Cele 2 alimente care dau tulburări de respirație și umflă gâtul. Le mâncăm mereu, iar pe unul îl punem des în prăjituri. Fac parte din cele mai periculoase 16 alimente din lume

Alimente - Foto: Freepick
Alimente - Foto: Freepick

Care sunt cele mai periculoase alimente din lume. La care să ai foarte mare grijă. Pe unele dintre ele le consumăm frecvent.

Unele alimente sunt extrem de toxice pentru sănătate. Fie că le găsiți în vacanțele exotice, fie că le găsiți în țară, trebuie să știți toate pericolele și riscurile cu care vă puteți confrunta.

În întreaga lume, există anumite alimente periculoase care pot provoca orice problemă, de la intoxicații alimentare ușoare până la, în cazuri extreme precum moartea.

Iată cele mai periculoase alimente din lume

1. Absint

Fabricat din frunze de pelin și amestecat cu anason verde, fenicul și alte plante medicinale, acest lichior cu grad ridicat de alcool a fost inventat de elvețieni în secolul al XVIII-lea, înainte de a se răspândi rapid în Franța. Pablo Picasso, Vincent van Gogh și Ernest Hemingway erau cunoscuți ca sorbind această băutură spirtoasă, care era mai ieftină decât vinul. 

Zvonurile potrivit cărora băutura provoca halucinații au început să se răspândească, iar băutura a fost interzisă timp de aproape 100 de ani. Statele Unite au ridicat interdicția asupra controversatei băuturi alcoolice în 2007.

Deși nu va provoca halucinații, s-a constatat că substanța chimică tujonă poate provoca convulsii, insuficiență renală, degradare musculară numită rabdomioliză, tremurături, amețeli și coșmaruri, printre alte afecțiuni. Unii numesc băutura otravă din cauza studiilor care au arătat un număr mare de decese în rândul șoarecilor care au luat thujone.

Dar nu vă speriați prea tare: Absintul preparat corect nu are suficientă tujonă pentru a face rău. Asigură-te doar că nu-l cumperi la prețuri mici din surse mai puțin legitime. 

2. Ackee

Cele mai frumoase fructe pot fi și cele mai periculoase. Ackee este un fruct superb, de un roșu aprins, popular în Jamaica. 

Deși potrivit pentru a fi consumat după ce este gătit, ackee imatur vă poate îmbolnăvi, deoarece semințele din interior sunt toxice. În timp ce doar una din 1.000 de persoane se intoxică în fiecare an în Caraibe, în urma consumului de ackee, în Statele Unite se permite doar vânzarea de ackee conservat, pentru a se asigura că este pregătit corespunzător.

În afara țării, bucătarii care sunt profesioniști în materie de ackee vă pot oferi o degustare, dar nu încercați să îl culegeți și să îl preparați pe cont propriu.

3. Broasca taurină din Namibia

Picioarele de broască sunt o delicatesă în Franța, dar în unele țări africane, le place să mănânce întregul animal - mai ales dacă este o broască taurină de Namibia, grasă și suculentă.

Acest amfibian conține multe toxine menite să îndepărteze prădătorii, inclusiv pe tine. 

S-a constatat că aceste toxine, foarte concentrate în broaștele tinere care încă nu s-au împerecheat, pot provoca insuficiență renală și chiar moartea.

4. Germeni de fasole

Germenii sunt crescuți în condiții de căldură și umiditate, exact combinația potrivită pentru ca bacteriile să se dezvolte. Ca urmare, aceștia pot conține E.coli, salmonella și listeria, toate acestea putând să vă îmbolnăvească extrem de tare.

Între 1996 și 2016, Food and Drug Administration a constatat 2.474 de îmbolnăviri, 187 de spitalizări și trei decese din cauza germenilor.

5. Cassava

Această legumă rădăcină populară în Africa și America de Sud este perfect bună atunci când este complet gătită și pregătită corespunzător. Adică: fiartă, prăjită, coaptă, la cuptor, la grătar, pasată sau la aburi.

Dacă mănânci doar un pic din ea crudă vei primi o doză mare de linamarină, o otravă toxică la egalitate cu cianura.

Aceeași toxină se găsește în semințele de in și, în doze mai mici, poate favoriza dureri de cap, agitație, confuzie și probleme de respirație.

6. Fructe de soc

Mănâncă fructele de pădure nepotrivite și te poți alege cu o intoxicație alimentară, suferind simptome precum vărsături, greață și diaree. Asta se întâmplă cu fructele de soc.

O boabă deosebit de periculoasă poate fi confundată cu o afină datorită nuanței sale rotunde și albastre. Dar nu vă lăsați păcăliți. Atunci când sunt consumate necoapte și insuficient gătite, mai ales crude, fructele de soc pot aduce greață, vărsături și diaree severă.

Pentru a le consuma în siguranță, boabele trebuie să fie coapte, gătite și lipsite de orice tulpini sau frunze. 

7. Larb

Mâncarea neoficială din Laos, larb sau laab este o salată de carne crudă. Ce fel de carne este la discreția bucătarului, ceea ce, după cum vă puteți imagina, cauzează uneori probleme.

Anul trecut, carnea crudă de mistreț sălbatic din Thailanda a provocat o infecție mortală cu Streptococcus suis, ucigând două duzini de persoane.

În California, 12 persoane s-au îmbolnăvit de trichineloză în 2016 după ce au mâncat larbă crudă de mistreț sălbatic. Victimele au prezentat simptome de dureri abdominale, vărsături și diaree după ce au consumat din greșeală viermi din carne.

De fapt, consumul de carne crudă de orice fel vine cu riscuri, inclusiv contractarea rabiei dacă carnea provine de la un animal turbat. 

8. Caracatiță vie

Având în vedere că poate fi o afacere destul de macabră, nu suntem siguri de ce le place coreenilor să mănânce caracatiță "vie".

Ca să fim corecți, caracatița în sine este moartă, dar tentaculele animalului proaspăt ucis pot avea ventuze care sunt încă active.

9. Creier de maimuță

Pentru mulți, creierul de maimuță probabil că sună total neapetisant. Dar adevărata problemă cu acest fel de mâncare asiatică este pericolul pe care îl reprezintă. 

Dacă mâncați creier de maimuță, puteți contracta o boală cunoscută sub numele de Creutzfeldt-Jakob. Această afecțiune a creierului este degenerativă, ceea ce înseamnă că creierul tău se va transforma în terci, în timp ce vei aluneca în demență și, în cele din urmă, vei muri.

10. Alunele

Alergia la alune nu este o glumă, mai ales pentru cei 0,6 la sută dintre americani care trăiesc cu una. Chiar și urmele de praf de alune pot face ca o persoană incapabilă să proceseze proteinele sale să sufere de tulburări de respirație, în timp ce gâtul i se umflă, ceea ce duce la anafilaxie.

Alte simptome includ o scădere a tensiunii arteriale (de asemenea periculoasă), leșin și amețeli.

Acesta este motivul pentru care copiii nu pot avea unt de arahide în școli.

11. Peștele-balon

Se pare că joaca la ruleta rusească este populară în Japonia, unde delicatesa cunoscută sub numele de fugu conține pește balon crud care poate duce la moarte.

Bucătarii trebuie să fie instruiți în mod corespunzător în ceea ce privește modul de manipulare și de servire a peștelui, deoarece acesta conține o otravă mortală care, în doar o clipă, poate ucide pe oricine ia o mușcătură.

Organele interne ale peștelui conțin tetrodotoxină, care poate fi de până la 1.200 de ori mai mortală decât cianura. Un singur pește are suficientă toxină pentru a ucide 30 de persoane. 

A mușca înseamnă să riști - nu există antidot pentru tetrodotoxină. Potrivit Ministerului japonez al Sănătății, 50 de persoane suferă de otrăvire cu fugu într-un an obișnuit, iar jumătate din toate decesele cauzate de otrăvirea cu alimente din această țară sunt rezultatul consumului de pește-balon.  

12. Caju crud

Vorbind de o alergie la nuci, fiecare dintre noi va avea o reacție chimică la caju crud. Nu, nu ne referim la cele care se găsesc în magazine - acestea au fost fierte la aburi pentru a elimina substanța chimică periculoasă a plantei, numită urushiol.

Caju crud - care sunt, de fapt, semințe care cresc la exteriorul fructelor găsite pe copacii tropicali - conțin aceeași substanță chimică care se găsește în iedera otrăvitoare, ceea ce duce la erupții cutanate și umflături. Atunci când este consumată, substanța chimică poate fi fatală.

13. Laptele crud

Statele Unite au stabilit că laptele nepasteurizat este periculos, în ciuda faptului că alte țări încă se bucură de lapte crud și brânzeturi nepasteurizate. Laptele crud poate conține E. coli,salmonella, listeria și alte bacterii care duc la intoxicații alimentare.

Acestea fiind spuse, sunt mulți care susțin că laptele crud este de fapt mai sănătos, oferind mai mult calciu, vitamina D și probiotice. 

14. Rabarbăr

O plăcintă bună cu rubarbăr nu vă va face rău. În schimb, frunzele plantei cu tulpini roșii sunt cele care vor să vă ucidă. 

Conținând acid oxalic, aceste frunze pot duce la diaree, greață, probleme de respirație, arsuri în gură și dureri de ochi dacă sunt digerate. În cazurile mai serve, acidul poate provoca chiar insuficiență renală.

15. Fructe de mare

Proteinele care se găsesc în crustacee și moluște, inclusiv homar, scoici, crab, stridii și creveți, pot provoca o reacție alergică la o mulțime de oameni. Și spunem chiar foarte mulți - aproximativ 7 milioane de persoane numai în SUA dezvoltă această alergie!  

Simptomele pot apărea imediat ce se ia o mușcătură și pot fi atât ușoare, precum o erupție cutanată și mâncărime, cât și severe, precum incapacitatea de a respira, necesitând o doză de urgență de adrenalină.

O alergie la crustacee poate apărea pe măsură ce îmbătrânim, astfel încât alimentele pe care ne-am obișnuit să le iubim pot brusc să nu ne mai iubească înapoi.

16. Tapioca

Linamatina se găsește și în tapioca. De fapt, făina de tapioca este făcută din amidonul din rădăcina de manioc.

Dacă tapioca nu este rafinată corect, acele toxine asemănătoare cianurilor îi pot otrăvi pe cei care o consumă, ducând chiar la deces. 

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCMedical și pe Google News

Te-a ajutat acest articol?

Urmărește pagina de Facebook DCMedical și pagina de Instagram DCMedical Doza de Sănătate și accesează mai mult conținut util pentru sănătatea ta, prevenția și tratarea bolilor, măsuri de prim ajutor și sfaturi utile de la medici și pacienți.


Articole Recomandate

Gabriel Cotabiță a murit

23 noi 2024, 13:08
Crossuri externe
Descarcă aplicația DCMedical
Get it on App Store Get it on Google Play
Ultimele știri publicate
Cele mai citite știri
Patologii

Politica de confidențialitate | Politica Cookies | | Copyright 2024 S.C. PRESS MEDIA ELECTRONIC S.R.L. - Toate drepturile rezervate.
cloudnxt2
YesMy - smt4.5.3
pixel