Alimente și băuturi care afectează unele medicamente. Ce să eviți

Dana Lascu |
Data actualizării: | Data publicării:
Mult lăudatele „efecte” ale suplimentelor alimentare nu sunt dovedite științific, așa cum e obligatoriu să se întâmple în cazul medicamentelor
Mult lăudatele „efecte” ale suplimentelor alimentare nu sunt dovedite științific, așa cum e obligatoriu să se întâmple în cazul medicamentelor

Știați că efectele unor medicamente sunt diminuate de cafea? Sunt și alte băuturi, suplimente și alimente care pot face asta. Iată care:

S-ar putea să știți că unele medicamente nu funcționează bine împreună. Dar și ceea ce mănânci și bei poate avea efect asupra unor medicamente. Înainte de a lua pentru prima dată un medicament, discutați cu medicul sau farmacistul dvs. pentru a vedea dacă este ceva ce trebuie să îndepărtați din alimentație.

Grapefruit

Aceste citrice modifică modul în care anumite celule din intestinul dumneavoastră iau și transportă medicamente prin corpul dumneavoastră - poate afecta mai mult de 50 de medicamente. Pe unele, precum fexofenadina pentru alergii, le pot face să fie mai puțin eficiente. Pe altele, precum medicamentele care scad colesterolul cum ar fi atorvastatinul, le poate face prea puternice, notează experții de la WebMD.

Laptele

Laptele poate face mai greu pentru corpul dumneavoastră să proceseze anumite antibiotice. Mineralele din lapte, cum ar fi calciul și magneziul, sunt, în parte, motivul, împreună cu proteina numită cazeină. Dacă luați antibiotice, asigurați-vă că ați aflat despre alimentele sau băuturile pe care trebuie să le evitați.

Licorice (lemnul dulce)

Unii oameni folosesc acest supliment ca un remediu pe bază de plante pentru a-i ajuta la digestie, iar alții îl folosesc ca aromă alimentară. Dar glicirizina, o substanță chimică din lemnul dulce, poate slăbi efectul unor medicamente, inclusiv ciclosporina, folosită pentru a împiedica persoanele care au transplantat să respingă noile lor organe.

Ciocolata

În special ciocolata neagră poate slăbi efectele medicamentelor menite să te calmeze sau să te facă să dormi, ca tartratul de zolpidem. De asemenea, poate crește puterea unor medicamente stimulante, cum ar fi metilfenidat. Și dacă luați un inhibitor de monoaminooxidază, utilizat pentru a trata depresia, poate face ca tensiunea arterială să fie periculos de ridicată.

Suplimente de fier

Acestea pot reduce efectele levotiroxinei, un medicament care vă dă hormoni tiroidieni atunci când corpul dumneavoastră nu produce suficienți (o afecțiune numită hipotiroidism). Dacă luați acest medicament și o multivitamină, verificați dacă acestea conțin fier. Dacă aveți nevoie de un supliment de fier, adresați-vă medicului dumneavoastră despre administrarea acestuia și a medicamentelor dumneavoastră în momente diferite.

Alcoolul

Acesta face anumite medicamente mai puțin eficiente sau chiar inutile, inclusiv unele medicamente pentru tensiunea arterială și inimă. De asemenea, alcoolul le poate face pe altele mai puternice decât ar trebui să fie sau să provoace efecte secundare periculoase.

Cafeaua

Poate slăbi efectul medicamentelor antipsihotice, cum ar fi litiul și clozapina, dar stimulează efectele - și efectele secundare - ale altora. Acestea includ aspirina, epinefrina (utilizată pentru tratarea reacțiilor alergice grave) și albuterolul (administrat pentru probleme de respirație gen astm). De asemenea, poate fi mai greu pentru organismul dvs. să asimileze și să utilizeze fierul dacă beți multă cafea.

Antihistaminicele

Acestea ajută să scăpați de strănut și nasul înfundat cauzat de alergii, dar unele dintre ele pot face medicamentele pentru hipertensiunea arterială mai puțin eficace și pot crește ritmul cardiac. Discutați cu medicul dumneavoastră despre alte modalități de a vă gestiona alergiile dacă luați medicamente pentru tensiunea arterială.

Medicamente antiepileptice

Aceste pastile pentru controlul convulsiilor la persoanele care au epilepsie pot face ca anticoncepționalele să fie mai puțin eficiente în prevenirea sarcinii, dar sunt și medicamente al căror efect în potențează sau în combinație cu care pot provoca reacții adverse grave.

Vitamina K

Dacă luați warfarină - folosită pentru a trata și preveni formarea cheagurilor de sânge - trebuie să știți cât de multă vitamină K consumați. Aceasta poate face ca diluantul sanguin să fie mai puțin eficient și să vă pună la risc mai mare de formare a unui cheag de sânge periculos. Broccoli, varza de Bruxelles, varza, patrunjelul și spanacul sunt câteva dintre cele mai comune alimente bogate în vitamina K. Încercați să mâncați aceeași cantitate din aceste alimente în fiecare zi, astfel încât nivelul de warfarină din sângele vostru să rămână la fel. Sau puteți să le evitați.

Ginsengul

Și el poate reduce efectele warfarinei. Și vă poate face mai probabil să aveți sângerări interne dacă luați heparină sau aspirină, precum și medicamente antiinflamatoare nesteroidiene cum ar fi ibuprofenul sau naproxenul. Dacă luați inhibitori de monoaminooxidază, ginsengul poate provoca dureri de cap, probleme de somn, hiperactivitate, hipertensiune și nervozitate.

Ginkgo biloba

Unii oameni folosesc această plantă pentru a ajuta sau a preveni tensiunea arterială ridicată, demența, țiuitul în urechi (tinitus) și alte condiții, dar nu există cercetări care să demonstreze că Ginkgo biloba chiar face acest lucru. În schimb, ginko biloba poate slăbi efectul medicamentelor utilizate pentru controlul convulsiilor, inclusiv carbamazepina și acidul valproic.

Cum eviți astfel de probleme?

Doar aproximativ 50% din medicamente sunt luate așa cum sunt ele prescrise, spun experții. Oamenii de multe ori iau mai puține decât au nevoie, iau medicamente la întâmplare ori lasă decalaje mai mari între doze - toate acestea putând slăbi efectele tratamentelor. Asigurați-vă că ați înțeles planul de tratament și că urmați ad-litteram instrucțiunile medicului dumneavoastră.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCMedical și pe Google News

Te-a ajutat acest articol?

Urmărește pagina de Facebook DCMedical și pagina de Instagram DCMedical Doza de Sănătate și accesează mai mult conținut util pentru sănătatea ta, prevenția și tratarea bolilor, măsuri de prim ajutor și sfaturi utile de la medici și pacienți.


Articole Recomandate

Gabriel Cotabiță a murit

23 noi 2024, 13:08
Crossuri externe
Descarcă aplicația DCMedical
Get it on App Store Get it on Google Play
Ultimele știri publicate
Cele mai citite știri
Patologii

Politica de confidențialitate | Politica Cookies | | Copyright 2024 S.C. PRESS MEDIA ELECTRONIC S.R.L. - Toate drepturile rezervate.
cloudnxt2
NoMy - smt4.5.3
pixel