Alimentele banale care îți pot prelungi viața chiar și cu 10 ani

Alimente - Foto: Freepik
Alimente - Foto: Freepik

Speranța de viață poate crește cu până la 10 ani cu doar câteva schimbări către o alimentație mai sănătoasă. Alimentele banale care pot prelungi viața.

Un nou studiu publicat în revista Nature Food arată că adoptarea unei diete sănătoase poate crește speranța de viață cu până la 10 ani. 

Cercetarea, realizată de un grup de experți, a analizat datele de la peste 467.000 de participanți din UK Biobank și a evidențiat impactul semnificativ pe care modificările dietetice îl pot avea asupra longevității.

Vezi și:

"În apa stătătoare nu trebuie să faci baie". Dr. Adrian Marinescu: E mai rău decât pe litoral. Risc de E.coli, leptospiroze și orice. Nu stă nimeni să le verifice

Organul la care se extinde cancerul de col uterin. Dr. Beatrice Anghel: Tumoarea invadează și acolo

Conform studiului, persoanele de 40 de ani care trec de la o dietă nesănătoasă la una bazată pe recomandările din Eatwell Guide pot câștiga, în medic, aproximativ 8,9 ani de viață pentru bărbați și 8,6 ani pentru femei.

Eatwell Guide este un set de recomandări dietetice oficielă în Regatul Unit care promovează un echilibru între grupurile alimentare esențiale pentru menținerea sănătății.

Mai mult, pentru cei care aleg o dietă mai optimizată pentru longevitate - care include mai multe cereale integrale, nuci și fructe, și mai puține băuturi îndulcite cu zahăr și carne procesată - câștigurile în speranța de viață pot ajunge la 10,8 ani pentru bărbați și 10,4 ani pentru femei.

Care sunt alimentele esențiale?

Cele mai mari beneficii pentru speranța de viață provin din consumul sporit de cereale integrale, nuci și fructe și din reducerea consumului de băuturi îndulcite cu zahăr și carne procesată.

Aceste schimbări simple în alimentație au fost asociate cu reduceri semnificative ale riscului de mortalitate.

Rezultatele studiului sunt importante nu doar pentru oameni, ci și pentru factorii e decizie din domeniul sănătății publice.

Estimările oferite de cercetători pot ghida dezvoltarea de politici care să încurajeze alimentația sănătoasă la nivel național.

De asemenea, aceste informații sunt utile pentru medici, care pot folosi datele pentru a motiva pacienții să adopte schimbări benefice în dietă.

Pe scurt, studiul arată că îmbunătățirea alimentației poate aduce căștiguri semnificative în speranțade viață, chiar și pentru cei care fac schimbări la vârste mai înaintate.

Studiul subliniază importanța unei diete echilibrate și rolul acesteia în prevenirea bolilor cronice, oferind totodată o bază solidă pentru dezvoltarea de strategii de sănătate publică orientate spre prevenție.

În plus, studiul subliniază și faptul că beneficiile unei diete sănătoase sunt resimțite chiar și la vârste mai înaintate. De exemplu, persoanele de 70 de ani care fac schimbări durabile în dietă pot căștiga între 4 și 5 ani de viață suplimentari, comparativ cu cei care continuă să urmeze o dietă nesănătoasă.

Aceste date demonstrează că nu este niciodată prea târziu să adopți obiceiuri alimentare sănătoase.

Studiul mai sugerează că intervențiile la nivel național, cum ar fi subvenționarea alimentelor sănătoase și impozitarea celor nesănătoase ar putea avea un impact major asupra sănătății populației.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCMedical și pe Google News

Te-a ajutat acest articol?

Urmărește pagina de Facebook DCMedical și pagina de Instagram DCMedical Doza de Sănătate și accesează mai mult conținut util pentru sănătatea ta, prevenția și tratarea bolilor, măsuri de prim ajutor și sfaturi utile de la medici și pacienți.


Articole Recomandate
Crossuri externe
Descarcă aplicația DCMedical
Get it on App Store Get it on Google Play
Ultimele știri publicate
Cele mai citite știri
Patologii

Politica de confidențialitate | Politica Cookies | | Copyright 2024 S.C. PRESS MEDIA ELECTRONIC S.R.L. - Toate drepturile rezervate.
cloudnxt2
YesMy - smt4.5.3
pixel