Alimente bogate în fier pentru creșterea nivelului de hemoglobină. Cum mărești absorbția de fier

Vlad Crăciunoiu |
Data publicării:
Alimente bogate in fier Foto: Freepik @yarunivstudio
Alimente bogate in fier Foto: Freepik @yarunivstudio

Află de ce fierul este benefic pentru sângele tău, mai exact pentru nivelul de hemoglobină și cum poți să mărești absorbția de fier.

Poți face mai multe lucruri pentru a crește numărul de hemoglobină prin schimbări în alimentație și suplimente, dar este important să rămâți în contact cu medicul tău în timp ce încerci lucruri noi în dieta ta.

Globulele roșii din sânge includ o proteină numită hemoglobină, care transportă oxigenul în tot corpul. În plus, aceasta transportă dioxidul de carbon din celulele tale înapoi în plămâni pentru expirație. Un număr scăzut de hemoglobină este definit de Clinica Mayo ca fiind orice cantitate mai mică de 13,5 grame pe decilitru pentru bărbați și de 12 grame pe decilitru pentru femei.

Nivelurile scăzute de hemoglobină pot fi cauzate de o varietate de factori, inclusiv:

- Anemia feriprivă

- Sarcină

- Probleme hepatice

- Infecții ale tractului urinar

În plus, unele persoane au în mod natural niveluri scăzute de hemoglobină fără niciun motiv aparent. Există cei care au hemoglobina scăzută, dar nu prezintă niciodată niciun semn.

Vezi și: Adevărul despre sushi. Ce se întâmplă cu sănătatea ta dacă mănânci pește crud

Consumă alimente bogate în fier și acid folic

O componentă esențială a sintezei hemoglobinei este fierul. Fierul este legat de o proteină numită transferrină, care apoi deplasează metalul în tot corpul. Acest lucru ajută la producerea de globule roșii care conțin hemoglobină în corpul tău. Consumul de fier în plus este primul pas pentru a vă crește singur nivelul de hemoglobină.

Iată o serie de alimente bogate în fier:

- Ficat și organe

- Crustacee

- Carne de vită

- Broccoli

- Kale

- Spanac

- Fasole verde

- Varză

- Linte

- Tofu

- Cartofi la cuptor

- Cereale îmbogățite și pâine îmbogățită

Folatul este o vitamină B pe care organismul o folosește pentru a produce heme, partea din celulele roșii din sânge care conține hemoglobina. Fără o cantitate suficientă de folat, celulele roșii din sânge nu se pot maturiza. Acest lucru poate duce la anemie prin deficit de folat și la niveluri scăzute de hemoglobină.

Vezi și: Trei motive pentru care pijamalele de Crăciun nu sunt o alegere sănătoasă. Te pot îmbolnăvi

Poți adăuga folat în dieta dvs. mâncând mai mult:

- Carne de vită

- Spanac

- Fasole neagră

- Avocado

- Salată verde

- Orez

- Fasole roșie

- Alune

Suplimente cu fier

S-ar putea să fie nevoie să iei suplimente de fier pe cale orală dacă trebuie să îți crești semnificativ nivelul hemoglobinei. Hemocromatoza este o afecțiune care poate fi însă provocată de un exces de fier. Pe lângă alte simptome adverse, inclusiv greață, vărsături și constipație, aceasta ar putea duce la boli de ficat precum ciroza.

Determină o doză sigură în consultare cu medicul tăuă; nu lua mai mult de 25 mg o singură dată. Biroul de suplimente alimentare al Institutului Național de Sănătate sugerează că femeile ar trebui să consume zilnic până la 18 mg de fier, iar bărbații până la 8 mg. Ar trebui să încerci să nu depășești 27 mg pe zi dacă ești însărcinată.

În funcție de cauza care stă la baza hemoglobinei scăzute, ar trebui să observi o schimbare a nivelului de fier în decurs de o săptămână până la o lună. Suplimentele de fier ar trebui să fie păstrate în siguranță, în permanență, departe de îndemâna copiilor. Asigură-te că obții un supliment de fier sigur pentru copii dacă copilul tău are nevoie de unul.

Din cauza volumului lor sanguin mai mic, copiii sunt mult mai susceptibili la toxicitatea fierului. În cazul în care copilul tău înghite un supliment de fier contactează imediat medicul tău.

Foto: Freepik @yarunivstudio

Mărește cantitatea de fier absorbită

Asigură-te că organismul tău poate absorbi cu ușurință fierul suplimentar pe care îl pui în el, indiferent dacă alegi să crești consumul de fier prin alimente sau suplimente. Capacitatea organismului de a absorbi fierul poate fi afectată de o serie de factori, conform Healthline.

Încearcă să mănânci mese bogate în vitamina C sau să iei un supliment în același timp în care consumi ceva bogat în fier. Este posibil ca organismul  să poată absorbi mai mult fier dacă luați vitamina C. Pentru a îmbunătăți absorbția, stoarce puțină lămâie proaspătă peste alimentele bogate în fier.

Alimentele bogate în vitamina C includ:

- Citricele

- Căpșuni

- Verdețuri cu frunze închise la culoare

Pe lângă faptul că ajută organismul tău să producă mai multă vitamina A, betacarotenul poate crește și cantitatea de fier pe care o absoarbe organismul. Peștele și ficatul sunt două exemple de alimente de origine animală care conțin vitamina A. În mod obișnuit, fructele și legumele roșii, galbene și portocalii - ca acestea - conțin beta-caroten.

- Morcovi

- Dovleac de iarnă

- Cartofi dulci

- Mango

Suplimentele de vitamina A sunt, de asemenea, o opțiune, dar ar trebui să consulți frecvent medicul pentru a determina o doză adecvată. Hipervitaminoza A este o tulburare potențial periculoasă care poate rezulta din administrarea unei cantități prea mari de vitamina A.

Elemente care reduc absorbția fierului

Este posibil ca organismului tău să îi fie mai dificil să absoarbă fierul dacă mănânci alimente sau suplimente bogate în calciu. Calciul este un nutrient crucial, prin urmare este imperativ să nu-l elimini complet. Pur și simplu stai departe de suplimentele de calciu și încearcă să eviți să mănânci mese bogate în calciu imediat înainte sau după ce ai luat un supliment de fier.

Alimentele bogate în calciu includ:

- Produse lactate

- Soia

- Semințe

- Smochine

Acidul fitic poate reduce, de asemenea, cantitatea de fier pe care o absoarbe organismul, în special dacă nu mănânci carne. Cu toate acestea, nu are niciun efect asupra absorbției fierului pe parcursul zilei - doar la o singură masă. Încearcă să nu combini alimente bogate în acid fitic cu alimente bogate în fier dacă nu consumi carne.

Alimentele bogate în acid fitic includ:

- Nuci

- Nuci de Brazilia

- Semințe de susan

Reține că, la fel ca și calciul, acidul fitic este un nutrient esențial care nu ar trebui eliminat complet din dieta ta.

Când să mergi un medic

Suplimentele și alimentația singure pot să nu fie capabile să trateze toate cazurile de hemoglobină scăzută. Atunci când încerci să îți crești nivelul de hemoglobină, ia legătura cu medicul tău dacă prezenti oricare dintre următoarele simptome:


- Gingii și piele palidă

- Epuizare și slăbire a mușchilor

- Un puls rapid sau neregulat dureri de cap frecvente

- Vânătăi recurente sau misterioase

Creșterea nivelului de hemoglobină poate dura de la câteva săptămâni până la aproape un an, în funcție de cauza de bază și de modificările pe care le faci. Consultă un medic, deoarece ai putea avea nevoie de îngrijiri suplimentare, cum ar fi o transfuzie de fier, în special dacă aștepți un copil sau ai o problemă medicală persistentă.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCMedical și pe Google News

Te-a ajutat acest articol?

Urmărește pagina de Facebook DCMedical și pagina de Instagram DCMedical Doza de Sănătate și accesează mai mult conținut util pentru sănătatea ta, prevenția și tratarea bolilor, măsuri de prim ajutor și sfaturi utile de la medici și pacienți.


Articole Recomandate
Crossuri externe
Descarcă aplicația DCMedical
Get it on App Store Get it on Google Play
Ultimele știri publicate
Cele mai citite știri
Patologii

Politica de confidențialitate | Politica Cookies | | Copyright 2024 S.C. PRESS MEDIA ELECTRONIC S.R.L. - Toate drepturile rezervate.
cloudnxt3
YesMy - smt4.5.3
pixel