Alimentele care controlează glucoza în sânge. Ce să mănânci și ce să eviți pentru a menține indicele glicemic în parametri normali

Ana-Maria Bugiu |
Data actualizării: | Data publicării:
alimentele foto:freepik
alimentele foto:freepik

Alimentele care controlează glucoza în sânge. Ce să eviți și ce să consumi pentru a menține indicele glicemic în parametri normali.

Diabetul este o afecțiune complexă, care necesită o atenție specială acordată alimentației. Deși majoritatea alimentelor pot face parte din dieta unei persoane cu diabet, există anumite tipuri pe care ar trebui să le consume în cantități moderate și altele pe care ar trebui să le evite pentru a susține nivelurile sănătoase ale glucozei din sânge și pentru a reduce riscul apariției altor boli cronice.

Vezi și: Postul intermitent poate controla diabetul de tip 2. Ce spune noul studiu

Cele mai bune alimente pentru a controla glicemia

Alimente bogate în fibre

Consumul suficient de fibre poate ajuta la menținerea senzației de sațietate pentru o perioadă mai lungă de timp și poate evita oboseala cauzată de consumul de alimente bogate în zahăr. Multe alimente bogate în fibre au, de asemenea, un indice glicemic (IG) scăzut. Exemplele includ legumele necarbohidratice, cerealele integrale și leguminoasele, conform Healthline.

Alimente bogate în proteine

Consumul de proteine slabe poate ajuta la senzația de sațietate și la furnizarea de energie importantă pentru mușchi. Puteți consuma toate tipurile de carne slabă - inclusiv carne de vită, porc și pui - precum și pește și surse de proteine vegetale.

Fructe

Fructele furnizează numeroase vitamine și minerale importante, împreună cu antioxidanți și fibre. Ele sunt o sursă de carbohidrați, dar toate fructele au un IG scăzut până la mediu și pot face parte din planul dvs. alimentar sănătos.

Grăsimi sănătoase

Corpul tău are nevoie de grăsimi, așa că este esențial să le incluzi în dietă. Uleiul de măsline și avocado sunt exemple de surse de grăsimi sănătoase.

Băuturi fără zahăr

Nu trebuie să te limitezi la apă dacă ai diabet sau prediabet. Poți bea ceai sau cafea dacă nu conțin zahăr. Cafeaua a fost asociată cu mai multe beneficii pentru sănătate, inclusiv un risc redus de diabet.

Poți opta pentru cafea sau espresso simplu sau cu arome cu conținut scăzut de zahăr pentru a menține nivelurile de glucoză în intervalul țintă și pentru a preveni creșterea în greutate. Poți consuma, de asemenea, ape minerale aromatizate, fără zahăr.

Alimentele pe care le poți consuma pot varia în funcție de faptul dacă ai prediabet, diabet de tip 1 sau diabet de tip 2. Metabolismul tău poate juca, de asemenea, un rol, deci este o idee bună să discuți cu un profesionist în domeniul sănătății sau cu un dietetician înregistrat despre cel mai bun plan alimentar pentru tine.

Alimente pe care ar trebui să le eviți, dacă ai diabet sau dacă vrei să ții sub control indicele glicemic

Alimente cu zahăr adăugat

Limitarea zahărului adăugat poate ajuta la menținerea glucozei în sânge în intervalul țintă. Exemple includ produse de patiserie precum prăjituri, fursecuri și plăcinte.

Băuturile îndulcite cu zahăr

Băuturile îndulcite cu zahăr, cum ar fi sucurile carbogazoase, băuturile de cafea arome și multe băuturi energizante, conțin calorii goale și nu oferă nutrienți. Limitarea acestora poate ajuta la reducerea nivelului de glucoză din sânge și a șanselor de a dezvolta boala ficatului gras.

Alimente cu grăsimi saturate

Consumul de grăsimi saturate poate crește nivelurile de colesterol și riscul de boală cardiacă. Asociația Americană pentru Diabet recomandă asigurarea că nu mai mult de 10% din caloriile zilnice provin din grăsimile saturate.

Unele alimente care conțin grăsimi saturate includ carne grasă și produse lactate, pielea de pui și uleiurile, precum cel de palmier și de cocos.

Alcoolul

Ghidurile actuale pentru consumul de alcool recomandă limitarea la o băutură pe zi pentru femei și două băuturi pe zi pentru bărbați. Dacă ai diabet, ar trebui să limitezi sau să eviți consumul de alcool, deoarece poate afecta capacitatea ficatului de a elibera glucoza și poate interfera cu anumite medicamente pentru diabet.

Alimente ultra-procesate

Această categorie include alimente bogate în zahăruri adăugate, cereale refine, grăsimi nesănătoase, conservanți și sare. Aceste alimente conțin, de asemenea, ingrediente pe care nu le-ai adăuga în mâncare, cum ar fi siropul de porumb cu conținut ridicat de fructoză. Consumul acestor alimente crește semnificativ șansele de a dezvolta diabet de tip 2.

De ce contează consumul de carbohidrați pentru persoanele cu diabet?

Carbohidrații, proteinele și grăsimile sunt macronutrienții care furnizează energie organismului și îl ajută să își îndeplinească funcțiile esențiale. Carbohidrații, în special, sunt principala sursă de combustibil a organismului tău. Carbohidrații vin în mai multe forme, inclusiv amidon, zaharuri și fibre. Toți carbohidrații, cu excepția fibrelor, sunt descompuși în glucoză în organismul tău.

Insulina, un hormon produs de pancreasul tău, ajută la transportarea glucozei din sânge către celulele organismului tău, unde glucoza poate fi folosită pentru energie.

Cu toate acestea, atunci când ai diabet de tip 2, care reprezintă 90–95% din cazurile de diabet, organismul tău nu poate elimina eficient glucoza din sânge. Acest lucru duce la niveluri ridicate ale glucozei în sânge.

Nivelurile ridicate ale glucozei în sânge determină pancreasul să producă mai multă insulină. În timp, pancreasul tău poate deveni suprasolicitat și poate produce foarte puțină insulină.

Vezi și: Depresia la bărbați: cum o recunoști. De ce poate trece neobservată și care sunt primele semne

Dacă ai diabet, este recomandat să acorzi o atenție specială a ceea ce mănânci - în special tipurile și cantitățile de carbohidrați pe care le incluzi - pentru a ajuta la gestionarea nivelurilor de glucoză din sânge. Facând acest lucru, vei preveni, de asemenea, creșteri și scăderi bruște ale nivelului de glucoză din sânge și vei reduce riscul de complicații pe termen lung.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCMedical și pe Google News

Te-a ajutat acest articol?

Urmărește pagina de Facebook DCMedical și pagina de Instagram DCMedical Doza de Sănătate și accesează mai mult conținut util pentru sănătatea ta, prevenția și tratarea bolilor, măsuri de prim ajutor și sfaturi utile de la medici și pacienți.


Articole Recomandate
Crossuri externe
Descarcă aplicația DCMedical
Get it on App Store Get it on Google Play
Ultimele știri publicate
Cele mai citite știri
DC Media Group Audience
Patologii

Politica de confidențialitate | Politica Cookies | | Copyright 2024 S.C. PRESS MEDIA ELECTRONIC S.R.L. - Toate drepturile rezervate.
cloudnxt1
YesMy - smt4.5.3
pixel