Alimentele banale care-ți întăresc sistemul imunitar în prag de iarnă

Adisa Codruț |
Data publicării:
Ghimbir și mentă. Foto: Pixabay
Ghimbir și mentă. Foto: Pixabay

Majoritatea oamenilor apelează direct la vitamina C după ce au răcit, dar ea poate fi obținută preventiv prin fructe și legume.

Iată câteva alimente care stimulează sistemul imunitar:

* citrice - se crede că vitamina C crește producția de celule albe din sânge, care sunt cheie pentru combaterea infecțiilor. Aproape toate citricele sunt bogate în vitamina C - grapefruit, portocale, clementine, mandarine, lămâi, lime.

* ardei roșii - Dacă credeți că citricele au cea mai mare vitamina C dintre toate fructele sau legumele, gândiți-vă din nou. Ardeiul gras roșu conține de aproape 3 ori mai multă vitamina C (127 mg) decât o portocală. Sunt o sursă bogată de betacaroten. Pe lângă întărirea sistemului imunitar, vitamina C vă poate ajuta să vă mențineți pielea sănătoasă. Betacarotenul, pe care corpul dumneavoastră îl transformă în vitamina A, vă ajută să vă mențineți ochii și pielea sănătoasă.

* brocoli – este plin de vitamine și minerale. Plin cu vitaminele A, C și E, precum și cu fibre și mulți alți antioxidanți, broccoli este una dintre cele mai sănătoase legume pe care le puteți pune în farfurie. Cheia pentru a-și păstra puterea intactă este să-l gătiți cât mai puțin posibil - sau mai bine zis, deloc. Cercetările au arătat că aburirea este cea mai bună modalitate de a păstra mai mulți nutrienți în alimente.

* ghimbirul - poate ajuta la reducerea inflamației, ceea ce poate ajuta la reducerea durerii în gât și a bolilor inflamatorii. Ghimbirul poate ajuta și cu greața, dar și cu durerea cronică și poate avea chiar proprietăți de scădere a colesterolului.

* spanacul - bogat în vitamina C și plin de numeroși antioxidanți și betacaroten, care pot crește capacitatea sistemului nostru imunitar de luptă împotriva infecțiilor. Similar cu broccoli, spanacul este cel mai sănătos atunci când este gătit cât mai puțin posibil, astfel încât să își păstreze nutrienții. Cu toate acestea, gătirea ușoară facilitează absorbția vitaminei A și permite eliberarea altor substanțe nutritive din acidul oxalic, un antinutrient.

* nuci, migdale - când vine vorba de prevenirea și combaterea răcelilor, vitamina E tinde să treacă pe spatele vitaminei C. Cu toate acestea, acest puternic antioxidant este cheia unui sistem imunitar sănătos. Este o vitamină solubilă în grăsimi, ceea ce înseamnă că necesită prezența grăsimii pentru a fi absorbită corect. Nucile, cum ar fi migdalele, sunt pline de vitamina și au, de asemenea, grăsimi sănătoase. Adulții au nevoie doar de aproximativ 15 mg de vitamina E în fiecare zi. O jumătate de cană porție de migdale, care reprezintă aproximativ 46 de migdale întregi, decojite, oferă aproximativ 100% din cantitatea zilnică recomandată.

* ceai verde - pline de flavonoide, un tip de antioxidant. Ceaiul verde excelează cu adevărat în nivelurile sale de epigalocatechin galat (EGCG), un alt antioxidant puternic. În studii, s-a demonstrat că EGCG îmbunătățește funcția imunitară. Ceaiul verde este o sursă bună de aminoacid L-teanină. L-teanina poate ajuta la producerea de compuși care luptă împotriva germenilor în celulele T, potrivit healthline.com.

 

 

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCMedical și pe Google News

Te-a ajutat acest articol?

Urmărește pagina de Facebook DCMedical și pagina de Instagram DCMedical Doza de Sănătate și accesează mai mult conținut util pentru sănătatea ta, prevenția și tratarea bolilor, măsuri de prim ajutor și sfaturi utile de la medici și pacienți.


Articole Recomandate
Crossuri externe
Descarcă aplicația DCMedical
Get it on App Store Get it on Google Play
Ultimele știri publicate
Cele mai citite știri
Patologii

Politica de confidențialitate | Politica Cookies | | Copyright 2024 S.C. PRESS MEDIA ELECTRONIC S.R.L. - Toate drepturile rezervate.
cloudnxt2
YesMy - smt4.5.3
pixel