Consumul de fibre dietetice recomandat în Statele Unite este de 25 de grame pe zi pentru femei (aproximativ trei jumătăți de cești de leguminoase) și 38 de grame pe zi pentru bărbați, potrivit health.harvard.edu.
Dar majoritatea oamenilor mănâncă doar jumătate din asta. Acum, un studiu comandat de Organizația Mondială a Sănătății, publicat 10 ianuarie 2019 de către The Lancet, oferă mai multe dovezi despre faptul că fibrele au un rol important în sănătate.
Consum mai mare de fibră, risc mai mic de boli cardiovasculare
Cercetatorii au combinat peste 240 de cercetări și studii clinice și au descoperit că persoanele care au mâncat alimentele cele mai bogate în fibre alimentare au avut cele mai mici riscuri de a muri sau a dezvolta boli cronice pe durata cercetărilor, comparativ cu persoanele care au consumat cel o cantitate mai mică de alimente bogate în fibre.
Cât au scăzut riscurile
Pentru fiecare creștere de 8 grame a fibrelor dietetice consumate zilnic, numărul total de decese și cazuri de boli de inimă, diabet și cancer colorectal a scăzut cu 5%, până la 27%. Autorii spun că un consum de 25, până la 29 de grame de fibre pe zi este adecvat, dar consumul a mai mult de 30 de grame de alimente bogate în fibre pe zi ar putea oferi o protecție și mai mare.
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCMedical și pe Google News
Te-a ajutat acest articol?
Urmărește pagina de Facebook DCMedical și pagina de Instagram DCMedical Doza de Sănătate și accesează mai mult conținut util pentru sănătatea ta, prevenția și tratarea bolilor, măsuri de prim ajutor și sfaturi utile de la medici și pacienți.