Algocalmin, 17 lucruri pe care trebuie să le știi. De ce se eliberează doar cu rețetă: Este greșit catalogat

Giorgiana Croitoru |
Data actualizării: | Data publicării:
Algocalmin - Foto: Freepick
Algocalmin - Foto: Freepick

Iată 17 lucruri pe care ar trebui să le știi despre Algocalmin, unul dintre medicamentele pe care românii și-l administrează în mod frecvent.

"1. Algocalminul este un medicament antialgic (adică împotriva durerii) și antipiretic (sau antitermic, adică împotriva febrei).

2. Substanța activă din algocalmin se numește metamizol. Aparține clasei antialgicelor derivate sulfonice, nu a antiinflamatoarelor nonsteroidiene (AINS), așa cum deseori este greșit catalogat.

3. Nu se cunoaște exact mecanismul de acțiune al algocalminului. Se crede că inhibă prostaglandinele de la nivelul măduvei și creierului, molecule implicate în transmiterea durerii, în inflamație, în febră. Sunt propuse și alte mecanisme pe anumite sisteme complexe, dar lucrurile sunt încă neclare.

4. Algocalminul se poate folosi în dureri medii – intense, înainte de intervențiile chirurgicale, în durerea din cancere, în colicile renale, dar și pentru scăderea febrei, când alți agenți nu au reușit asta (paracetamol, ibuprofen etc.).

5. În țara noastră, algocalminul nu se mai eliberează fără rețetă de la medic.

Semnal de alarmă privind Algocalminul

 

6. S-au tras semnale de alarmă după ce s-au observat in cazuri limitate agranulocitoza (prăbușirea liniei albe, îndeosebi a neutrofilelor care luptă împotriva infecțiilor) sau anemia aplastică (măduva osoasă este inhibată și nu mai produce elementele seriei roșii, adică eritrocitele, acele celule care transportă oxigenul în corp, pe lângă alte funcții).

7. În comparație cu antiinflamatoarele nonsteroidiene (ibuprofen, naproxen, diclofenac, coxibi), algocalminul afectează mult mai puțin stomacul, rinichii, sistemul cardiovascular.

8. Reacțiile adverse mai frecvente pot fi greața, durerea abdominală, diareea, amețeala, erupțiile cutanate. Agranulocitoza rămâne încă extrem de controversată și dovedită oricum la utilizarea îndelungată, în doze mari.

9. Metamizolul din algocalmin este rudă apropiată cu piramidonul, medicament popular pe vremuri, considerat un fel de panaceu. Piramidonul a fost retras după ce, prin studii multiple, s-a demonstrat că ridică riscul unor tipuri de cancer.

10. Algocalminul are și efect spasmolitic, făcându-l cu atât mai util în colicile renale, când de multe ori durerea este accentuată de spasmele ureterale. Este folosit cu succes și-n durerea cu spasme la nivelul tractului digestiv.

11. Nu se recomandă folosirea algocalminului la gravide, pentru că nu există suficiente date despre profilul de siguranță. Utilizarea este interzisă și-n perioada de lactație, pentru că metamizolul trece ușor în lapte.

Algocalmin - risc de anafilaxie

 

12. Țara care a declanșat suspendarea metamizolului din multe regiuni este Suedia, care a raportat cazuri de agranulocitoză de 1 la 1,700, începând cu anul 1996. Alte țări interziseră metamizolul mai devreme, dar Suedia a stârnit o furtună, chiar dacă numeroși specialiști au considerat rapoartele ca fiind exagerate. Spre exemplu, alte studii au arătat incidențe de 0.7 la 1 milion¹.

13. În România, algocalminul este folosit sub formă de comprimate sau fiole pentru administrare intramusculară sau intravenoasă, sub atenția medicilor, în spitale, sau la stricta recomandare a medicilor care eliberează rețete.

14. Nu s-au făcut raportări de agranulocitoză provocată de algocalmin în țara noastră.

15. Foarte multe medicamente au risc de anafilaxie (reacție alergică maximală, cu risc mare de deces), iar algocalminul se numără printre ele. Persoanele care au sensibilități cunoscute vor fi prudente la orice medicament.

16. Recomandăm antialgice sau antitermice cu un profil de siguranță mai bun, iar algocalminul să rămână pentru indicații precise, sub supravegherea medicilor. Pe perioade limitate însă, nu există motive de îngrijorare.

17. Pacienții care primesc metamizol pe perioade mai lungi trebuie monitorizați hematologic, pentru a observa linia granulocitară îndeosebi, dar și linia eritrocitară", a scris medicul Vasi Rădulescu pe blogul său.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCMedical și pe Google News

Te-a ajutat acest articol?

Urmărește pagina de Facebook DCMedical și pagina de Instagram DCMedical Doza de Sănătate și accesează mai mult conținut util pentru sănătatea ta, prevenția și tratarea bolilor, măsuri de prim ajutor și sfaturi utile de la medici și pacienți.


Articole Recomandate
Crossuri externe
Descarcă aplicația DCMedical
Get it on App Store Get it on Google Play
Ultimele știri publicate
Cele mai citite știri
Patologii

Politica de confidențialitate | Politica Cookies | | Copyright 2024 S.C. PRESS MEDIA ELECTRONIC S.R.L. - Toate drepturile rezervate.
cloudnxt3
YesMy - smt4.5.3
pixel