Alimentația are un rol foarte important pentru sănătatea noastră, astfel că unele alimente pe care le consumăm ar putea să ne ajute în unele afecțiuni, ori din contră, să le accentueze pe altele.
Când vine vorba de gestionarea durerii cronice, o mare atenție ar trebui acordată stilului de viață: dieta, greutatea și inflamația (trei factori modificabili) sunt de vină pentru o mare parte din disconfortul nostru cronic.
Anumite alimente (zahăr, carne procesată, alimente prăjite și carbohidrați rafinați) cresc inflamația. Exces de greutate poate avea același efect, adăugând presiune suplimentară asupra articulațiilor deja fragede.
Consumarea anumitor alimente poate îmbunătăți (sau reduce) efectul lor negativ din anumite afecțiuni cronice.
Artrita
Somon, ton, sardine, hamsii și alți pești (de exemplu, dintr-un climat nordic) se află în topul listei peștilor cu conținut de omega-3, care reduc inflamațiile, ffind foarte buni pentru combaterea artritei, potrivit The Arthritis Foundation.
Alimente bune împotriva artritei:
Aproximativ 100 de grame de pește de două ori pe săptămână
Cel puțin 1½ până la 2 căni de fructe și 2 - 3 căni de legume pe zi, inclusiv afine, mure, căpșuni, spanac, kale și broccoli
O mână de nuci zilnic; pot fi nuci, nuci de pin, fistic sau migdale
Fasole pentru fibre, proteine, acid folic și mai multe minerale
Includeți ulei de măsline (2 - 3 linguri pe zi) în garniturile de gătit sau salată. Uleiul de măsline extravirgin conține mai mulți nutrienți decât cele standard
Ceapă pentru antioxidanți și pentru a reduce inflamația, riscul de boli de inimă și colesterolul LDL
Alimente care conțin carotenoizi precum morcovii, ardeii, căpșunile și afinele pentru a reduce proteina C-reactivă, care este un marker pentru inflamație
Alimente de evitat:
Alimente procesate, cum ar fi legume consverate, sare, alcool, vinete, roșii, ardei și cartofi
Dureri de cap
Nu este un secret că alimentele pot declanșa dureri de cap. Ciocolata, glutamatul monosodic, brânza îmbătrânită și vinul roșu sunt „infractori” frecventi. În plus, pot fi de vină obiceiurile dietetice precum postul, săritul meselor și deshidratarea.
Alimente de evitat:
Brânză, alcool și aditivi alimentari găsiți la hot dog, șuncă, mezeluri, slănină, carne și ardei iute
Glutamatul de monosodiu (MSG), aditivul alimentar și intensificatorul de arome, poate declanșa dureri de cap la unele persoane
Consumarea rapidă a alimentelor reci (înghețată) sau consumul de băuturi cu gheață poate provoca dureri de cap, mai ales dacă sunteți supraîncălzit
Fundația Națională pentru Cefalee spune că declanșatorii dietetici nu provoacă neapărat dureri de cap la fiecare persoană, dar anumite alimente pot provoca la anumite persoane, în anumite situații. Rețineți ce alimente ați consumat înainte de o durere de cap de tipul migrenei, pentru a le determina pe cele pe care ar trebui să le evitați.
Sindromul colonului iritabil
Mâncați mai des mese mai mici și / sau porții mai mici, sugerează Institutul Național de Diabet și Boli Digestive și Rinichii, dacă luptați cu sindromul intestinului iritabil (IBS).
Alimente de consumat pentru a combate IBS:
Alimente cu conținut scăzut de grăsimi și cu conținut ridicat de carbohidrați (adică paste, orez, pâine integrală și cereale)
Fructe Legume
Alimente bogate în fibre
Fibrele sunt esențiale pentru sănătatea noastră. În timp ce femeile au nevoie de 25 de grame (g) pe zi, bărbații ar trebui să țintească 38 g. Adultul mediu consumă doar 15 g de fibre pe zi, așa că va trebui să depuneți eforturi. Adăugați treptat alimente bogate în fibre (fructe, legume, cereale integrale și nuci) pentru a permite corpului să se adapteze. Prea mult și prea curând poate crește disconfortul.
Alimente de evitat:
Laptele, alcoolul, cofeina
Băuturi cu cantități mari de îndulcitori artificiali
Fasole
Varză
Alte alimente care produc gaz
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCMedical și pe Google News
Te-a ajutat acest articol?
Urmărește pagina de Facebook DCMedical și pagina de Instagram DCMedical Doza de Sănătate și accesează mai mult conținut util pentru sănătatea ta, prevenția și tratarea bolilor, măsuri de prim ajutor și sfaturi utile de la medici și pacienți.