Alimentația echilibrată are un impact major asupra stării de sănătate, iar hormonii pe care îi avem pot fi echilibrați prin nutriție. Astfel, putem să ne bucurăm de ceea ce ne oferă natura pentru a ne induce o stare de bine, ce se va observa în viața de zi cu zi.
”Din punctul meu de vedere, absolut, un mare da. Putem să ne ajutăm în foarte multe situații de alimentele pe care le consumăm ca să fim mai bine”, a afirmat nutriționistul Mihaela Brăilescu, la Antena 1, în legătură cu ajutorul pe care îl putem primi din alimentație.
Întrebată în ce măsură alimentele pot avea impact asupra hormonilor, specialistul în nutriție a subliniat că ”una dintre cele frecvente probleme ale femeilor și ale tinerelor este sindromul pre-menstrual, stări de rău, dureri de cap, tot felul de situații pe care, din păcate am ajuns să le considerăm normale, ele au fost însă normalizate, dar nu sunt neapărat experiența pe care trebuie să o aibă fiecare femeie în corp în perioada menstruației.
Și putem să ne folosim de anumite alimente, băuturi, mie îmi place să le spun funcționale, pentru că au un efect asupra corpului. Ne vom folosi de exemplu de alimente antiinflamatorii, care reduc intensitatea simptomelor, a crampelor în special, a stărilor de rău, și ne ajută să avem o stare bună”, a spus nutriționistul.
Alimente care ajută hormonii
În acest sens, nutriționistul a prezentat două ”minuni” ale sindromului premenstrual: ghimbirul și turmericul.
”Există foarte multe studii privind efectul lor antiinflamator și benefic în special în dismenoree, adică durerea menstruală. Ele pot fi folosite în orice fel, însă recomandarea mea este să fie folosite în băuturi calde, 3-4-5 zile înainte de menstruație, pentru că pregătim astfel corpul și nu mai permitem receptorilor de durere să se activeze atât de intens”, a spus nutriționistul.
Potrivit acesteia, alimentele reprezentative pentru crearea unei stări de echilibru hormonal în organism sunt:
”Fibre - fulgi de ovăz, crucifere, varză, conopidă, banane mai puțin coapte, care au un efect prebiotic
Grăsimile sănătoase din ouă, ulei de măsline, nuci
Verdețurile, de data aceasta sub forma mentei care poate fi folosită mai ales în băuturile calde, premenstruale și pentru sănătatea digestivă”, a spus Mihaela Brăilescu.
De atfel, nutriționistul a precizat că băuturile calde premenstruale pot fi consumate cu încredere și de bărbați și a exemplificat în ce situații.
”Când aveți o durere de cap, când aveți o stare de rău, știm foarte bine că ghimbirul este un energizant, deci puteți să îl consumați dimineața, la lipsa de fier, poate fi combinat ghimbirul cu cătină”, a adăugat nutriționistul.
La rândul său, dr. Bogdan Pascu, medic endocrinolog, axat pe zona copiilor, a făcut câteva precizări legate de echilibrul pe care îl putem aduce prin alimentație, făcând referire la hipogonadism, adică deficitul de testosteron, care duce la o infantilitate a organelor sexuale.
”Ce putem face de fapt este că nu trebuie să ne bazăm pe Lasă-l că o să slăbească, o să intre la pubertate și o să se dezvolte! Nu mai este valabilă această teorie, în momentul de față.
Copiii rămân impactați pentru că băieții suferă din punctul acesta de vedere, rămân impactați psihologic și trebuie să ne prezentăm la medic pentru a trata atât obezitatea, cât și a monitoriza totuși dezvoltarea, pentru că sunt foarte mulți, care deși intră în zona pubertății nu se dezvoltă din punct de vedere al organelor sexuale”, a spus medicul.
Legat de alimentele care pot avea un impact asupra aceste probleme, ”despre testosteron pot să spun că poate fi crescut cu usturoi. Putem discuta de scăderea în greutate și optimizarea stilului de viață, care este primul pas pentru a rezolva problema. Bine-înțeles că optimizarea stilului de viață înseamnă multe. În cazul copiilor cu hipogonadism, cheia este să scadă în greutate, mâncând alimente cât mai sănătoase”, a explicat endocrinologul.
Alimentația și echilibrarea ciclul menstrual
În ceea ce le privește pe adolescente, endocrinologul a precizat că acestea se prezintă la medic pentru dereglările menstruale.
”În prima parte a vieții, după prima menstră au un dezechilibru al ciclurilor menstruale, adică o imaturitate a axei hipotalamo-hipofizo-gonadice, a axei sexuale și practic ciclicitatea aceasta este puțin modificată. Nu trebuie să ne impacientăm dacă prima oară menstruație și după aceea timp de 3-4 luni nu mai are menstruație. Poate că a fost mult prea devreme, de exemplu la o vârstă de 10 ani. Pe de altă parte, trebuie cumva să reținem câteva limite, adică să nu dureze mai mult de 10 zile un ciclu, să nu fie foarte abundent, să își mențină o variație între 21 și 40 de zile și bine-înțeles, cumva să vedem și pragul de durere al fiecărei paciente.
Majoritatea experimentează o anumită durere, un anumit disconfort în timpul menstruației, cel puțin așa îmi relatează mie, în primele 1-2 zile.
Dar în momentul în care această menstruație aduce adolescenta la pat sau continuă pe un termen foarte lung, devine atât supărătoare, cât și periculoasă, iar riscul să devină anemică este destul de mare și atunci acest lucru ar trebui să îndrume pacienta către medic”, a mai spus endocrinologul.
Vezi și: Ciclul menstrual și schimbarea la față. Dermatolog: Mici trucuri pentru a ne adapta rutina
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCMedical și pe Google News
Te-a ajutat acest articol?
Urmărește pagina de Facebook DCMedical și pagina de Instagram DCMedical Doza de Sănătate și accesează mai mult conținut util pentru sănătatea ta, prevenția și tratarea bolilor, măsuri de prim ajutor și sfaturi utile de la medici și pacienți.