Este nevoie de efort pentru a avea parte de un somn bun și a reuși să adormim repede. Respectarea unei rutine stricte înainte de culcare, crearea unui mediu bun pentru somn, practicarea tehnicilor de relaxare la culcare, fără ecrane și expunerea la lumină albastră, folosirea unor uleiuri esențiale calmante - toate acestea sunt necesare pentru a începe procesul. Dar puțină lume se gândește că alimentația și somnul merg mână în mână.
După o noapte în care nu ai dormit bine, ziua ești mai lipsit de energie și ai mai multe șanse să mănânci mâncare nesănătoasă și mai multe dulciuri sau prăjeli.
Lipsa somnului ne perturbă cei doi hormoni care au grijă de semnalele noastre de foame și de sațietate. Acestea includ hormonul foamei - grelina și hormonul de sațietate - leptina, care joacă un rol important în a ne ajuta să ne simțim plini. Echilibrul dintre grelină și leptină este perturbat, ceea ce ne face dificil să simțim indicii de sațietate. Ca urmare, nu putem să mâncăm porția potrivită de mâncare, să mâncăm în exces și să avem poftă de produse zaharoase, notează pinkvilla.com.
Rezultatul insomniei
Lipsa somnului ne afectează și metabolismul, capacitatea de a ne reface bine după antrenamentele de mare intensitate, agravează rezistența la insulină, pregătește scena pentru inflamație și este legată de anxietate și depresie.
Rezultatul unei rutine de somn sănătos
Același lucru este valabil și invers, când dormi bine, hormonii sunt mai bine sincronizați și ai mai multe șanse să faci alegeri alimentare mai sănătoase; rezistența la insulină și inflamația scad, ești mai calm și ai capacitatea mentală îmbunătățită. Acest lucru stabilește modul în care nutriția și ceea ce mănânci joacă un rol în a te ajuta să dormi bine și să-ți îmbunătățești starea de spirit. Așadar, Karishma Shah de la Integrative Health Nutritionist & Holistic Wellness Coach oferă câteva sfaturi pentru o alimentație nutritivă și un somn bine pentru o minte mai calmă.
Limitați cofeina
Pentru a vă asigura că dieta dvs. sprijină un somn adecvat, în primul rând, limitați aportul de cofeină din ceai, cafea, sucuri, băuturi energizante, ciocolată etc. Cofeina inhibă adenozina, aceasta este o substanță chimică care induce somnul și, astfel, evitați să o consumați mai aproape de ora de culcare, deoarece poate duce la tulburări de somn.
Consumați mâncare bogată în triptofan
Echilibrul adecvat de proteine și carbohidrați pe parcursul zilei va asigura absorbția și absorbția triptofanului suficient de aminoacizi de către creier, care acționează ca un precursor al serotoninei, care se transformă în melatonină. Melatonina este hormonul somnului, care ajută la reglarea ritmului circadian al organismului și a somnului profund.
Consumați nuci pentru acizi grași esențiali și micronutrienți
Gustarea cu nuci, migdale, caju o dată pe zi este o modalitate excelentă de a încorpora acizi grași esențiali despre care se știe că promovează un somn bun.
Consumați legume cu frunze verzi
Legumele cu frunze verzi bogate în magneziu și fibre precum spanacul, frunzele de schinduf etc. îmbunătățesc, de asemenea, starea nutrițională și favorizează un somn sănătos.
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCMedical și pe Google News
Te-a ajutat acest articol?
Urmărește pagina de Facebook DCMedical și pagina de Instagram DCMedical Doza de Sănătate și accesează mai mult conținut util pentru sănătatea ta, prevenția și tratarea bolilor, măsuri de prim ajutor și sfaturi utile de la medici și pacienți.