Alimentele care ne deshidratează. Unul îl folosim de mai multe ori pe zi. Elimină apa din organism și ne seacă

Monika Baciu |
Data publicării:
alimentele care ne deshidrateaza - FOTO: Freepik@nakaridore
alimentele care ne deshidrateaza - FOTO: Freepik@nakaridore

Alimentele care ne deshidratează ne lasă fără energie în aceste zile toride. Trebuie să evităm sau să limităm consumul lor.

Alimentele care ne deshidrează ne lasă fără energie și necesarul de apă. Când vă gândiți la hidratare, s-ar putea să vă gândiți imediat la tipurile de băuturi pe care le consumați. Dar știați că alimentele pe care le consumați pot avea, de asemenea, un impact major asupra stării dumneavoastră de hidratare?

În timp ce unele alimente contribuie la hidratarea noastră generală, adăugând ele însele apă și/sau electroliți (care ajută organismul să regleze și să facă să circule apa), altele pot avea de fapt un efect de deshidratare, obligându-ne să jucăm la recuperare pentru a compensa acele pierderi. Dar ce face ca un aliment să fie deshidratant și care sunt unii dintre principalii vinovați care vă pot deshidrata și mai mult? 

De ce este importantă hidratarea

Corpul nostru este alcătuit în cea mai mare parte din apă, cel puțin 60%, iar fără acest macronutrient major, nu am putea funcționa corespunzător. Doar câteva dintre beneficiile pe care apa le are asupra sănătății și funcțiilor noastre corporale includ:

- Asistarea celulelor creierului în comunicarea eficientă între ele

- Lubrifierea articulațiilor

- Ajutarea organismului să se detoxifice și să se debaraseze de deșeuri 

- Promovarea producției de salivă, a regularității digestive, a vitalității bacteriilor intestinale sănătoase și prevenirea constipației

- Reglarea temperaturii corpului

- Menținerea țesuturilor umede în tot corpul, dar mai ales la nivelul pielii, ochilor, nasului și gurii - păstrând aceste bariere de protecție împotriva factorilor de stres sau iritanților externi

- Facilitarea livrării de oxigen către celulele noastre

- Ajutând la metabolismul și absorbția nutrienților

- Promovarea unei funcții sănătoase a ficatului și a rinichilor

- Protejarea structurilor sistemului nervos central, cum ar fi măduva spinării, potrivit Real Simple.

Vezi și: Ce salariu are un medic de familie dacă lucrează la țară. Ancuța Daisa: Poate să aibă și 2 puncte de lucru. I se acordă sporuri de zonă și sporuri de până la 100%

Cum ne pot deshidrata alimentele

Există câteva substanțe nutritive și componente alimentare cheie care contribuie la deshidratare, printre care se numără următoarele:

Sodiu

S-ar putea să nu fiți șocat să aflați că acest mineral adesea discutat este un nutrient clasic care deshidratează, atunci când este consumat în cantități excesive. Atunci când consumăm alimente cu cantități mari de sodiu (sub cea mai comună formă de sare), acest nutrient se concentrează în fluxul sanguin.

Atunci când există prea mult sodiu în sânge, acesta afectează salinitatea și nivelul pH-ului acestuia. Organismul dorește să fie în echilibru, cu niveluri similare de salinitate atât în celulele noastre, cât și în sânge.

Așadar, acesta va trage apă din celulele noastre în sânge pentru a readuce pH-ul și salinitatea la niveluri normale sau cel puțin mai scăzute. Acest lucru nu numai că va duce la creșterea tensiunii arteriale pentru care sodiul este atât de cunoscut, dar poate provoca și deshidratare, deoarece celulele noastre sunt golite de apă pentru a corecta acest dezechilibru.

Vezi și: Stresul: ce este, care sunt semnele că ești stresat și cum îl poți elimina din viața ta

Cantități mari de proteine

Deși dietele bogate în proteine sunt la modă în zilele noastre, există unele dezavantaje ale acestor moduri populare de alimentație. Atunci când sunt consumate în cantități foarte mari, proteinele pot avea un efect de deshidratare.

Acest macronutrient important se descompune în azot în organism, unde este nevoie de mai multă apă pentru a-l metaboliza, în comparație cu alți nutrienți. Consumul unor cantități excesive de proteine poate fi, de asemenea, solicitant pentru rinichi, determinându-i să elimine mai multe lichide (sub formă de urină) pe măsură ce eliberează organismul de excesul de azot, producând un efect diuretic.

Ambele procese pot avea ca rezultat simptomele sâcâitoare ale deshidratării.

Zahăr adăugat

Un diuretic mai puțin cunoscut în alimentație este zahărul adăugat. Acesta este legat de unele dintre aceleași motive ca și sodiul și proteinele, de mai sus. Atunci când există o cantitate excesivă de zahăr în fluxul sanguin, va avea loc osmoza (sau mișcarea apei), trăgând apa din celule în sânge pentru a aduce mai multe niveluri homeostatice de zahăr între cele două structuri, deshidratându-ne.

Rinichii lucrează apoi pentru a filtra acel sânge și a-l excreta, rezultând efectul diuretic întâlnit la acest îndulcitor comun.

Vezi și: Alimentul care hidratează la fel de bine ca apa: O doză are același efect ca un pahar cu apă

Alimente care pot contribui la deshidratare

Iată câteva dintre cele mai comune alimente disponibile pentru deshidratare:

Fie că este vorba de chipsuri de cartofi, mâncăruri congelate ambalate, fast-food sau batonul de ciocolată preferat, alimentele ultraprocesate pot fi unele dintre cele mai deshidratante opțiuni disponibile. 

- Carnea Deli. În ciuda faptului că sunt opțiuni gustoase și convenabile pentru masa de prânz, există câteva semnale de alarmă atunci când vine vorba de mezeluri și de sănătatea noastră.

Nu numai că aceste tipuri de carne procesată sunt considerate cancerigene, după cum avertizează Organizația Mondială a Sănătății (OMS), dar sunt, de obicei, și pline de sodiu (și, uneori, asezonate cu adaos de zaharuri), ceea ce le pregătește pentru a fi deshidratante pentru organismul dumneavoastră.

Șunca și baconul sunt cele de care trebuie să fiți deosebit de atenți. O alternativă excelentă dacă nu puteți rezista unui sandviș cu curcan sau friptură de vită este să prăjiți aceste bucăți de carne acasă, să le feliați și să le savurați cu preparatele preferate pentru sandvișuri. De asemenea, este posibil să puteți cere felii de pui sau curcan "naturale".

Vezi și: Vise recurente: ce înseamnă dacă le ai și de ce apar. Semnul ascuns în spatele lor: Așa veți pune lucrurile la punct

Murături. Murăturile sunt, de asemenea, un aliment destul de deshidratant. Acest lucru este din cauza faptului că acestea tind să fie încărcate cu sodiu. 

Sos de soia. Sosul de soia oferă una dintre cele mai irezistibile arome umami, dar, din păcate, nu face mare lucru pentru noi când vine vorba de hidratare, deoarece este plin de sodiu.

Deși sunt disponibile varietăți cu conținut redus de sodiu, chiar și acestea conțin mult mai mult sodiu decât ar fi ideal, ceea ce face ca acest condiment sărat să fie unul de care să vă bucurați cu moderație dacă sunteți deja deshidratat sau dacă încercați cu adevărat să vă intensificați jocul de hidratare.

Dulciuri/Deserturi. Fie că sunt făcute cu zahăr rafinat sau îndulcitori artificiali, deserturile precum prăjiturile, torturile, înghețata și multe altele pot contribui la deshidratare .Acest lucru este din cauza faptului că zahărul adăugat va determina organismul să elimine lichidele, în timp ce unii înlocuitori de zahăr pot duce de fapt la diaree, ceea ce ne poate fura cu adevărat din prețioasele noastre rezerve de apă.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCMedical și pe Google News

Te-a ajutat acest articol?

Urmărește pagina de Facebook DCMedical și pagina de Instagram DCMedical Doza de Sănătate și accesează mai mult conținut util pentru sănătatea ta, prevenția și tratarea bolilor, măsuri de prim ajutor și sfaturi utile de la medici și pacienți.


Articole Recomandate
Crossuri externe
Descarcă aplicația DCMedical
Get it on App Store Get it on Google Play
Ultimele știri publicate
Cele mai citite știri
Patologii

Politica de confidențialitate | Politica Cookies | | Copyright 2024 S.C. PRESS MEDIA ELECTRONIC S.R.L. - Toate drepturile rezervate.
cloudnxt3
YesMy - smt4.5.3
pixel