facebook DCMedical și pagina de Instagram DCMedical Doza de Sănătate și accesează mai mult conținut util pentru sănătatea ta, prevenția și tratarea bolilor, măsuri de prim ajutor și sfaturi utile de la medici și pacienți.


Articole Recomandate
Crossuri externe
Descarcă aplicația DCMedical
Get it on App Store Get it on Google Play
Ultimele știri publicate
Cele mai citite știri
DC Media Group Audience
Patologii

Politica de confidențialitate | Politica Cookies | | Copyright 2024 S.C. PRESS MEDIA ELECTRONIC S.R.L. - Toate drepturile rezervate.
cloudnxt1
YesMy - smt4.5.3
pixel