Alimentele care conțin alcool. Care este doza conținută și cum te afectează

Monika Baciu |
Data publicării:
alimentele care contin alcool - FOTO: Freepik@bearfotos
alimentele care contin alcool - FOTO: Freepik@bearfotos

Alimentele care conțin alcool le consumăm zilnic, uneori la fiecare masă.

Alimentele care conțin alcool sunt consumate frecvent, inclusiv de copii. Specialiștii au dezvăluit șase alimente și băuturi despre care habar nu aveai că au un conținut de alcool. 

S-ar putea să vă șocheze să aflați că există alcool ascuns în alimente pe care le considerăm fără alcool. De la pâine și suc de fructe la iaurt și sos de soia, unele alimente pot conține chiar mai mult decât unele beri cu conținut scăzut de alcool. 

Pâinea poate conține 1,28% alcool, iar o banană coaptă poate avea 0,4%. Acest alcool ascuns nu este etichetat și se găsește în multe alimente fermentate, notează Daily Mail.

Vezi și: Medicament experimental împotriva Alzheimer, supus aprobării. Eficacitate nemaiîntâlnită

Bananele, conținut de alcool

De fapt, o singură banană poate conține aproximativ 0,2 la sută ABV (alcool în volum), potrivit Abbeycare, o clinică de dezalcoolizare. Bananele coapte pot avea de două ori mai mult.

În Marea Britanie, orice produs cu o concentrație de alcool mai mică de 0,5% ABV este considerat "fără alcool", în timp ce 1,2% este clasificat ca fiind "cu conținut redus de alcool". 

Prin urmare, în sine, aceste opțiuni de alimente și băuturi sunt fie fără alcool, fie cu conținut redus de alcool.

Potrivit unui studiu german din 2016 publicat în Journal of Analytical Toxicology, o banană coaptă cu pete pe ea conține până la 0,4% alcool. De asemenea, studiul a constatat că iaurtul conține 0,02% ABV, o chiflă de hamburger conține 1,28%, sucul de mere 0,026%, sucul de portocale 0,073% și sosul de soia 2% de alcool.

Vezi și: La ce riscuri te supui dacă faci naveta. Ce efecte are asupra stării de sănătate o distanță de cel puțin 3 km

Cum ajunge alcoolul în alimente

Fermentarea - când bacteriile sau drojdia descompun carbohidrații în zaharuri care se transformă în acid sau alcool - este modul în care alcoolul ajunge în aceste produse. 

De exemplu, o banană fermentează atunci când drojdia din aer reacționează cu conținutul de zahăr din fruct, ceea ce face ca acesta să fermenteze în alcool și dioxid de carbon. 

Și sucurile de fructe sunt predispuse la fermentare din același motiv. Atunci când sucul este lăsat într-un mediu cald, drojdia din aer transformă zaharurile din suc în alcool. 

Între timp, sosul de soia este fermentat ca parte a procesului de fabricație.  Boabele de soia, grâul, sarea și apa sunt combinate și fermentate, ceea ce face ca amidonul din grâu să se descompună în zaharuri și să se transforme în alcool. 

În timp ce o mare parte din acest alcool se evaporă în timpul producției, produsul conține încă 1,5 % până la 2 % ABV, ceea ce contribuie la aroma sa.

Vezi și: Cele mai bune băuturi care te ajută să slăbești. Le poți consuma dimineața, chiar și pe stomacul gol

4 alimente care conțin cantități mici de alcool

Multe dintre alimentele din acest studiu au mai puțin de 1 g de etanol la 100 de grame. Pentru a oferi o perspectivă, o băutură ”standard” (sau echivalentul) în SUA are 14 grame de alcool pur. Este același lucru ca o cutie de bere obișnuită, un pahar de vin de 5 oz sau un shot de băuturi spirtoase (40 de grade). Acum, iată câteva alimente care, din punct de vedere tehnic, conțin un pic de alcool:

Bananele foarte coapte. Bananele produc alcool pe măsură ce se coc, așa că, dacă vă place să le mâncați coapte cu pete maronii, acestea pot conține o cantitate foarte mică de alcool. O banană în stadiul de foarte coaptă conține mai puțin de 0,05 g de alcool.

Pâine. Drojdia și alte bacterii din produsele de panificație pot produce cantități mici de alcool în timpul procesului de fermentare. În funcție de tipul exact, acestea pot conține cel mai mult alcool dintre toate alimentele testate, dar, în general, s-a constatat că pâinea de grâu și cea de secară au conținut puțin sau deloc alcool. Rulourile de burger de tip american și rulourile de lapte dulce de tip francez au avut cel mai mult din toate produsele de pe listă, ajungând la aproximativ 1,2 g, în timp ce pâinea de secară pumpernickel a avut cel mai puțin, în jur de 0,03 g.

Sucuri de fructe. Sucurile de fructe nu sunt chiar fermentate, dar pot produce alcool în timpul procesului de recoltare atunci când sunt tratate cu căldură. Au fost testate o varietate de mărci de suc de struguri, de portocale și de mere și toate conțineau mai puțin de 1 gram de alcool. Strugurii au avut în medie cel mai mare conținut de alcool, în timp ce portocalele s-au clasat pe locul al doilea, iar merele au avut adesea cel mai puțin.

Iaurtul și chefirul. Produsele lactate care sunt fermentate au fost la limita inferioară a conținutului de alcool pentru alimentele testate. Atât iaurtul, cât și chefirul conțineau doar aproximativ 0,02 g de alcool, notează The Super Healty Food.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCMedical și pe Google News

Te-a ajutat acest articol?

Urmărește pagina de Facebook DCMedical și pagina de Instagram DCMedical Doza de Sănătate și accesează mai mult conținut util pentru sănătatea ta, prevenția și tratarea bolilor, măsuri de prim ajutor și sfaturi utile de la medici și pacienți.


Articole Recomandate

Gabriel Cotabiță a murit

23 noi 2024, 13:08
Crossuri externe
Descarcă aplicația DCMedical
Get it on App Store Get it on Google Play
Ultimele știri publicate
Cele mai citite știri
Patologii

Politica de confidențialitate | Politica Cookies | | Copyright 2024 S.C. PRESS MEDIA ELECTRONIC S.R.L. - Toate drepturile rezervate.
cloudnxt3
YesMy - smt4.5.3
pixel