Alimentele care cresc riscul de cancer. Specialiștii, avertisment

Monika Baciu |
Data publicării:
cancer - FOTO: Freepik@stockgiu
cancer - FOTO: Freepik@stockgiu

Aceste două alimente cresc semnificativ riscul de cancer.

Într-o lume în care informațiile despre nutriție sunt din ce în ce mai numeroase și uneori contradictorii, este important să ne bazăm pe surse sigure atunci când vine vorba despre reducerea riscului de cancer. De multe ori, zahărul este considerat un factor principal în dezvoltarea cancerului, însă specialiștii contrazic această idee și indică alte două alimente cu un impact mai mare asupra riscului oncologic.

Zahărul nu este principala problemă

Nichole Andrews, nutriționist dietetician specializat în oncologie, explică faptul că zahărul, în sine, nu cauzează cancer și nici nu accelerează dezvoltarea acestuia.

"Vreau să vă reamintesc că, deși se spune că tot ce mâncăm crește riscul de cancer, acest lucru nu este adevărat. Există doar două alimente care cresc acest risc", spune Nichole Andrews, potrivit Surrey.

Potrivit acesteia, cele două alimente sunt alcoolul și carnea procesată.

"Aceasta este lista completă", afirmă nutriționista.

Ea explică faptul că excesul de zahăr poate duce la un surplus caloric, ceea ce poate provoca creșterea în greutate. Problema reală, spune Nichole Andrews, este țesutul adipos în exces, care favorizează inflamația și dezechilibrele hormonale, factori asociați cu un risc crescut pentru 13 tipuri de cancer, inclusiv cel de sân și colorectal.

"Zahărul nu cauzează direct cancer – toate celulele (inclusiv cele sănătoase) folosesc glucoza pentru energie. Reducerea completă a consumului de zahăr nu va "înfometa" celulele canceroase. Ceea ce este cu adevărat legat de riscul de cancer este excesul de țesut adipos, care produce hormoni inflamatori ce favorizează dezvoltarea tumorilor", mai spune medicul nutriționist.

Ea recomandă echilibrul alimentar, mișcarea regulată și menținerea masei musculare pentru a reduce riscul, subliniind că "un biscuit sau o felie de tort nu vor afecta sănătatea, echilibrul fiind esențial".

Adevărații factori de risc: alcoolul și carnea procesată

Nichole Andrews atrage atenția asupra celor două alimente care cresc semnificativ riscul de cancer.

"Alcoolul este un carcinogen din Grupa 1 (aceeași categorie ca tutunul) și este puternic asociat cu cancere precum cel de sân și hepatic. Carnea procesată (precum baconul și cârnații) crește riscul de cancer colorectal, chiar și în cantități mici", mai explică nutriționistul Nichole Andrews.

Această poziție este susținută și de Cancer Research UK.

"Știm cu certitudine că mezelurile sunt o cauză a cancerului. Suntem la fel de siguri de această legătură precum suntem de alte cauze dovedite ale cancerului, precum tutunul și alcoolul.

Nu există dovezi că adoptarea unei diete fără zahăr reduce riscul de a dezvolta cancer sau că îmbunătățește șansele de supraviețuire în cazul unui diagnostic", arată Cancer Research UK.

Alimentele care cresc riscul de cancer. Specialiștii, avertisment - FOTO: Freepik@waycss5

Ce spune Organizația Mondială a Sănătății

Atât carnea procesată, cât și alcoolul sunt clasificate de Organizația Mondială a Sănătății (OMS) drept carcinogeni din Grupa 1, ceea ce înseamnă că există dovezi convingătoare că aceste substanțe cauzează cancer.

"Această categorie este utilizată atunci când există dovezi suficiente de carcinogenitate la om. Cu alte cuvinte, există dovezi convingătoare că acești agenți cauzează cancer", arată OMS.

Deși alcoolul și carnea procesată se află în aceeași categorie cu fumatul și azbestul, OMS subliniază că acest lucru nu înseamnă că sunt la fel de periculoase, ci doar că există suficiente dovezi științifice care confirmă legătura lor cu apariția cancerului.

Ce înseamnă carne procesată?

OMS definește carnea procesată ca fiind "carnea care a fost transformată prin sărare, conservare, fermentare, afumare sau alte procese pentru a-i îmbunătăți aroma sau durata de păstrare". Exemplele includ:

- Hot dog

- Șuncă

- Cârnați

- Carne afumată sau sărată

- Conserve de carne

- Sosuri și preparate pe bază de carne procesată

Cancer Research UK explică faptul că procesarea acestor produse introduce substanțe chimice periculoase, precum nitrații și nitriții, care, odată consumați, pot fi transformați în compuși ce afectează celulele intestinale și cresc riscul de cancer colorectal.

Deși zahărul este adesea demonizat, specialiștii subliniază că adevăratele riscuri majore pentru cancer sunt alcoolul și carnea procesată. În loc să eliminăm complet zahărul din dietă, este mai important să ne concentrăm pe reducerea excesului de grăsime corporală și menținerea unui stil de viață echilibrat, care include o alimentație sănătoasă și activitate fizică regulată.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCMedical și pe Google News

Te-a ajutat acest articol?

Urmărește pagina de Facebook DCMedical și pagina de Instagram DCMedical Doza de Sănătate și accesează mai mult conținut util pentru sănătatea ta, prevenția și tratarea bolilor, măsuri de prim ajutor și sfaturi utile de la medici și pacienți.


Articole Recomandate

Long-COVID: Boala care nu dispare

16 Martie 2025, 14:46
Crossuri externe
Descarcă aplicația DCMedical
Get it on App Store Get it on Google Play
Ultimele știri publicate
Cele mai citite știri
Patologii

Politica de confidențialitate | Politica Cookies | | Copyright 2025 S.C. PRESS MEDIA ELECTRONIC S.R.L. - Toate drepturile rezervate.
cloudnxt2
NoMy - smt4.5.3
pixel