Alimentația variată, soluția pentru slăbit sau menținerea greutății. Anca Hâncu: Putem și să mâncăm la fel, dar să facem mișcare mai multă

Sonia Baciu |
Data actualizării: | Data publicării:
alimentatia variata. FOTO: Freepik
alimentatia variata. FOTO: Freepik

Ne pregătim de vară, iar dietele la care apelăm pentru a scăpa de kilogramele în plus sunt foarte variate. De ce nu trebuie renunțat la carne și carbohidrați.

Vine sezonul cald și ar sunt luate cu asalt dietele pentru trupul de vară. Deși se încearcă o scădere cât mai rapidă în greutate, nu toate metodele sunt și cele mai sănătoase.

Dr. Anca Hâncu, medic specializat pe boli de diabet și nutriție a demontat câteva mituri care circulă pe ”piața dietelor” și susține importanța unei varietăți de alimente care să aducă aportul întregului spectru de vitamine, minerale, nutrienți și proteine.

”Multă lume spune, este acest mit, Hai să nu mai mănânc carne, să mănânc doar legume, să fiu mai sănătos, să arăt mai bine.

Acest lucru nu este corect. Avem nevoie de carne, avem nevoie de un grătar, o carne corect făcută, nu arsă, nu prăjită în ulei.

Avem nevoie de carne pentru că ne aduce proteină de cea mai bună calitate, ne aduce vitamina B12 care ajută la transportul oxigenului la celulele noastre care funcționează cu oxigen. Mai avem proteina de foarte bună calitate care conține toți aminoacizii esențiali. De asemenea, ne satură.

Noi mâncăm o felie de carne, cu salată, cu puțin orez și putem rezista, după o masă de prânz corectă, până seara”, a declarat dr. Anca Hâncu la Neatza cu Răzvan și Dani de la Antena 1.

Vezi și: Aparatul dentar la copii, indicații. Anca Mantu: Suptul degetului antrenează creșterea oaselor și a dinților spre anterior

Pâinea, bună pentru slăbit

Un alt mit care circulă pe piața dietelor este cel legat de consumul de carbohidrați, însă mulți fac referire strict la partea de carbohidrați din ciocolată sau dulciuri, pentru că susține medicul, aceste elemente se găsesc din plin și în fructe sau legume.

”Păstrăm roșiile, păstrăm castraveții. Aici avem carbohidrați cu fibre. Avem carbohidrați și în pâine. Nu putem spune că am scos carbohidrații și mâncăm sănătos. Avem nevoie de fructe și legume.

Chiar dacă ținem un regim drastic, dacă vrem să ne pregătim pentru vară, o feliuță de pâine la prânz ne aduce energia necesară, pe care o vom consuma până după-amiază sau seară și avem atunci o masă completă. Vom avea sațietate, ne vom simți sătui. Altfel, dacă nu vom mânca feliuța de pâine sau puțin orez, pe la 3-4 ne lovește foamea și pofta de dulce”, a mai spus nutriționistul.

Vezi și: Fenomenul întâlnit în spitalele mici. Cât costă spitalizarea și de ce se făceau internări de o zi. Pană: Dacă erai manager de spital, ce ai fi ales?

Care este numărul de mese recomandat în cura de slăbire

În ceea ce privește frecvența meselor există și aici o varietate largă a părerilor, însă afirmă medicul, ”cu toții, nutriționiștii, suntem de acord cu varianta de 3 mese pe zi: mic dejun, prânz și cină. Dimineața între 7 și 9, prânzul între 12 și 14, iar cina pe la 6-7 dacă se poate. Și între, o gustare mică, deci nu 5 mese. Gustarea va fi un măr, va fi o portocală.

Pauza de 12-13 ore de la ultima masă, de cină, până la prima masă, de dimineață, acea pauză, restricția temporară a alimentație este foarte sănătoasă, arată scăderea parametrilor inflamatori, beneficii pe profilul metabolic. Nu în ultimul rând restricția calorică, practic seara nu mai avem nevoie de atât de multă energie și dormim mai bine”, a mai spus medicul.

Totodată a subliniat că există persoane cărora li se recomandă, din motive medicale, să aibă un număr mai mare de mese pe zi, precum cele care au avut intervenții chirurgicale la nivelul stomacului.

Mai mult decât atât, medicul a precizat că regimul alimentar trebuie adaptat fiecărei persoane, dat a ținut să puncteze că există o mare diferență între a mânca puțin și des și a ronțăi între mese.

”Să mâncăm acum un biscuit, peste o jumătate de oră să mai mănânc o ciocolată, aă mănânc toată ziua înseamnă deja ronțăială și descarc tot timpul insulină, descarc tot timpul niște hormoni. 

Scădem în greutate atunci când creăm o balanță energetică negativă, adică aducem mai puțină energie decât consumăm. Putem și să mâncăm la fel, dar să facem mișcare mai multă. Sedentarismul ne ajută să construim grăsime”, a mai spus medicul.

Vezi și: Tendinita calcifiantă: cauze, simptome și tratament. Liviu Ojoga: Se tratează cu rezultate perfecte

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCMedical și pe Google News

Te-a ajutat acest articol?

Urmărește pagina de Facebook DCMedical și pagina de Instagram DCMedical Doza de Sănătate și accesează mai mult conținut util pentru sănătatea ta, prevenția și tratarea bolilor, măsuri de prim ajutor și sfaturi utile de la medici și pacienți.


Articole Recomandate
Crossuri externe
Descarcă aplicația DCMedical
Get it on App Store Get it on Google Play
Ultimele știri publicate
Cele mai citite știri
Patologii

Politica de confidențialitate | Politica Cookies | | Copyright 2024 S.C. PRESS MEDIA ELECTRONIC S.R.L. - Toate drepturile rezervate.
cloudnxt2
YesMy - smt4.5.3
pixel