Cap de serie pe lista de alimente grase dar sănătoase este peștele!
Peștele:
În mod natural, peștii grași, cum ar fi somonul, macrou, heringul, sardinele și tonul sunt surse bune de acizi grași omega-3. Aceștia sunt grăsimi „bune" care vă ajută să vă mențineți sănătatea inimii. Acizii grași omega-3 vă pot ajuta, de asemenea, să vă păstrați creierul sănătos, mai ales pe măsură ce îmbătrâniți. American Heart Association recomandă să mâncați două porții de pește gras pe săptămână. O porție este de 100 de grame - aproximativ de mărimea unui pachet de cărți de joc. Încercați să îl serviți la grătar sau fiert, nu prăjit în ulei, că are el suficient!
Avocado
Întins pe o felei de pâine sau făcut guacamole, gustosul avocado este bun pentru inimă și poate ajuta la ameliorarea simptomelor osteoartritei, datorită grăsimilor sănătoase pe care le conține.
Avantajul suplimentar? Când mănânci avocado cu alte alimente, el ajută organismul să-și absoarbă mai bine nutrienții. Jumătate de avocado mediu însemană o porție și are aproximativ 115-160 de calorii.
Semințele
Semințele de dovleac, semințele de floarea-soarelui și semințele de susan cât puteți ține într-un pumn. Au grăsimi bune care pot reduce colesterolul. În general, grăsimile care provin de la plante sunt mai sănătoase decât cele provenite din alimente de origine animală. Grasimile „rele" se găsesc în alimentele din carne procesată (exemplu mezelurile), produsele lactate cu conținut mare de grăsimi și unele alimente de-a gata (mâncăruri gătite, de la magazin). Verificați etichetele produselor alimentare pentru a vedea cât de multă grăsime conțin și de ce tip. Limitați grăsimile saturate și evitați grăsimile trans.
Nucile sau sâmburii
De la alune de pădure până la pecan, toate nucile sau sâmburii sunt buni pentru inima ta. Nucile, în special, furnizează grăsimi sănătoase. Dar nu exagerați, însă. Doar pentru că grăsimile sunt sănătoase nu înseamnă că poți mânca cât vrei. O porție normală are cel mult 50 de grame. Dacă vă place să numărați, asta însemană: 14 jumătăți de nucă, 23 de migdale, 28 de arahide, 18 caju și 19 jumătăți de pecan.
Uleiul de masline
Dacă vă pregătiți salata, încercați uleiul de măsline. Este bogat în grăsimi bune. Amintiți-vă, totuși: Este întotdeauna inteligent să urmăriți cât de multă grăsime mâncați - chiar și când e vorba de o grăsime bună. Așa că gătiți cu mai puțin ulei decât o cere rețeta. Sau utilizați un spray cu ulei de măsline. Are multe calorii și nu ar trebuie că mâcați pe zi mai mult de trei linguri (fiecare are cam 100 de calorii!).
Ouăle
Ouăle sunt o sursă excelentă de proteine „necostisitoare". Un ou mare, fiert tare are 5,3 grame de grăsime, în cea mai mare parte grăsimi sănătoase, arată experții în nutriție de la WebMD.com
Semințele și uleiul de in
Ca parte a unei alimentații sănătoase, grăsimile bune vă pot ajuta să vă faceți pielea să arate bine – mai fermă și mai tânără. În plus, semințele de in adaugă fibre și pot ajuta la ameliorarea inflamației. Obțineți grăsimi bune dacă presărați peste salată o linguriță de semințe de in sau una de ulei de in atunci când căliți ceva.
Fasole
Indiferent ce culoare ar avea, fasolea e bună pentru dietă! Are omega-3, care vă poate îmbunătăți starea de spirit, atenția și concentrarea.
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCMedical și pe Google News
Te-a ajutat acest articol?
Urmărește pagina de Facebook DCMedical și pagina de Instagram DCMedical Doza de Sănătate și accesează mai mult conținut util pentru sănătatea ta, prevenția și tratarea bolilor, măsuri de prim ajutor și sfaturi utile de la medici și pacienți.