Așa cum am mai spus, colagenul este o proteină. Acesta reprezintă 30-40% din întregul material proteic din corpul nostru. Colagenul menține pielea tânără, dar poate fi găsit și în uleiuri, păr, articulații și țesut intestinal. Există 16 tipuri de colagen. Cele mai răspândite (90%) constau în doar 3 tipuri. Colagenul de tip I și tip II se găsește în piele, oase și tendoane; colagenul de tip III se găsește și în articulații.
Corpul uman poate produce singur cantitatea necesară de colagen. Cu toate acestea, după vârsta de 25 de ani, nivelul producției începe să încetinească. Acesta este momentul în care pot apărea primele riduri, urmate de artrită. Și acum, să aruncăm o privire la ce ar trebui să mâncăm pentru a preveni acest lucru.
Supa de oase și pește
Supa de oase este probabil una dintre cele mai bune opțiuni alimentare atunci când vine vorba de colagen. Această supă conține forma bioactivă a proteinei pe care organismul poate începe să o folosească imediat. Supa de oase de vită este plină de colagen de tip I, care este cu adevărat benefic pentru sănătatea pielii; cea de curcan și pui conține colagen de tip II, care susține funcția articulară.
Supa de oase trebuie consumată în fiecare zi.
Somonul conține zinc și minerale care stimulează producția de colagen. În plus, grăsimile sale omega-3 hidratează pielea. Este recomandat să consumi somon de două ori pe săptămână.
Legume și fructe de pădure
Legumele verzi sunt cele mai bune alimente pentru prevenirea diferitelor boli. Toate legumele verzi conțin clorofilă, care crește cantitatea de procolagen din piele. Clorofila protejează pielea de radiațiile UV dăunătoare și de radicalii liberi care duc și la îmbătrânirea pielii.
Cantitatea de legume pe care ar trebui să o consumi depinde de activitatea ta fizică: cu cât te miști mai mult, cu atât poți mânca mai multe legume. Dacă ești activ mai mult de 30 de minute pe zi, poți mânca cu ușurință 3 boluri de legume, dacă te miști mai puțin, mănâncă 2,5 boluri.
Citricele conțin vitamina C, care ajută aminoacizii să producă prolină. Prolina este un produs chimic necesar pentru producerea de colagen. Vitamina C protejează, de asemenea, organismul de toxinele din mediu. Recomandate sunt două porții de fructe pe zi.
Roșiile conțin licopen, o substanță chimică antioxidantă care protejează pielea de lumina UV. Licopenul stimulează și sinteza colagenului.
Avocado conține vitamina E, care ajută la prevenirea degradării colagenului în organism. În plus, avocado conține grăsimi bune, excelente pentru piele - și uleiul de avocado crește producția de colagen.
Căpșunile, zmeura, murele și merișoarele conțin acid elagic, necesar organismului pentru a preveni descompunerea colagenului cauzat de lumina UV. Boabele conțin și vitamina C.
Ouă
Ouăle sunt un produs care, la fel ca supa de oase, conțin colagen. Corpul tău îl poate obține chiar de la gălbenuș. Ouăle conțin, de asemenea, sulf, necesar pentru producerea de colagen.
Semințe
Semințele de dovleac sunt o sursă de zinc care stimulează producția de colagen. Alimentele care conțin zinc încetinesc descompunerea proteinelor. De asemenea, zincul crește viteza de regenerare a pielii. Semințele prăjite sunt cea mai bună alegere, deoarece conțin substanțe mai sănătoase.
Semințele de chia conțin grăsimi omega-3 care hidratează celulele pielii. Le puteți adăuga la cereale, smoothie-uri sau produse de patiserie.
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCMedical și pe Google News
Te-a ajutat acest articol?
Urmărește pagina de Facebook DCMedical și pagina de Instagram DCMedical Doza de Sănătate și accesează mai mult conținut util pentru sănătatea ta, prevenția și tratarea bolilor, măsuri de prim ajutor și sfaturi utile de la medici și pacienți.