Alimente care întârzie îmbătrânirea

Dana Lascu |
Data actualizării: | Data publicării:
Îmbătrânirea poate fi încetinită
Îmbătrânirea poate fi încetinită

Mâncați bine pentru o viață lungă și sănătoasă nu este doar un slogan, pentru că sunt alimente mai sănătoase și mai hranitoare care pot întârzia îmbătrânirea. Iată câteva dintre ele: 

Datele oficiale arată faptul că, în prezent, primele trei țări din lume cu cea mai mare speranță de viață sunt Principatul Monaco, Japonia și Singapore. Locuitorii se confruntă cu o calitate înaltă a vieții, iar un element important și comun celor trei este consumul de alimente sănătoase. Nutriționiștii, însă, resping termenul de „superalimente” pentru că, spun ei, poate da naștere unor așteptări prea mari de la o gamă redusă de alimente atunci când, în realitate, o dietă echilibrată și un stil de viață sănătos necesită ceva mai mult efort. Totuși, există anumite alimente care sunt ceva mai hrănitoare decât altele, și multe care, după cum au arătat cercetările, au un efect protector împotriva unor boli. Aceste alimente ar trebui să fie incluse în dietă.

Edamame (soia verde în păstăi)

Edamame, sau boabe de soia proaspete, și tofu sunt bogate în izoflavone (un tip de fitoestrogen), în mod special genisteină şi daidzeină, care au proprietăți antiinflamatorii, antioxidante, anti-cancer și antimicrobiene. Ele pot ajuta la reglarea răspunsului imun al organismului, încetinirea îmbătrânirii celulare, combaterea microbilor, precum și, posibil, pot proteja împotriva anumitor tipuri de cancer după cu arată un studiu publicat în Current Developments in Nutrition (link studiu). Autorii studiului au notat că „aportul de soia pe parcursul vieții [...] a fost legat de riscul redus de cancer la sân”, astfel încât ar fi de dorit să includem soia în dieta noastră normală.

Tofu (brânza de soia)

În mod similar, tofu, un produs asemănător cu brânza dar făcut din soia, a fost legat de o mulțime de beneficii pentru sănătate din aceleași motive. Pe lângă faptul că e bogat în izoflavone, este și o sursă bună de minerale (calciu, fier, mangan, seleniu, fosfor, magneziu, zinc și cupru), dar și de proteine vegetale și conține toți aminoacizii esențiali de care organismul nostru are nevoie ca să sintetizeze proteinele.  Unii specialiști sugerează (link direct), de asemenea, că tofu te poate face să te simți mai plin pentru mai mult timp, așa încăt ar putea ajuta la diete. 

Morcovi

Sunt renumiți pentru conținutul ridicat de beta-caroten și carotenoid. Beta-carotenul, are este un pigment cu proprietăți antioxidante (protejează celulele de radicalii liberi), poate fi transformat de organism în vitamina A, care, potrivit Institutelor Naționale americane de Sănătate (NIH), „este implicat în funcția imunitară, vederea, reproducerea și comunicarea celulară”. Organismul uman nu poate produce vitamina A de unul singur, deci aceasta trebuie să provină din dietă. Mai mult, un studiu (link studiu) a arătat că alimentele bogate în carotenoizi - morcovii sunt un exemplu principal aici - pot proteja împotriva degenerescenței maculare legate de vârstă. Unele soiuri de morcovi, precum morcovii albi nu conțin beta-caroten, dar toate soiurile conțin falcarinol, un nutrient care, arată un studiu (link studiu), poate avea un efect protector împotriva cancerului.

Legume crucifere

Legumele crucifere includ o gamă largă de alimente verzi, precum varza, broccoli, conopida, varza de Bruxelles, ridiche și kale. Aceste legume conțin fibre solubile (care ajută la reglarea nivelului de zahăr din sânge), multe vitamine (C, E, K și folat), minerale (potasiu, calciu și seleniu) și carotenoizi (luteină, beta-caroten și zeaxantină), dar și glucozinolați (care par să regleze reacția organismului la stres și inflamație; au proprietăți antimicrobiene, iar unele dintre ele sunt cercetate pentru potențialul lor anti-cancerigen), după cum arată Institutul Național american pentru Cancer

Un studiu (link studiu) recent publicat în Neurology a arătat că alimentele cu frunze verzi, inclusiv unele crucifere, au ajutat la încetinirea declinului cognitiv.  Datorită conținutului de vitamina K, kale, broccoli și varza au un efect protector asupra sănătății inimii.

Somon

Consumul de carne - în mare parte carne roșie, dar și unele tipuri de carne de pasăre - ar putea dăuna sănătății noastre pe termen lung, arată studii recente. O alternativă bună pentru proteine în acest caz este peștele, iar somonul, în special, oferă multe beneficii nutriționale. Somonul ar putea proteja sănătatea cognitivă pe termen lung (link studiu) și conține o mulțime de acizi grași omega-3, despre care se spune că sunt benefici pentru vedere (link studiu).  Are, de asemenea, un conținut ridicat de potasiu și, potrivit unui studiu recent (link studiu) acesta poate preveni apariția bolilor cardiace. Este, de asemenea, bogat în seleniu mineral, ceea ce contribuie la sănătatea glandei tiroide (link studiu), are mai puține grăsimi saturate, ceea ce înseamnă că este mai sănătos și mai bun pentru gestionarea greutății.

Citrice

Citricele includ o serie de fructe care sunt acum disponibile în întreaga lume, cum ar fi portocale, grapefruit, lămâi, limes, clementine și mandarine. Au un conținut mare de vitamina C, care are proprietăți antioxidante și aduce o gamă largă de beneficii pentru sănătate (link studiu), inclusiv pentru a reduce daunele produse de inflamație și pentru a preveni infecțiile. Mai conțin zaharuri, fibre alimentare, potasiu, folat, calciu, tiamina, niacină, vitamina B-6, fosfor, magneziu, cupru, riboflavină și acid pantotenic. Nu în ultimul rând, cercetările au arătat că flavonoidele - în care citricele sunt deosebit de bogate - pot „preveni sau întârzia bolile cronice cauzate de obezitate”, inclusiv a cancerului (link studiu)

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCMedical și pe Google News

Te-a ajutat acest articol?

Urmărește pagina de Facebook DCMedical și pagina de Instagram DCMedical Doza de Sănătate și accesează mai mult conținut util pentru sănătatea ta, prevenția și tratarea bolilor, măsuri de prim ajutor și sfaturi utile de la medici și pacienți.


Articole Recomandate
Crossuri externe
Descarcă aplicația DCMedical
Get it on App Store Get it on Google Play
Ultimele știri publicate
Cele mai citite știri
Patologii

Politica de confidențialitate | Politica Cookies | | Copyright 2024 S.C. PRESS MEDIA ELECTRONIC S.R.L. - Toate drepturile rezervate.
cloudnxt3
YesMy - smt4.5.3
pixel